Oxytocinový zátěžový test

438
5.8.11 13:58

Oxytocinový zátěžový test

ahojte maminky,
dnes mám termín,ale absolutně se neotvírám…čípek cca 2-3cm a všechno,že je strašně tuhé…ani Hamiltona mi s tímto nálezem nechtěla udělat :cry:
a při UZ zjistila,že mám minimum PV,že je to na hranici…a to minulý týden valila oči kolik jí mám a že placenta je zralá
takže v pondělí ráno do porodky na oxytocinový zátežový test…průběh mi popsala,ale mě by zajímalo co tím zjistí a jaké to může mít následky…např.vyvolání porodu nebo císař…?máte s tím někdo zkušenost?jsem z toho celkem nervozní…ještě dodám,že je to druhé dítě,první narozeno 39+3,spontálně
děkuji za odpovědi :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
3034
5.8.11 14:09

Ahoj

Neměj strach, není to nic strašného. Já jsem ho podstoupila teďka u porodu mé druhé dcerky. Začal v 10hodin ráno a trval cca hodinku. Ke konci
(asi cca 5minut před koncem) mi začaly kontrakce a když mě odpojily a já vstala tak mi praskla voda a malá se mi narodila v 13:54 odpoledne :mrgreen: Takže za necelé tři hodinky byla venku a bylo to super :palec:

Ps: a to mi při ranním vyšetření říkaly že to ten den určitě nebude a že to na porod nevypadá :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14106
5.8.11 14:11

Zátěžák jsem si absolvovala v porodce po příjmu, neudělalo to se mnou lautr nic. :-) Ani s holčinou, co se mnou tenkrát byla na pokoji. Vyvolávat nám začli pak až druhý den.

Příspěvek upraven 05.08.11 v 14:12

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22059
5.8.11 14:11

Oxytocinovým zátěžovým testem se zjistí, jak reaguje Tvoje děloha a hlavně Tvoje miminko na kontrakce, které dodaný oxytocin způsobí - jinými slovy, jestli už lze předpokládat úspěšné vyvolání porodu a jestli správně funguje placenta.

Cílem tohoto testu není porod vyvolat - jen na základě výsledků rozhodnout, jestli už by se mohlo vyvolávání podařit.

Příspěvek upraven 05.08.11 v 14:14

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
891
5.8.11 14:13

Mně tenhle test vyvolal kontrakce, které vedly následně k porodu. Porodila jsem asi 18 hodin od testu. Kontrakce byly příšerné, podrobnosti raději psát nebudu. Ale bylo to 1. dítě, u tebe to bude rychlejší a sanzší. Zjistí se tím, (alespoň mně to říkaly), jestli je děloha schopná kontrakcí, a tedy přirozeného porodu. Samotný test byl v pohodě.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
438
5.8.11 14:29

aha.....děkuji za odpovědi..... :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
300
5.8.11 14:32

Ahoj, mně ho dělali ráno kolem 7 h a v 11.15 byla malá na světě, byla jsem už od předchozího dne otevřená pořád jen na 2 cm a po tomhle se mi to rozjelo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1823
5.8.11 14:49

Bohunka to hezky popsala. Jenom trochu píchnou nějaký látky a člověk leží na monitoru. Párkrát trochu ztvrdne břicho a je to. Cílem opravdu není vyvolat porod, ale občas se to povede. Se mnou to neudělalo nic. Jíné se to opravdu rozjelo.

Měla jsem vyvolávaný porod ve 37+3. Nevím, jestli byl bolestivější než normální, ale byl docela rychlý. Jelikož jsem se pořád neotvírala, tak mi zaváděli tablety co dvě hodiny. Takže co se týče bolestivosti, tak jediný - že se bolest po zavedení tablety měnila trochu skokově. Ale žádný křížový bolesti nebo tak něco.

Toho testu bych se vůbec nebála.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
438
5.8.11 15:31

takže myslíte,že by mi to mihlo pomoci i v tom ,abych se začala otvírat?
protože i když bude děloha i malej reagovat.....a por.cesty se stále nebudou otvírat,tak je to k ničemu? :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11502
5.8.11 15:53
BohunkaP píše:
Oxytocinovým zátěžovým testem se zjistí, jak reaguje Tvoje děloha a hlavně Tvoje miminko na kontrakce, které dodaný oxytocin způsobí - jinými slovy, jestli už lze předpokládat úspěšné vyvolání porodu a jestli správně funguje placenta.

Cílem tohoto testu není porod vyvolat - jen na základě výsledků rozhodnout, jestli už by se mohlo vyvolávání podařit.

Tak teď se mi udělalo špatně! Jestli je to tak jak popisuješ, tak pravděpodobně doktoři udělali u mě chybu a to asi dost zásadní! Když mi napíchi oxytocin, tak jsem měla příšerný bolesti, takže mě okamžitě odpojovali, protože s kontrakcemi to nic společnýho nebylo. Něco žvatlali o tachykardii :nevim: pak mě na něj chtěli hnát znovu, jenže doktorka rozhodla, že když jsem ho špatně nesla, tak už na něj nepůjdu a i přes tohle jsem měla porod vyvolávaný! První pokus - zastavení bolestí - kontrakce to nebyly, druhý den opět zavedena tableta a následné rozjetí kontrakcí, ale nepostupující porod a sekce. I když nad tim nepostupujícím porodem by se dalo polemizovat, ozvy malého jsem neměla kontrolovaný vůbec, natož na sobě píchnutý monitor, voda mi praskla ve 4 hodiny, po 3 hodinách jsem byla stále na 2cm, malý pořád nahoře a tak se rozhodlo pro sekci! Proč mi teda doktoři ten porod vyvolávali, když u mě neměli žádné výsledky?? Testy?? Nic! (Porod vyvolávaný v 38+4tt). Oxytocin odpojovali cca po 5min. od napíchnutí :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1823
5.8.11 15:59

Když bude děloha a malý dobře reagovat, tak se pak na vyvvolání porodu zavádí spodem gel nebo tableta. Mě první večer po tom testu zavedli gel na noc a nic. Druhý den večer zavedli tabletu a celou noc mi tvrdlo břicho. A trochu jsem se otevřela. A další den dopoledne zaváděli další tabety a už se to rozjíždělo. A pak píchli vodu a bylo to:)

Je to hodně individální. Záleží jak tělo bude reagovat. Někomu to krásně rozběhne jenom ten test. A už nic zavádět nemusí. Někomu stačí jednou gel nebo tabletu. A třeba já toho potřebovala víc, protože se vyvolávalo dva týdny před termínem. A zavádění není nic hroznýho. Jako když si zavádíš čípek. Je to hned.

Ale buď v klidu. V nemocnici vyvolávají každou chvíli - třeba diabetičkám všem. Tak s tím mají zkušenosti.

Hlavně se nestresuj. Kdo ví, třeba ti zítra rupne voda a nemusíš nic řešit:)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
438
5.8.11 17:28

aha,tak to jo…no jsem zvědavá jak to dopadne…ještě mi doporučila celej víkend sexovat,že to by mi taky s tím čípkem mohlo pomoci…tak zkusíme a uvidíme… :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
891
5.8.11 20:08

Tak tahle diskuse mně potvrdila to, co jsem si už nějakou dobu myslela - test mně sice kontrakce rozjel, ale jen ty, jinak trvalo strašně dlouho, než jsem se aspoň trochu začala otevírat. Jakoby vyvoali porod napůl - měli mně tedy ještě zavést tabletu…
Uvidíš, jak to půjde…
Zase už máš zkušenosti, tak se kdyžtak ozveš :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1823
5.8.11 22:26
fontea píše:
aha,tak to jo…no jsem zvědavá jak to dopadne…ještě mi doporučila celej víkend sexovat,že to by mi taky s tím čípkem mohlo pomoci…tak zkusíme a uvidíme… :think:

jj, prej sperma obsahuje nějaký látky, co to můžou rozjet

A pak taky vytírání podlah atd. Na netu je určitě spousta babských rad.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22059
5.8.11 22:42
Pettulle píše:
BohunkaP píše:

Tak teď se mi udělalo špatně! Jestli je to tak jak popisuješ, tak pravděpodobně doktoři udělali u mě chybu a to asi dost zásadní! Když mi napíchi oxytocin, tak jsem měla příšerný bolesti, takže mě okamžitě odpojovali, protože s kontrakcemi to nic společnýho nebylo. Něco žvatlali o tachykardii :nevim: pak mě na něj chtěli hnát znovu, jenže doktorka rozhodla, že když jsem ho špatně nesla, tak už na něj nepůjdu a i přes tohle jsem měla porod vyvolávaný! První pokus - zastavení bolestí - kontrakce to nebyly, druhý den opět zavedena tableta a následné rozjetí kontrakcí, ale nepostupující porod a sekce. I když nad tim nepostupujícím porodem by se dalo polemizovat, ozvy malého jsem neměla kontrolovaný vůbec, natož na sobě píchnutý monitor, voda mi praskla ve 4 hodiny, po 3 hodinách jsem byla stále na 2cm, malý pořád nahoře a tak se rozhodlo pro sekci! Proč mi teda doktoři ten porod vyvolávali, když u mě neměli žádné výsledky?? Testy?? Nic! (Porod vyvolávaný v 38+4tt). Oxytocin odpojovali cca po 5min. od napíchnutí :think:

Nejsem odborník, ale pokud vím, tak oxytocinový test má zásadní význam u porodů v termínu nebo přenášených.

Tys byla teprve 38tt, tudíž před termínem - ve Tvém případě byl podle mne test jenom pokusem. Když jsi ho nesnesla, znovu ho neopakovali, protože jeho výsledky nebyly rozhodující. Zřejmě porod vyvolat potřebovali (důvody mohou být různé, zdravotní potíže maminky, miminku se nedaří nebo je moc velké, cokoli) a zátěžovým testem chtěli jenom vyzkoušet, jak to vyvolání u Tebe půjde. Pro průběh porodu test neměl význam. Z jakých přesných důvodů Ti porod vyvolávali skoro dva týdny před termínem, to (předpokládám) víš ze své anamnézy.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Prsní vložky

• (3.5) + 51 recenzí

Babylove Prsní vložky

• (2.4) + 40 recenzí