Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Maminky prosímo radu. Moje 2,5 letá holčička spadla dnes dopoledne z odrážedla dozadu nahlavičku na beton. Bylas manželeme. Prý byla taková mírně otřesená asi 10 minut a pak už byla v pohodě. Normálně obědvala, vyspala se a teď taky nevypadá že jí něco je. Ale bouli prý měla a plakala dost. Tak nevím, myslíte že z toho nemám nic dělat, nebo radději ano?
Lajlo, já bych radši na pohotovost na chirurgii sjela…za rengen nic nedáš a budeš mít klid…nám se to také stalo a jeli jsme hned. Nechci tě strašit, ale jedné virtuální kamarádky chlapeček začal noc na to zvracet, nespojili si to s tím pádem, léčili ho 3 dny na nějakou infekci…a stalo se to nejhorší:((( Beton je tvrdej a i když vypadá hlavička, že vydrží hodně…určitě bych pro klid duše jela na ten rengten. Zvlášť pokud píšeš, že byla malá chviličku otřesená…
Diny
Jak pise Diny,taky bych radsi zajela na pohotovost.Kdyz to bylo na beton,tak pro klid duse bych tam radsi jela.
Lajlo,
my na tom byli v sobotu podobne.Maly se houpal na zidli pri jidle a prevratil se a bouchl hlavou do kuchynske linky-hrany.
Ale dal se velice rychle utisit,ja pak zjistila,ze to ma „trochu promackle“,proste jinak,tak jsem zacala brecet a on se mi jeste smal,nicmene radeji jsme zajeli na pohotovost a vse dobre,sli jsme domu.
Tak pro jistotu zajedte,aspon budes mit klid a budes relativne lepe spat
Hodne stesti
Any
Určitě, stačí bynální RTG vyšetření a poznaj jestli tam není hematom(modřinka pod lebeční kosti) když se odsaje včas, tak je to totálně vpohodě.
Určitš zajeď…
Diny píše:
Nechci tě strašit, ale jedné virtuální kamarádky chlapeček začal noc na to zvracet, nespojili si to s tím pádem, léčili ho 3 dny na nějakou infekci…a stalo se to nejhorší:(((
Diny
Diny, omlouvám se, jestli se Ti nechce o tomhle mluvit. Je to hrozné.
A on neměl jinak žádné příznaky, které by vedly k tomu, že se něco děje? Tohohle se bojím, že Mates nějak blbě spadne a já nepoznám, že je to až tak vážné…
Hanka a Matýsek
Ahoj. Taky jsme paragánčili, dokonce jsem s ním jednou spadla já když jsem ho měla v šátku.
Pokud se ti zdá fakt naprosto v pohodě, tak bych nejela. Prošahej hlavičku, kdyby to někde moc bolelo, bude brečet. Pravděpodobně to samé udělá i Dr na pohotovosti, nebudou zbytečně rentgenovat dítě, které vypadá zdravě.
Velmi pravděpodobně ti doporučí každý doktor při pádu na hlavu nebo uhození se do ní:
Zkontrolovat, zda jde volně předklonit hlavička na hrudník. Pokud ne, mohl by nýt někde problém, tzn jet k Dr nebo na pohotovost.
Zkontrolovat zorničky , jsetli jsou souměrné obě oči, jestli dítě reaguje na podnět (hračka pohybující se dostran a nahoru a dolů).
Přes den i v noci nenechat dítě spát déle než 2 hodiny v kuse , po dvou hodinách budit. Pokud by probudit nešlo, jet na pohotovost.
Další alarmující příznak je zvracení - jet na pohotovost.
Dítě by se takhle mělo kontrolovat 48 hodin po pádu, pro jistotu.
Já tehdy byla na cestě na kyčle, je tam i naše dětská. Prohlédla ho, dala tyhle doporučení. Budila jsem Tomíka 2 noci. Bylo to OK
Tak držíme palečky
Ahojky,
pročítala jsem si příspěvky ostatních maminek a plně s nimi souhlasím - prostě se sbal a jeď s ním na pohotovost nebo na chiru. Kromě času s tím stráveným, tě to nebude nic jiného stát a budeš mít jistotu, že je opravdu všechno v pořádku.
Velmi nerada to říkám, možná mě kupa maminek z emimina odsoudí, ale zároveň i kupa maminek přitaká: občas mám pocit, že se tady řeší problémy, které by se tady snad ani řešit neměly - nebo alespoň ne tak, jak jsou zde prezentovány. Prostě je snad normální, že když se mně nebo malému miminku něco stane, tak se jdu poradit nejlépe za odborníky, tedy za lékaři, a nikoli že si sednu ke kompu, svěřím se někomu na síti, klepu se jak ratlík a čekám, že mě všichni budou uklidňovat, jak je všechno v pohodě a jak jejich mimísci měli něco podobného...... Občas se mi zdá, že se víc přikládá váha malé černé krabičce na stole než zdravému rozumu...........tak to snad jenom tak na okraj. Asi se teď zvedne vlna protiargumentů, ale celkem to chápu, občas je potřeba prostě vyjádřit názor a ten já mám takový. Je tady spousta užitečných rad a zkušeností, ale občas........fakn jsem z toho někdy rozpačitá........
Každopádně doufám, že je všechno v pořádku a prcek zase řádí tak jak má ![]()
Kamila
Dobry den…chci se zeptat pokud tu nekdo je??…Ma dcera (1rok) dneska spadla u zubare primo hlavickou na železnou nohu ma bouli ale mam strach jestli ji neco nemuze byt jako zadne priciny nevidim ale co kdyz ji neco je nevim jestli mam zajit na pohotovost. mmjsem poprve matkou a mam velky strach