Oznámení na OSPOD

4
13.9.23 20:04

Oznámení na OSPOD

Dobrý den,
chtěla bych se zeptat jak mohu podat anonymní udání na OSPOD. V našem baráku, v patře nad námi bydlí rodina (možná už jen matka) s chlapečkem, kterému je cca 10 let. Velmi často slýcháme křik, zvuky jakoby v bytě lítalo nádobí a bůhví co všechno.. chlapečka občas potkám na chodbě a když jde nahoru po schodech, vždy se zastaví a kouká nahoru a jakoby poslouchal jestli je doma klid a jestli muže domu..
Dnes jsem se zastavila v hospůdce co máme tady u nás a viděla, jak půjčuje servírka telefon tomuhle klukovi.. ptala jsem se ji zda se něco děje, že chlapeček bydlí u nás v baráku.. říkala, že je tam skoro každý den, sám. Že nemá peníze a že říká, že maminka chodí domu z práce až po půlnoci.. je tam prý až do večera a pak jde sám domu… přijde mi dost uťáplý a zvláštní.. tohle mi nepřijde v pořádku :(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
15493
13.9.23 20:34

Když už chceš něco hlásit, tak aspoň nebuď srab a stůj si za tím. :roll:

A jinak teda stačí napsat pouze email s informacemi. Musí to prověřit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Janli
13.9.23 20:43

Stačí poslat email nebo datovku. Sice to není anonymní, ale oni opravdu nehlásí, kdo udání podal,

• Citovat
  • Upravit
4152
13.9.23 21:08

Co treba klukovi pomoct? Jak mu asi pomuze ospod a pripadne te matce co treba ma smenu a nema jinou moznost, nema hlidani. Napadlo te pani zastavit a zeptat se ji na situaci? Naprasit na ospod, jo to jim helfne. Je zmlacenej, hladovej, nechodi do skoly, matka se vali ozrala?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1794
13.9.23 21:33

Lidé si často myslí, jak někomu pomůžou, když něco někde nahlásí a umyjou si nad tím ruce. Dobroseři jako ty jsou jedno z největších zlel.

„Já jsem udělala dobře své dušicce. Ať to řeší jiní. Já jsem z obliga.“

Víš, kdo tam vůbec bydlí? A když se tak zajímáš, že kluk stojí na schodech, tak ses taky mohla zeptat jen tak mezi řečí, co maminka dělá za práci. Třeba bys zjistila, že je panní nucena být dlouho v práci, aby měli vůbec z čeho žít.

Možná bys zjistila, že tam kde byli tři jsou nyní dva. A desetiletý kluk ti fakt účty nezaplatí.

A plno dalších věcí, které lze zjistit nenápadným vyptáváním.

Hele, pokud jde o celkově slušnou rodinu, nepatří k nějaké k menšině či nejsou jinak problémový, tak svým dobroserstvím ve formě bez absolutního vhledu do situaci jen na základně tvým domněnek a někdo povídal té rodině spíše jenom ublížíš než v konečném důsledku pomůžeš.

Když už chceš konat, tak konej až budeš mít více informací.

A Ano, OSPOD musí reagovat na vše, ale upřímně ani tobě by se nelíbila sociálka klepající na dveře, jen proto, že se soudce zdálo, že…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1844
13.9.23 21:51

Vy, co jste proti tomu, aby to ohlásila na OSPOD, jak vysvětlíte tohle:
Velmi často slýcháme křik, zvuky jakoby v bytě lítalo nádobí a bůhví co všechno.. chlapečka občas potkám na chodbě a když jde nahoru po schodech, vždy se zastaví a kouká nahoru a jakoby poslouchal jestli je doma klid a jestli muže domu…

Jinak ale, zakladatelko, zkus chlapečka trochu vyzpovídat (to fakt není špatný nápad). Hlavně, aby o tom nevěděl nikdo z jeho rodiny. A v případě potřeby mu prosím pomoz, to říkám já, psychicky týrána matkou. Dětství je jen jednou, zato formuje člověka napořád, nebo na dlouho. Čím dřív se pomůže, tým míň škod se napáchá.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
76526
13.9.23 22:00
@kaja213 píše:
Dobrý den,
chtěla bych se zeptat jak mohu podat anonymní udání na OSPOD. V našem baráku, v patře nad námi bydlí rodina (možná už jen matka) s chlapečkem, kterému je cca 10 let. Velmi často slýcháme křik, zvuky jakoby v bytě lítalo nádobí a bůhví co všechno.. chlapečka občas potkám na chodbě a když jde nahoru po schodech, vždy se zastaví a kouká nahoru a jakoby poslouchal jestli je doma klid a jestli muže domu..
Dnes jsem se zastavila v hospůdce co máme tady u nás a viděla, jak půjčuje servírka telefon tomuhle klukovi.. ptala jsem se ji zda se něco děje, že chlapeček bydlí u nás v baráku.. říkala, že je tam skoro každý den, sám. Že nemá peníze a že říká, že maminka chodí domu z práce až po půlnoci.. je tam prý až do večera a pak jde sám domu… přijde mi dost uťáplý a zvláštní.. tohle mi nepřijde v pořádku :(

když je kluk sám v hospodě (10letý už není moc chlapeček) a pak jde o půlnoci sám domů, tak kdo v tom bytě dělá ten rámus a háže nádobím??? :roll:
a jednou píšeš, že kluk jde domů a poslouchá, zda je tam klid, jestli tam může a podruhé, že kluk sedí v hospodě do půlnoci?
aspoň si to ujednoť

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
187
13.9.23 22:00

Určitě je fajn, že ti to není lhostejné a zajímáš se. Ale taky bych zkusila oslovit chlapce, třeba jestli ho znovu uvidíš v hospodě, zaplať mu limonádu a pozvi ho ke stolu. Na základě toho bych oslovila matku s nabídkou pomoci nebo OSPOD, když bych měla podezření na týrání.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5628
13.9.23 22:05

Někdy je horší nevšímavost. Jasně, zkus zjistit víc, poptat se ještě sousedů, dítka atd. Pokud si ověříš z více zdrojů, že je 10tileté dítě denně samo v hospodě, nemá peníze a zřejmě ani co jíst, nikdo s ním nedělá úkoly atd. a doma bývá řev a rachot, rozhodně to není v pořádku a OSPOD by nad rodinou bdít měl. Být pod dohledem OSPOD neznamená odebrání dítěte, ale vypracování individuálního plánu s rodinou a pomoc. Odebrání je vždycky nejkrajnější řešení, když všechno selže nebo jde dítěti přímo o zdraví. Tak tu někteří nehysterčete a nenadávejte zakladatelce do udavačů. To aby se člověk bál dostat na ulici infarkt, protože řada z vás by ho radši překročila, než by pomohla :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
76526
13.9.23 22:09
@Veveří píše:
Někdy je horší nevšímavost. Jasně, zkus zjistit víc, poptat se ještě sousedů, dítka atd. Pokud si ověříš z více zdrojů, že je 10tileté dítě denně samo v hospodě, nemá peníze a zřejmě ani co jíst, nikdo s ním nedělá úkoly atd. a doma bývá řev a rachot, rozhodně to není v pořádku a OSPOD by nad rodinou bdít měl. Být pod dohledem OSPOD neznamená odebrání dítěte, ale vypracování individuálního plánu s rodinou a pomoc. Odebrání je vždycky nejkrajnější řešení, když všechno selže nebo jde dítěti přímo o zdraví. Tak tu všichni nehysterčete a nenadávejte zakladatelce do udavačů. To aby se člověk bál dostat na ulici infarkt, protože řada z vás by ho radši překročila, než by pomohla :roll:

no tak ať se opravdu zakladatelka kluka zeptá, co se u nich děje, už to není žádné mimino - nebo lépe, ať se zeptá jeho matky, zda potřebují nějakou pomoc - třeba paní opravdu musí pracovat do noci, aby se uživili,
třeba by kluk mohl večery trávit u zakladatelky, aby nemusel sedět v hospodě, :palec:
akorát pořád mi není jasné, kdo v tom prázdném bytě mlátí tím nádobím?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4
14.9.23 04:33

Koukám, že jste tady opravdu chytrý jak rádia.. rány se z bytu ozývají třeba ve dvě ráno, pro paní chytrou, která ze mě dělá trubku nebo že si to snad vymýšlím..
taky jsem psala, že kluk je dost uťápnutý.. očividně tady člověk musí popsat vše do každého uprděného detailu aby mu někdo nevynadal..
s klukem jsem mluvila! Mluvila jsem s nim ja i sousedka od naproti, které se to taky nezdálo.. neřekl ani jedné nic.. na mě jen vyděšeně koukal a řekl, že se nic neděje.. což řekne pravděpodobně každé vystrašené dítě..
a ano, ja chlapce potkám třeba v jednu odpoledne, že jde domu, pak nevím co dela a teď se dozvím, že pak cele odpoledne až do noci tráví bez peněz, sám v hospodě a za tmy chodí sám domu.. potkam ho treba o víkendu, to je tam rachot i přes den ;)
jestli si tady myslíte, že jsem si teď něco vymyslela a chci dělat nějaký “dobroserství” nebo jak jste to nazvaly, abych nějak ulevilo svoji dušičce nebo co, tak se pletete.. trvá to všechno už nějakou dobu a rozhodne to nedělám kvůli sobě.. taky se na to můžu vykašlat a žít si dal spokojeně svůj život a na ostatní neohlížet, jak to asi děláte vy všichni..
takže moc děkuji za rady 👍🏻

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1341
14.9.23 05:50
@kaja213 píše:
Koukám, že jste tady opravdu chytrý jak rádia.. rány se z bytu ozývají třeba ve dvě ráno, pro paní chytrou, která ze mě dělá trubku nebo že si to snad vymýšlím..
taky jsem psala, že kluk je dost uťápnutý.. očividně tady člověk musí popsat vše do každého uprděného detailu aby mu někdo nevynadal..
s klukem jsem mluvila! Mluvila jsem s nim ja i sousedka od naproti, které se to taky nezdálo.. neřekl ani jedné nic.. na mě jen vyděšeně koukal a řekl, že se nic neděje.. což řekne pravděpodobně každé vystrašené dítě..
a ano, ja chlapce potkám třeba v jednu odpoledne, že jde domu, pak nevím co dela a teď se dozvím, že pak cele odpoledne až do noci tráví bez peněz, sám v hospodě a za tmy chodí sám domu.. potkam ho treba o víkendu, to je tam rachot i přes den ;)
jestli si tady myslíte, že jsem si teď něco vymyslela a chci dělat nějaký “dobroserství” nebo jak jste to nazvaly, abych nějak ulevilo svoji dušičce nebo co, tak se pletete.. trvá to všechno už nějakou dobu a rozhodne to nedělám kvůli sobě.. taky se na to můžu vykašlat a žít si dal spokojeně svůj život a na ostatní neohlížet, jak to asi děláte vy všichni..

Tak třeba můj syn by na tebe vyděšeně koukal taky. Nerad se baví s cizími lidmi. Spíš bych se opravdu snažila nabídnout pomoc. Byla jsem se synem také sama a když chodíš do práce, tak byl syn třeba také nejsou hodinu doma sám. Takže bych oslovila nejdříve jeho maminku, jestli nepotřebuje kluka pohlídat a uvidíš, co ti řekne. Nehnala bych to hned přes OSPOD, dokud si nejsem jistá, co se tam opravdu děje

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
76526
14.9.23 08:00
@kaja213 píše:

no tak se zeptej jeho matky, co se u nich děje, to nechápu, proč jsi už dávno neudělala, když ti situace není jedno,
a nechápu, proč je teda kluk v té hospodě - ta jeho matka mu to v té hospodě zařídila? aby nebyl doma sám? nebo proč?
a ještě - pokud se z bytu ozývají rány ve 2 v noci, tak volejte Městskou policii - je to rušení nočního klidu

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1844
14.9.23 08:09
@kaja213 píše:

Tak za prvé, já jsem ti nevynadala. A bylo nás tu takových víc!

Za druhé, tvůj první opis není napsaný jasně - vyvolává otázky, domněnky, protiřečení. Takže poznámkou o „uprděných detailech“ si akorát odhalila svou povahu podpořenou tvrzením „taky se na to můžu vykašlat a žít si dal spokojeně svůj život a na ostatní neohlížet“ - to fakt nepotřebuje komentář. :(

A za třetí, konečně ses tedy vymákla a napsala to jasně a já se ptám, proč místo toho vypisuješ na e-mimino nějaké „neuprděné“ a nic neříkající kecy, když je nad slunce jasné, že chlapeček trpí!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22026
14.9.23 08:12
@kaja213 píše: .. trvá to všechno už nějakou dobu a rozhodne to nedělám kvůli sobě.. taky se na to můžu vykašlat a žít si dal spokojeně svůj život a na ostatní neohlížet, jak to asi děláte vy všichni.. takže moc děkuji za rady 👍🏻

Ale ano, děláš to kvůli sobě – to nemá smysl zastírat. Kvůli svému dobrému pocitu, že jsi jako něco udělala – a pak si můžeš “spokojeně dál žít svůj život”.

Což je lidsky pochopitelné a v pořádku, ale nazývej to pravým jménem a nepředstírej skutečný zájem rodině pomoci.

Jestli chceš opravdu pomáhat, snaž se spřátelit spíše s chlapcovou maminkou než s ním samotným…. tím si uděláš mnohem lepší obrázek a představu o situaci v té rodině.

V každém případě, oznámení na OSPOD můžeš poslat klidně emailem.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Aktuálně na Instagramu

Revoluce v medicíně? Japonským vědcům se podařilo odstranit chromozom, který způsobuje Downův syndrom. Zjistěte jak!