Ovoce v roce a půl

1735
25.11.22 10:08

Ovoce v roce a půl

Zdravím maminky, našim dvojčatům je přes rok a půl a aktuálně řeším, kolik vlastně můžou za den ovoce. :lol:
Přes rok jedli normálně všechno sezónní ovoce. Jsou velcí jedlíci a samozřejmě je teď velice zajímají mandarinky, pomeranče, kiwi, atd. Prostě ovoce které kupujeme jen v období Vánoc. Jsou velcí jedlíci, neměli by problém sníst i dvě kiwi, pomeranč i mandarinku k jedné svačině. Ale samozřejmě vím, že tolik jim toho dát nemůžu. Takže bych uvítala rady, jaké množství takového ovoce je pro děti v tomto věku vhodné. Jen dodám že běžně v létě a na podzim snědli za den dva kousky ovoce. A syrovou zeleninu nejí vůbec, tu dávám do každého oběda, někdy i k večeři, ale uvařenou.
Moc všem děkuji za rady a názory. :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
5728
25.11.22 10:16

Tedy, tichá závist :lol:, mám holčičku 1,5 roku a sní tak měsíček mandarinky :lol:. Dávala bych max jednu mandarinku nebo jedno kiwi nebo půl pomeranče na porci a porce max dvě denně. Mohla by se osypat. Ale že by z toho byl nějaký větší problém kromě kopřivky nebo průjmu, to asi ne. :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1735
25.11.22 10:25

@Lil Kitkatt děkuji ti za názor, u nás je to s jídlem celkově složité. Ale z jiného úhlu. V půlce dne už chodím, že nevím, co jim mám dát. Jí srovnatelně se čtyřletý mi dětmi. Opravdu netuším, kam to dávají, ale přibírají přimerene a to jsou ještě na spodní hranici tabulek :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22931
25.11.22 10:29

S exotickým ovocem bych byla opatrnější, aby se neosypaly.
A jaký je jinak celodenní jídelníček?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5933
25.11.22 10:32

Taky závidím, malá se mi v jídle vrtá a přebírá jako kdyby tam bylo něco špatné :mrgreen: Myslím že se nic nestane když jim to dáš ve 2-3 porcích denně. Pokud na to netrpí alergií tak ať si dají. Já to malé nakrájím na plátky a pak ji celý den přesvědčuji aby si milostivě vzala. Vždycky do toho kousne a vezme jiný kousek.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6061
25.11.22 10:34

Ty jo, co já bych za to dala… Mandarinka, pomeranč - to naši ještě nestrčili do pusy a to jim je 4 a 5. Můžu přemlouvat, horem spodem, slibovat cokoliv a nic. Maximálně občas kousek jablka. Zelenina totéž.
Pokud nemají potíže ve smyslu kopřivky, ekzém apod., tak bych neřešila.
Mě třeba začne štípat jazyk po 2 kiwi nebo kousku ananasu. Což u vás zjevně není problém :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
32
25.11.22 10:38

@Elea9 mám to stejně. Dcera 14 měsíců jí porce velmi podobné mým, a jedla by celý den. Pořád vymyšlím co jí během dne dát :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
36007
25.11.22 10:40

S citrusy bych byla opatrná aby se neosypali. Dala bych i jablko, banán apod.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
33005
25.11.22 10:46

@Elea9 A proč bys jim toho tolik dát nemohla? Zrovna zeleninu a ovoce bych dítěti neomezovala.
U ovoce jedině, pokud by mělo alergii či jiné intoleranční problémy nebo bylo vyloženě obézní a musel se hlídat příjem cukrů, což asi u rok a půl starých dětí nehrozí.

Případně pokud by se chtělo cpát jen tím ovocem a ničím jiným.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
626
25.11.22 10:50

Dej jim tolik, co sní a co tobě dovolí peněženka. Není žádný rozumný důvod ovoce omezovat, pokud jim nedělá potíže.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
37136
25.11.22 10:51

Toho exotického bych moc nedávala, tak jeden kousek na porci, je to kyselé, můžou se potom osypat, může je po tom pak palet při čůrání. Našeho normálního ovoce bych dala klidně víc, tam je jedno jestli ani jedno nebo dvě jablka navíc.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
77008
25.11.22 10:55

@Elea9 na kiwi může být alergická reakce, to raději opatrně

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Capelucia
25.11.22 11:05

Zkusila bych, jestli nebude nějaká reakce a jestli ne, neomezovala bych. Můj syn zdlábne i kousek citrónu. Ale toho mu zrovna víc než kousek nedávám i když ho má rád. Jinak klidně celý pomeranč, kiwi… a to je alergik, má alergii na některé luštěniny, buráky, ale ovoce mu nedělá problém žádné. Měl období, že baštil veliké množství ovoce a jogurty a nic víc, říkala jsem mu ovocníček. Teď už jí kde co, ale ovoce pořád miluje. Proč by to dětem malo vadit, když nemají alergii? To bych se spíše bála všech lipánků, sladkostí a různých divných věcí.

• Citovat
  • Upravit
42339
25.11.22 12:05
@JancaS84 píše:
S citrusy bych byla opatrná aby se neosypali. Dala bych i jablko, banán apod.

To je to menší. Když se jich sní opravdu hodně, mohou ucpat střevo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
77008
25.11.22 12:19
@Capelucia píše:
Zkusila bych, jestli nebude nějaká reakce a jestli ne, neomezovala bych. Můj syn zdlábne i kousek citrónu. Ale toho mu zrovna víc než kousek nedávám i když ho má rád. Jinak klidně celý pomeranč, kiwi… a to je alergik, má alergii na některé luštěniny, buráky, ale ovoce mu nedělá problém žádné. Měl období, že baštil veliké množství ovoce a jogurty a nic víc, říkala jsem mu ovocníček. Teď už jí kde co, ale ovoce pořád miluje. Proč by to dětem malo vadit, když nemají alergii? To bych se spíše bála všech lipánků, sladkostí a různých divných věcí.

moje kolegyně má téměř 50 let, nikdy nebyla alergická, a loni ji vezla rychlá, když jí po konzumaci jednoho kiwi natekl jazyk a hrdlo, takže se docela hnusně dusila

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí