Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Pekny den, chtela bych se zeptat, zda ma nekdo stejny problem jako ja. Beru betablokator Concor na sinudovou tachykardii, obcas si hmerim tlak a nahodne jsem prisla na to, ze na leve pazi mam vyssi nez na orave a to o hodne. Pr. LK102/65 a PK 84/56. Nebo LK99/69 a PK 81/55. Cetla jsem, zd tak vdlky rozdil muze znacit postizeni perifernich cev, ucpavani cev…doktor ma ted 14 dni dovolenou tak se nemuzu jit ani poradit. Diky za odpovedi.
Já mám naopak vyšší na pravé paži, a to i o více než 30 torrů. Jsem ale po dvou operacích aorty a doktor to ví a říká, že u těch, co prodělali operaci koarktace aorty to může být.
Rozhodně to lékaři řekni, určitě jsi prošla vyšetřením srdce (echo) pro příčinu té tachykardie a možná ta příčina dělá s tlakem to, co Ti dělá. To Ti opravdu řekne lékař. Ale zase bych nepanikařila a těch 14 dnů bych počkala - pokud Ti tedy není nějak špatně, otoky nohou, dušnost apod. Ještě můžeš zkusit, zda máš dobrý a silný tep v tříslech - pokud ne, může to značit problém s aortou.
Echo mam pred asi tremi mesici y vse v poradku a nekolikrat i holtra to by se tam tedy poznalo kdyby bylo neco s aortou? Jinak nemam zadne problemy,otoky bolesti nic pgoste jen nahodne jsem na to takto pfisla. No jsem z toho uplne na nervy.je mi 38 let.
Tak při echu se kontroluje přehledná část aorty standardně, ale aorta má nepřehledné části, které se potom vyšetřují cíleně například CT s kontrastní látkou.
Odstupy a periferní cévní systém se dá vyšetřit na DOPPLERu a tam už se dají zjistit náznaky, že je něco špatně s nepřehledným úsekem aorty a doplnit to například tím CT. Ale může to být i něčím jiným
(například tlak a ledviny jsou propojené) - podívej, pokud Tě to opravdu silně znervózňuje, spoj se se svým praktikem - buď Tě uklidní, že při Tvé diagnóze to je v normálu, nebo Tě odešle na vyšetření s žádankou, tudíž nebudeš muset čekat na svého kardiologa.
Tlak máš (i ten vyšší) nízký, tudíž bych se o víkendu z toho nehroutila a v pondělí se obrátila na praktika - pokud to tedy není ten, který má tu dovču. Já vyvodila, že dovolenou má kardiolog ![]()
Ja na kardiologii nechodim,jen jsem byla nekolikrat na holtru a na evhu to me vzdy odeslal prakticky a pak nasadil ldky,beru concor. Na ten rychly tep,coz me snizuje k ten tlak na takove hodnoty. No a praktik ma prave tu dobolenou a jeste za tyden jedeme na dovolenou do zahranici a ja ted z toho trojcim pritom o tom vim uz mesice,ale nenspadlo me,ze by to mohlo neco znamet. Ze by ulne bezpfiznak9ve jen ny zaklade zoho tlaku bych mohla mit takove onemocneni?
Hele, třeba to nic neznamená. Nejsem doktor, píšu z pozice velmi zkušeného pacienta kardiologie ![]()
Mám to také, v příručce u tlakoměru měli napsáno, měřit tlak na ruce, kde je vyšší. Nedávno jsem se o tom zmínila lékaři, jelikož měnili léčbu, zrovna jsem ten tlak měla vyšší naopak a neříkal na to nic. Takže to je asi v pořadku.