Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj,
je tady někdo kdo by mi poradil? Můj malej 18 měsíců je v nemocni, udělal se mu hnisavý váček na ručičce, který mu pod narkózou museli vyčistit, dnes ho měli pustit domů, ale z důvodu toho, že mu dávají antibiotika do žíly ho pustit nechtějí, já jsem byla už předtím se sestrou domluvená, že mu je budou jen píchat a my tam budeme dojíždět, to zamítli, takže to pro mě znamená dalších 6dnů hospitalizace ikdyž mu nic není. Jaký je rozdíl když dostává atb do žíly přes kanylu než že by mu ty atb píchali?
No ono taky záleží na tom, co za infekci máte…
A taky každý lék má nějak doporučené podání, takže např. v krátké infusi atd - potom to těžko můžeš fouknout z ruky…nebo do svalu. Spíš se optat, zda není možno převést na perorální podání.
Když to jde přímo do krve má to ten nejrychlejší nástup účinku co vůbec jde
když se píchá obyčejná injekce, tak to jde do svalu a trvá to dýl než zaberou
Záleží, co to je za ATB. Některá se nedají dát do svalu (tím asi myslíš to „píchat“), pokud myslíš, že byste dojížděli na aplikaci do žíly (třeba že to máte kousek), tak může být problém, jak to vykázat. Hospitalizace to není, přitom se to dělá na oddělení. Jsou samozřejmě i ATB, která mají jen verzi do žíly a jinou alternativu nemají (nevyrábí se).
@danyk píše:
Jsou samozřejmě i ATB, která mají jen verzi do žíly a jinou alternativu nemají (nevyrábí se).
A jsou ATB, která se mohou podávat tak i tak, nicméně podání do svalu bývá hodně bolestivé (nemyslím tím to píchnutí jehlou, ale povahu aplikované látky). Navíc taky záleží na tom, jak často ATB dostáváte, jestli jednou denně, tak to ještě jde, ale třeba při podávání třikrát, čtyřikrát denně by dítě za chvíli bylo jak jehelníček ![]()
Každopádně tohle vcelku nemá smysl probírat se sestrami, tohle musíš řešit přímo s lékařem. Zeptej se ho na jiné možnosti léčby… i když tedy obávám se, že o víkendu se nikomu moc nebude chtít měnit léčbu, kterou v týdnu zavedl ošetřující lékař ![]()
Tak mi to už konečně bylo vysvětleno, že jsou to nějaká ATB ktere nejdou podat jinak než takto. Chtěla jsem si ho vzít domů, že tam budu dojíždět, ale sestra řekla, že s kanylou nám ho domů nikdo nedá. Tak to nějak těch 6 dní budeme muset vydržet.
Do zily je to ucinejsi, opravdu, vydrz. Kdyz nam penicilin je pichali nebo ho mela sirupen, tak se nasi male zanet stredousi neustale vracel. Jakmile dostala kanylu na 6 dni do hlavicky:( tak uz se to neopakovalo.
Vydrž, injekce ATB strašně bolí, malej by si mohl vytvořit trauma z injekcí, vím, o čem píšu.
Možná na to sestra měla jiný názor než doktor. Doktor asi řekl, že se musí dobrat ATB stejnou formou - nitrožilně. Jenom laicky si myslím, že nástup u injekce do svalu by byl pomalejší než když to teče do žíly a tím by se posunul interval v podávání účinné látky ![]()