Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Mám takú zaujímavú otázku. Poznám pár ľudí, ktorí vraj dokážu vôľou zasahovať do svojich snov. Volá sa to tuším lucidné sny, aspoň toto je slovenský výraz, neviem, či český sa nejako líši. Ale vraj tí najlepší si nejak aj dokážu určiť v hlave, o čom sa im má snívať. Moja otázka: máte s tým skúsenosti? Do akej miery to je reálne?
Ano, je to reálné. Dost mě překvapilo, když jsem se dozvěděla, že to tak nemají všichni ![]()
Ano, ja mohu občas svůj sen ovládat. Pozoruji hlavně, když se jedna o eroticky sen ![]()
Ano, da se a casto. Ve snu si uvedomim ze spim a prevezmu scenar ![]()
A ako to robíte? Chcem sa to naučiť aj ja, no neviem ako na to.
@Jahru já byla taky překvapená, jako dítě mně nenapadlo, že to většina ostatních má jinak.
Ano, jde to. Ale, když se mi to přihodí, že si uvědomím, že je to sen, nemám v tu chvíli potřebu ho ovládat, což je škoda ![]()
Vy kteří tvrdíte, že vám to jde: Jak to víte, kdyz spíte? Jak víte, že to ovládáte vy, že se vám to nezdá samo? ![]()
Mě se to občas stane. Není to tak že bych to mohla udělat s každým snem nebo záměrně plánoval takové sny… ve snu zjistím, že je to sen. V mem přípravě téměř nikdy ve snu nefunguje elektronika. Chci volat ale mobil nevyzvání, nepíše čísla nebo píše nesmysly a ja se to snazim usilovně napravit a to je u mě chvíle kdy mi občas dojde že to je sen. Můžu si pak “vysnít” další děj snu. Neni to ale častý ( bohužel). Ten sen si pak pamatuju.
Bohužel už hodně dlouho se mi to nestalo, přičítám to tomu, že teď žiju víc ve stresu. Ale jde to a je to super
Já se třeba i opakovaně vracím na svoje známá snová místa, ke snovým lidem… Ono se to těžko popisuje, ale já si sny hodně pamatuju, „obyčejné“ i ty lucidní, takže prostě už poznám rozdíl, kdy se mi to jen zdá a kdy to řídím já.
@Michelle_M píše:
Bohužel už hodně dlouho se mi to nestalo, přičítám to tomu, že teď žiju víc ve stresu. Ale jde to a je to superJá se třeba i opakovaně vracím na svoje známá snová místa, ke snovým lidem… Ono se to těžko popisuje, ale já si sny hodně pamatuju, „obyčejné“ i ty lucidní, takže prostě už poznám rozdíl, kdy se mi to jen zdá a kdy to řídím já.
Mam to stejne ![]()
@Michelle_M píše:
Bohužel už hodně dlouho se mi to nestalo, přičítám to tomu, že teď žiju víc ve stresu. Ale jde to a je to superJá se třeba i opakovaně vracím na svoje známá snová místa, ke snovým lidem… Ono se to těžko popisuje, ale já si sny hodně pamatuju, „obyčejné“ i ty lucidní, takže prostě už poznám rozdíl, kdy se mi to jen zdá a kdy to řídím já.
Ty jo, to je super, to bych taky chtela umet👍 Ja jsem ted pod vlivem dlouhodobeho stresu, sny jsou spise desive a budim se s busicim srdcem…nic co bych ostatnim prala zazit
jak se to da ovlivnit?
To s mobilem se mi stává taky
Nebo hraju na telefonu nějakou hru, většinou plošinovku, a dostanu se jakoby do té hry
To je zvláštní, jak se ty zážitky podobají téměř do detailů ![]()
@jamik1416 píše:
Ty jo, to je super, to bych taky chtela umet👍 Ja jsem ted pod vlivem dlouhodobeho stresu, sny jsou spise desive a budim se s busicim srdcem…nic co bych ostatnim prala zazitjak se to da ovlivnit?
Já popravdě nevím
Pamatuju si přesně, kdy se mi to stalo poprvé a o čem ten sen byl, bylo to tak nějak na prahu puberty. Chvíli to byly jen takové „jiné“ sny, kdy jsem vlastně nic neovlivňovala, ale cítila jsem, že by to nějak šlo
Jako první jsem se naučila ve snu uniknout z nebezpečných nebo děsivých situací, postupně jsem se dostávala do stále se opakujících lokací (velmi často to jsou staré rozsáhlé budovy) a čím častěji jsem se na to místo vracela, tím více jsem tam mohla ovládat, kam půjdu a koho tam potkám. Některé sny odehrávající se v přírodě mají vazbu na konkrétní místa v reálném světě, nejčastěji je znám z dětství, z dovolených s rodiči nebo babičkou. Když nad tím přemýšlím, tak možná ten stres v noční můře, o kterém píšeš, to byl ten prvotní spouštěč, kdy jsem se snažila sen ovládat a zajistit si, aby dopadl dobře. A zajímavé je, že pak už se mi zlé sny prakticky nezdály, když se mi to několikrát podařilo. Ach jo, docela se mi po tom začalo stýskat
A umím i lítat! ![]()