Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Milé mamnky,
protože se mi na internetu nepovedlo dohledat k tomuto tématu moc informací, chtěla bych vás poprosit o zkušenosti s nateklou ručičkou u novorozence. Dcera ji má nateklou od narození, při měření paže je to cca o 1 cm oproti té druhé, nejvíc je to vidět na dlani a prstíkách, které má oproti té druhé dost baculaté. Měla jste to také některá u svého dítěte? Jaká byla diagnóza, popř. ztratilo se to za nějaký čas? V porodnici mi řekli, že se pravděpodobně jedná o lymfedém, ke kterému jsem našla, že se jedná o nemoc na celý život ![]()
Předem děkuji za všechny reakce ![]()
@martina.se píše:
Jak je na tom s hybností ručky?
Právě že hybnost má v pohodě, stejnou jako u druhé ruky a nepřijde mi, že by jí bolela.
tak v tomto případě netuším.. my měli otok, ale sníženou hybnost /naštíplá kost/… řešili to hned v porodce..
@martina.se píše:tak v tomto případě netuším.. my měli otok, ale sníženou hybnost /naštíplá kost/… řešili to hned v porodce..
No, já bych možná byla radši, kdyby to byla nějaká ta naštíplá kost, protože to se zahojí.
Díky za reakci, snad se někdo ještě ozve.
Tak já mám známou která má již od narození každé lýtko jinak silné. Má to celý život a mám problémi jen s vysokými boty a pod. Je to nápadné jen v sukních. Takže se s tím naučila žít. Možná bych zvážila třeba nějakou lymfodrenáž, ale nevím zda se to dá dělat u dětí, ale ruční.
@Mandlička píše:
Tak já mám známou která má již od narození každé lýtko jinak silné. Má to celý život a mám problémi jen s vysokými boty a pod. Je to nápadné jen v sukních. Takže se s tím naučila žít. Možná bych zvážila třeba nějakou lymfodrenáž, ale nevím zda se to dá dělat u dětí, ale ruční.
No, toho jsem se právě bála, že to bude mít celý život
My s tím jdeme do Motola, ale až koncem srpna, tak tam nám řeknou, co s tím. Spíš bych potřebovala nějaký případ, kdy to po nějaký době splasklo ![]()
Kamilko ono totiž pokud je dusno, vedro a tzv. na padnutí venku z počasi tak lymfedémy bývají častěji. Vetšinou je to u zarudlé, bolestivé při doteku a zvětšené. Musí se pravidelně chodit na lymf. masaže a pravidelně obvazovat, aby byl lepší lymfa systém. Jo a já mám také po uraze jedno stehno menší než to druhé a je to v pohodě je to vidět jen v plavkách a když se na to nohy podívám a i když cvičím pravidelně tak i tak caa. 0,5 cm stále chybí. Takže počítej se vším. Pokud je jinak zdravá tak to nic není je mnoho jíných a horších stavů. ![]()
Mandličko, ona to nemá zarudlý, a ani mi nepřijde, že by jí to bolelo, chová se naprosto normálně, když jí na tu ručičku sáhnu. Já vím, že je mnoho horších stavů a nemocí, na druhou stranu mě hrozně mrzí, jestli má lymfedém. Je to moje vytoužená holčička a nechci, aby s tím v životě měla problémy. Taky si říkám, že to je třeba moje vina, že jsem v těhu snědla nebo udělala něco, co jí to způsobilo. Nejradši bych to vzala na sebe, hlavně ona, aby byla zdravá.
Ahojky myslímm si, i kdyby to bylo na celý život, mužeš být ráda, že jinak je zdravá, toto je prkotina, pokud jí to nebolí, tak to asi nějakej zavaznej problemek nebude
,ale hlavně nám napiš, jak jsi dopadla.
PS:moje holčička skoro 3 roky, má nohy když chod, TAK TROŠKU JÍ JDOU OD SEBE NEBO JAK TO POPSAT, a to když byla malá chodívaly jsme na ortopedii, měla široké balení, no a pak, když začla chodit, měla trošku NOHY OD SEBE, ALE DOKTOR NÁM ČÍKA, ŽE SE TO PRÝ MUŽE JEŠTĚ SROVNAT, ŽE JE ČAS DO 4 LET TEDA MYSLÍM MNO, tak uvidím
jinak s tvým problémem zkušenost nemám
@tumpach píše:
Ahojky myslímm si, i kdyby to bylo na celý život, mužeš být ráda, že jinak je zdravá, toto je prkotina, pokud jí to nebolí, tak to asi nějakej zavaznej problemek nebude,ale hlavně nám napiš, jak jsi dopadla.
PS:moje holčička skoro 3 roky, má nohy když chod, TAK TROŠKU JÍ JDOU OD SEBE NEBO JAK TO POPSAT, a to když byla malá chodívaly jsme na ortopedii, měla široké balení, no a pak, když začla chodit, měla trošku NOHY OD SEBE, ALE DOKTOR NÁM ČÍKA, ŽE SE TO PRÝ MUŽE JEŠTĚ SROVNAT, ŽE JE ČAS DO 4 LET TEDA MYSLÍM MNO, tak uvidím
jinak s tvým problémem zkušenost nemám
Díky za reakci! Kamarádky holčička má to samé jako ta Tvoje, jsou jí tedy 2 roky a taky jí řekli, že je čas na to, aby se to srovnalo.
Jj, vím, že jsou horší věci, ale zatím se s tím nedokážu moc srovnat ![]()