Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj, možná špatně hledám ale nenašla jsem tu žádnu diskusi, pro maminky, které jezdí s dětmi do luk, lesů a případně hor, řek .-)
Chystáme se s našimi devítiměsíčními dvojčaty na jejich první kolovandr a tak bych uvítala zkušenosti s vybavením, cestováním, trasami a tak vůbec ![]()
Například jaký máte tvar stanu?
A jaké spacáčky? Zimní fusaky už jsou holkám malé, tak jsem si říkala, že ty spacáky stejně ještě dost užijí.
A co podlážka, dáváte samonafukovačky nebo stačí karimatky - případně alumatky?
Pište připomínky, nápady, zkušenosti .-)
Díky M.
Jé to seš ty Madlo? Já jsem zrovna právě přemýšlela jak se spacákem. Odpoledne ho zkusím nacpat do fusaku, ale myslím, že mu taky bude malej…i když vlastně možná ne člověče, te´d jsem si uvědomila, že máme ještě berana.
Alumatku bych teda nebrala ani omylem.
Jsem zvědavá, jestli se to tu rozjede, taky potřebuju zkušenosti.
A kdy plánujete jet?
Ahojky
My jezdíme pod stana cca od prckova roku,jezdíme teda autem takže moje rady asi budou nepoužitelný.
Malej spí ve spacáku-má dětský.Pak má pod sebou peřinu,kterou má napůl a druhou půlkou je přikrytý.Páč většinou z toho spacáku stejně vyleze-nebo naopak sjede dolů(nebo máme blbej spacák?)Nemůžu mu to stáhnout šňůrkou u krku aby se neuškrtil.
Stan máme normální iglu pro 3 lidi.Ale spíme tam jen my dva s Adámkem.Manžel má svůj kde spí i psi.Máme ten stan s tou větší předsíňkou -na věci.Koupuli máme docela vysokou 150cm,nižší jsem nenchtěla.Aby si tam Adámek mohl stoupnout a převlíct se v pohodlí ![]()
Ahoj, ja tedy nejsem uplne typicka outdoor matka, ale kazdy rok jezdime cela rodina na Dalesickou prehradu pod stan + nejake nahodile akce
jako kola a tak, letos mozna s manzelem pojedou vodu.
Loni jsme malemu (bylo mu 14 mesicu) pod stan vzali normalni karimatku, pak spal ve svem spacaku, ve kterem spal v zime v byte - byl od Aestheticu zimni verze, docela teply. Zrovna ale byla vedra, takze to na noc stacilo, prikryla jsem ho jeste bavlnenou dekou. Mel overal + ponozky a mikinku a rano byl „teply“
Bratranek tam mel dve deti, necele 3 roky a 10 mesicu a ta mala spala tusim ve fusaku, vsichni ve stanu, karimatky.
Letos jede s manzelem zase, premyslim, ze mu dam zimni fusak, on se do nej jeste vejde, protoze ma ten nastavovaci. Ale uvidime jak bude, jeste ma jeden vetsi spacak do postele, ale ten neni tak teply… Stany mame na nekrytem prostranstvi a k ranu, kdyz je hezky, je v nich silene vedro… ![]()
Kdyby byla joo zima, tak jsem take premyslela o normal spacaku, ale nevim jakou velikost, abych nevyhodila penize a nevyrosl z nej hned..
Na www.outdoorbaby.cz jsem koukala na nejake typy, maji docela dobry vyber, ale prave nevim jestli mumii nebo jen ten dekac, junior nebo baby ![]()
http://www.outdoorbaby.cz/…rody/spacaky
Stan mame asi 4 roky stary, takovy ten tradicni typ pro 2-3 osoby, tusim Colemana, stan + tropiko a spokojenost.
suvik S alumatkou jsem se špatně vyjádřila - měla jsem na mysli variantu karidědka na aludědkovi
Nevím co ty samonafukovačky, už jsem na ně kdysi koukala ale zdály se mi těžké. Chtěli bychom podél Dunaje, taková evropská klasika ![]()
verenika my právě doteď měli obdélníkový stan pro 2 a tam se nevejdem určitě, výšší bude asi fajn i na přebalování a tak. Spacák jsem se dočetla zavazovat prtěti šňurkou pod nohama, ať nesjíždí, ale prakticky to ověřeno nemám.
zelvaVeruna super odkaz, díky! Já koukala na nějaké šité na mmb, vypadaly celkem fajn ale vevnitř mají taky šusťák, takový má manžel, sice se to asi vyhřeje rychleji ale já sama v tom spím nerada, tak nevím… Mumie - dekáč taky řeším, pořád mám trochu z té mumie obavy, aby se mi neudusily.
hlavně nevím jak s tím tvarem stanu, jedno dítko je celkem logicky hlavou nahoru mezi rodiči ale co s těma dvěma ks? Možná to moc řeším, dnes se chystáme na výstavu stanů do Holešovic, nu uvidím co uvidím ![]()
Madli mi klukům pořídili už normální spacáky, ale konec zavážem tkaničkou aby nepropadli úplně dospod, když byli menší tak se to přes ně ještě přehodilo jako deka,ale teď už to nestačí ![]()
No letos ale stanovat určitě nepojedem, leda že by si je vzal tatínek sám ![]()
Spacáky pro mrňata? To jsou pro mě novinky. Spacáky si spojujem a Munkki jsme k nám nacpali taky. Dva čoklové se naštěstí dovnitř necpali, stačilo jim ležet na spacáku.
Stan nebyl náš, byl to Husky outdoor pro dvě osoby, přišel mi blbej, hodně nízkej.
Dobrý jsou stany od Jurka, český, výborný servis a fajn poměr výkon/cena. Máme Atak pro dva a místa je tam habakúk. Ještě další čokl by se tam vešel ![]()
laci díky. A odkdy jste tak jezdili s přehozenými spacáky? (Myslím věk kluků ne roční období) Dík moc za obrázek, ta horní tkanička je super vychytávka jestli to teda není zdrhovadlo od límce ![]()
baba
no dalšímu čoklovi by možná nevadilo spát zapnutý ve spacáku hlavou mezi našima nohama ale pro další dítě to není asi úplně ideální pozice
Kamarád má od jurka stan pro jednoho, je to taková osobní kryptička ![]()
madlicka píše:
hlavně nevím jak s tím tvarem stanu, jedno dítko je celkem logicky hlavou nahoru mezi rodiči ale co s těma dvěma ks? Možná to moc řeším, dnes se chystáme na výstavu stanů do Holešovic, nu uvidím co uvidím
Hihi, tak přesně o tom už jsem přemýšlela taky
Podle mě bude potřeba takový ten velkoprostorový pro 3-4 lidi a ležet všichni vedle sebe. Do prostoru vzniklého pod dětmi se dají krámy.. stejně jich s dětma bude spousta.
A jak bude vypadat ten kolovandr, to povezete všechny věci s sebou?
to bych si moc nedokázala představit, já na kole uvezu sotva věci pro sebe.. a navíc ještě někdo musí vézt ty děti
Vůbec teda jsem o tom přemýšlela, že bych ráda s dětmi do přírody na vandr, pěší, ale nedokážu si představit, že uneseme věci pro ně, pro sebe a ještě děti
a zas chodit jen tam kde projede kočárek.. to už je zas taková civilizace že nemá smysl spát ve stanu ne? Nevím, nějak si ten „outdoor“ s malými dětmi zatím nedokážu představit, takže taky uvítám všechny zkušenosti
Možná se časem naučím zredukovat objem věcí, které děti potřebují, ale teď fakt nevím ![]()
Elik
Původně jsme chtěli narvat věci dětí do zavazadeníku vozejčku a naše normálně do brašen, ale asi se to tam nevleze (máme Chariota Cougar 2) takže jeden z nás potáhne děti s věcma a půjčíme nebo koupíme Croozer Cargo. Mám teď o hodně lepší kolo, děti už jsem vezla (bez věcí) a pocitově to bylo stejné jako moje staré bez dětí, takže i s brašnama budu na svých. Po rovince to bude pohoda a do žádných kopců se nepoženem.
Minulý víkend jsem testovala co vozejk jako kočár projede - šli jsme na Labskou boudu přes Ambrožovu vyhlídku a taky jeden kratší výlet po pěší turistické značce - místy suchým korytem potoka s balvany a mokřadem - jde to ale je to teda dřina jako
Takže u mě s prcky asi bude te´d vítězit pár let kolo.
Eliku, ja byla zacatkem kvetna v penzionu na 3 dny. Ale jela jsem tam vlakem, takze fakt sebou jen to, co unesu. Mela jsem na zadech takovy ten velky batoh jako krosna, na brise v manduce dite. No a to jsem s sebou vlekla spoustu kravovin, ktere jsem pak nepotrebovala a mela jsem s sebou i latkovy pliny…
Jo Jurka si mi taky někdo dost chválil! Dík za připomenutí!
A taky dobrej odkaz na ty dětský spacáky. Spojenej spacák o tom taky uvažujem, páč naše už jsou stejně dost jetý (máme každej jinej, to jsme spolu ještě nechodili, když jsme si je pořizovali
) a potřebujem zrenovovat vozovej park, takže zakoupíme stejný.
MAdli aha s tou alumatkou jsem to nepochopila. Já od tý doby, co moje kamarádka s náma jela na půlroční cestu na Zéland a vybalila si v Christchurch z batohu alumatku, spacák a lžíci, tak jsem na ni dost alergická (na tu alumatku teda
, kamarádku jsem nechápala, nicméně dost se poučila). Kamarádka pak spala u nás ve stanu, na čínský nudle jsme jí půjčili naši vidličku, nakonec se ubytovala v autě. ![]()
Já jsem strašně na Matesa zvědavá jak se mu to bude zamlouvat a jaký to bude… ![]()
čičinka píše:
Eliku, ja byla zacatkem kvetna v penzionu na 3 dny. Ale jela jsem tam vlakem, takze fakt sebou jen to, co unesu. Mela jsem na zadech takovy ten velky batoh jako krosna, na brise v manduce dite. No a to jsem s sebou vlekla spoustu kravovin, ktere jsem pak nepotrebovala a mela jsem s sebou i latkovy pliny…
Jo jo, i skládací sušáček měla
![]()
My jsme zatím outdooroví rodiče jenom málo, ale to přijde
Nad spacákem jsem taky přemýšlela, asi to pořešíme tím normálním, co půjčíme třeba od bráchy a zavážem… Stan máme Hannah - normálka bublina s velkou předsíní, kupovali jsme ještě za bezdětna, je pro 3-4 lidi, takže 2 rodiče + 2 malé děti budou akorát. Karimatky máme nafukovací a je to boží, takže Samíkovi bysme pořídili určitě taky. Ony jsou sice těžší, ale ty normální jsou zas neskladné (pokud teda nejsou po obvodu batohu, což asi na kole nebudou), tak mi to přijde na stejno a u prcka bych upřednostnila pohodlí - v zájmu klidných nocí ![]()
Obdivuju ty, co spí ve spojených spacácích s manželem, nedejbože dítětem a psy
My bysme se povraždili (no, hlavně já bych povraždila ostatní, potřebuju vlastní prostor) ![]()
Madli, obdivuju, že ti ten vozík ani nepřijde, ještě s dvěma dětma, drahý bývá dost zmožen a když jsme tlačili do kopce se 14% stoupáním, tak mě to málem potahalo
![]()
A jak to plánujete délkou trasy? My jsme zatím najeli nejvíc 40 km (20 + 20 s velkou přestávkou mezi) a ke konci už toho měl Samík plné brejle
Rohlík to jistil ![]()
Angua nepřijde, ale PO ROVINCE!
Kondici mám zoufalou, kouzlo tkví ve volbě terénu. V Litvě jsem dala 50 km asi za 2 hodinky a něco takového kočičky v pohodě vydrží. Ovšem v jizerkách jsem se chtěla nechat pohřbít po 25 km i bez dětí, Pudla potvrdí ![]()
Plus to kolo je fakt znát, jezdila jsem na 20 let starém silničním favoritu se zadírajícím se šaltrem, půlka převodu nicht fungen, ráfky dřou o blatníky, klika jde trochu z osy atd. No a za porod jsem dostala svou vysněnou Meridu, takže při prvním nasednutí jsem měla pocit, že lítám ![]()
Angua píše:čičinka píše:Jo jo, i skládací sušáček měla
Eliku, ja byla zacatkem kvetna v penzionu na 3 dny. Ale jela jsem tam vlakem, takze fakt sebou jen to, co unesu. Mela jsem na zadech takovy ten velky batoh jako krosna, na brise v manduce dite. No a to jsem s sebou vlekla spoustu kravovin, ktere jsem pak nepotrebovala a mela jsem s sebou i latkovy pliny…![]()
![]()
super, takže v principu se to unýst dá ![]()
Madličko kolo za porod, to je bezva ![]()
Jinak od Jurka máme už druhý stan a oba byly super… jsou sice o malinko těžší než konkurence, ale je to proto, že používají lepší materiály na tropiko, na podlážku a tak. Navíc pokud se něco protrhne nebo tak, tak jim to člověk pošle a oni to velmi lacino opraví. Jediný blbý, že u toho staršího stanu nám v terénu praskla tyčka, tam jak navazuje jedna na druhou, byla to docela prekérka (do civilizace asi tak tři dny cesty).. od tý doby vozíme náhradní segmenty. Ale třeba to u těch novějších mají vychytané.
Jo a ještě by mě zajímalo, jaké máte ty zimní fusaky, a jak jsou holky veliké, že jim jsou už malé
My máme ty combi od Emitexu a doufám, že ještě tuhle zimu to vydrží…