Oživení jídelníčku - 9. měs
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
Oživení jídelníčku - 9. měs
Ahoj maminky, jsem tady nová takže se tady zatím ještě moc nevyznám…
Chci vás poprosit o tipy jak oživit jídelníček 9. měs. holčičky - bez zubů, už jí dva raší ale zatím nejsou skoro ani videt
malá má po probuzení UM, pak snídá rohlík s florou a plátkem sýra, nebo mázlý žervé, pak obed maso zel. příkrm, odpoledne má jogurt nebo um, a k véči kupuji ty hotová mlíčka od nestle, behen dne pak jí dávám kousky ovoce - banán, jablíčko, broskev, švestku, melou, nektarinku, hrozno, podle toho co mám koupené, a občas jako ňamku takové ty kukuřičné placky, a občas i lipánka
její jídelníček se mi zdá nějaký nudný tak hledám nápady jak jej oživit, a doufám že budu překvapená co už jí mohu podávat ale zatím jem to netušila
děkuji
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Reakce:
Já jsem hodně čerpala z kojeni.net, mají tam postup zavádění příkrmů, tak kdyžtak mrkni. V tom excelovském souboru je tabulka, co se odkdy může.
Ale v zásadě musím říct, že můj 16měsíční nejí moc jinak. Liší se asi ty obědy, to už jí skoro všecko a nepije mi UM.
Můžeš zkusit třeba i nějakou pomazánku z toho, co už jí… Lipánka bych osobně nedávala, zbytečně si bude zvykat na sladké, navíc je tam velký podíl tvarohu (jestli nejsem zas mimo) a ten by se měl až kolem toho roka - je v něm moc bílkovin a zbytečně zatěžuje mimíšům ledviny…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Moje dcera jedla v devíti měsících podobně,dělala jsem jí pomazánky, základem bylo žervé nebo čistý polotučný tvaroh a do toho buď žloutek, pažitka, strouhaný tvrdý sýr, už si nevzpomenu..V té době taky jedla spoustu ovoce a zeleniny v syrovém stavu, na oběd masozeleninová jídla nebo nudlové zeleninové polévky.
Toho tvarohu bych se tak nebála, ale lipánka bych taky nedávala.Malé množství ve formě pomazánky ale neuškodilo. Píšou sice, že je tam hodně bílkovin a zatěžuje ledviny, ale malá byla kojená, jiné mléko nepila a nikdy nejedla mléčné kaše, nejedla ani přesnídávky. I přesto, že v 9 měsících neměla ani jeden zoubek, dokázala všechno tvrdými dásničkami rozmělnit, chtěla kousat, dala jsem jí třeba i kousek kuřecího masa, aby to neměla pořád stejná, ona to zpracovala.
Dále jedla jogurt, bílý a ten jí dodnes, jiné odmítá. Kupujeme activie a paradoxně jí chutnají ty obyčejné, „kyselé“. Nechce ty bílé přislazované.
Starší byl zase takový, že nechtěl dlouho kousat. Jeho jídelníček v té době byl převážně MM, pár lžiček příkrmu, přesnídávky a kaše večer.
Já jsem někde četla, že dětem v tomto věku jednotvárnost nevadí, naopak vyhovuje. Daleko škodlivější je podávat pro „zpestření“ nevhodné potraviny, pochutiny, solit jídlo.
Vždyť zeleniny je tak velké množství, naše polévka i jídlo pro malou jsou každý den jiná..Ona s námi nejí vše, spoustu jídel s námi jí, ale když máme něco pro ni nevhodného, vařím jí zvlášť.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
ahoj, vitej tady ![]()
místo flory bych třeba zkusila máslo
je moc dobré i kvůli příjmu vit D. všichni mimčům dáváme vigantol a na přirozený zdroj zapomínáme.. ![]()
Lipánka bych občas jako mňamku klidně dala, ano, je tvarohový, ano, je sladký a kdesi cosi. ale lipánek je ze všech těch dezertů suvereně nejlepší, asi ho nesní celý velký (s tím mám problémy i já..
, a trochu jí neublíží.. ano, snížil se celkový doporučený obsah bílkovin, ale ono to není zas tak žhavé, za dva roky to bude zase všechno jinak..
jako s lepkem.. ![]()
můžeš zkusit chucený jogrt, ale pozor na typ, třeba bio z valmezu má jahodový a borůvkový, které obsahují jako ovocnou složku jen ovoce a cukr.. jiank jsem do jogurtu dávala přesnídávky.. nebo můžeš zkusit kus ovoce do jogurtu..
o pomazánkách z tvyrohu a nějaké zeleninky už psaly předemnou.. dobré na to je žervé, v takovém modrém přebalu, je bez soli..
koolem těch 9-10m jsem taky začala dávat dětské sušenky (hami zvířátka), občas, po jedné, Vojta mi křupky nechtěl..
spíš bych třeba do zeleniny zařadila přílohy, které by tě možná nenapadly - kuskus, červená čočka, pohanka, jáhly, .. - i se to snadno vaří, a Vojta to miloival (zato teď by to do pusy nevzal
v 9M jsme taky začali s rajčatovou omáčkou (doma vařenou) a to bylo něco.. špenát, pokud nedáváš, ale rozhodně do něj přidej trochu mlíka..
nevím, jetsli dáváš vajíčko - žloutek - některí dr. ho totiž maminkám zakazují
ale je to super věc.. vejce natvrdo a půl žloutku do zeleninky,.. nebo hovězí maso.. moje dr. vyloženě říká ne, ale kvalitní libové hovězí je dobré..
jinak myslím, že na 9m dítko má jídleníček docela hodně pestrý!! navíc, uvidíš, že děti mají stereotyp nejraději.. Vojta momentálně musí snídat rohlík s máslem a medem. a mlíko. jedině u babičky si dá se sýrem, a i s nivou a rajče - protě co snídají oni. jako jinou snídani sní, ale zpočátku ječí, že chce med.. prostě chce pořád to samé..
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
no to jsou novinky
díky moc holky za rady, jaké dáváte pečivo?? mimo rohlíků tedy?
já jí zatím k obědu kupuji sklečky, chtěla bych do roka a pak pomalu přejdeme nadomácí stravu, není to nic levného, a navíc je to velice pohodlné ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Dávala jsem (a samo dávám) i chleba, klidně nějakou bagetu, cokoli. Aby nemělo semínka, co by mohly zaskočit…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit