Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Ahoj, já byla na otevřených i uzavřených odděleních několikrát, ale ne v nemocnicích, které uvádíš. Na otevřených jsme mobily i tablety, notebooky… mohli mít vždycky u sebe, jen vypínat zvuk během terapeutických aktivit a nepoužívat je během aktivit. Když byla oddělení otevřená, tak jsme mohli na vycházky minimálně po areálu vždycky, někdy i mimo areál s propustkou. Na víkendy se často jezdilo domů, ale to se liší i otevřené oddělení jedno do druhého, jen většinou první víkend jsme museli zůstat. Pokoje tam, kde jsem byla, byly tak po 3, ale někde i po 2 (na těch otevřených odděleních). Většinou tam byli fajn spolupacienti a někde i personál, ale nikdy mi to extrémně nepomohlo, ale tak člověk změní prostředí, někdo se mu věnuje (otevřená oddělení)… Záleží také, s čím se jdeš léčit a jak jsi motivovaná. Často jsme do týdne museli sepsat životopis a zakázku do terapie. Program záleží na oddělení, někdy se dá najít na stránkách dané nemocnice. Většinou dopoledne komunita, vizita a pak jsou dopoledne a odpoledne skupiny, dílny, arteterapie, muzikoterapie… pak vycházky a večer zas bývá komunita, pacientský klub, relaxace…
Znám jihlavskou psychiatrii, byla tam babička se schizofrenií a depresemi. Je to skoro 15 let zpátky teda a doufám, že se tam věci pohnuly k lepšímu. Tenkrát to tam bylo hrozný. S pacienty tam nedělali absolutně nic, jenom je cpali léky, kašlali na ně, babička trpí inkontinencí a naprosto v klidu ji tam nechali v počůrané posteli
Lidi se tam ploužili jak přízraky ode zdi ke zdi. Když ji její děti dovezli zpátky domů, dost se její stav zlepšil. Tam to byla opravdu pakárna.
Můj blízký rodinný příslušník byl na otevřeném oddělení od října do února letošního roku. A on tam byl spokojený, pokud se to dá o něčem takovém říct. Pokoje po dvou, měli různé terapie, dílny, canisterapie, cvičení na balonech atd. Atd. pořád něco dělali. Měli i vycházky, jakože třeba na 3 hodiny, tak to mohl na nějakou procházku po okolí nebo se spolupacienty jeli na bazén, strávil tam Silvestr, který si tam taky užil. V areálu měli kavárnu kde byla WiFi… Jako on tam byl fakt spokojený.
Prosím máte někdo zkušenost z otevřeného oddělení nejlíp v Havlíčkově Brodě nebo v Jihlavě? Ale není podmínkou. Moc pozitivního jsem nečetla, tak nevím jestli to člověka spíš nedodělá
Jak to tam chodí? Jak moc je otevřené-volnost? Pokoje jsou po kolika lidech? Zakážou tam telefon/počítač?