Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Dobré jitro.
Maminka uklouzla a spadla na celé tělo zezadu, praštila se včera do hlavy a natlouklasi zadek a záda. K lékaři jít nechce, není to bolest, že by si musela brát Ibalgin aj.
Mě ale zajímá (bouli nemá, závratě zatím taky ne, nezvrací), za jak dlouho a jak by se jí projevilo krvácení do mozku.
Praštila se do zátylku, ale prý to nebylo tak strašné, bolí ji to jen když si na tu hlavu šáhne, nicméně mně to vrtá hlavou.
Je dospělá a svéprávná, k lékaři ji násilím nepovleču, ale co myslíte, jak by se to projevilo?
Prosím, moc prosím, nepište mi, že jsem plašan, případně hysterka, je to moje maminka, je jí 60.
Děkuji předem, jedu na služební cestu, dočtu až v pondělí.
@Lenka002 píše:
no tak to nemá cenu psát, stačí počkat do pondělka, jestli je maminka stále při vědomí
když ne, tak to bylo to krvácení do mozku ![]()
Jinak, muselo by to hodně bolet - bolesti hlavy, motání hlavy, závratě…
a projevuje se podle toho, jak je silný, někdy to je hned, někdy to může trvat pár dní.. radši ať si tam skočí..
Souhlasím s @Elessar pokud vzniklo nějaké trauma hlavy, tak v pondělí už je pozdě (resp. otres mozku uz se neukáže, a cokoliv vážnějšího…) Pokud maminka dobře reaguje, vnimá, nemá bolesti, dvojité vidění, šilhání, nebo jiné změny tak to bude OK ![]()
Nechci strašit ale někdy to nemá vůbec žádné příznaky. kamarádky syn spadl se uhodil do hlavy, nic mu nebylo, ráno se vzbudil a z jednoho ucha mu tekla krev, jeli na pohotovost a měl štěstí že spal zrovna na tom boku co spal, že krev tekla víceméně ven, kdyby vše teklo dovnitř nemusel se už probrat. ale stalo se mu to večer, takže sledovat alespoň do večera
@Lenka002 zkus maminku dovléct k lékaři hned. Ale pokud byla ráno v pohodě, tak už se to nejspíš neprojeví. Máme za sebou za poslední rok s mojí maminkou (též 60 let):
1× pád z kola, 1× pád ze stromu a 1× pád ze schodů. O menších karambolech pomlčím. Tady jsme s ní skončili buď na pohotovosti nebo jsme jí volali rychlou
U pádu ze stromu si jí nechali 1 den na pozorování, měla otřes mozku, vždycky říkali, že nejrizikovější je 1. den. Pokud si pád pamatuje a není dezorientovaná, tak bych řekla, že otřes mozku neměla (plus zvracení, motání hlavy a další příznaky, co jsou tu vypsané).
A podle zkušeností, nejhorší je po pádu tak 2.-3. den, to si vždycky stěžuje na největší bolesti.
@Lenka002 Nechci plašit, ale maminku bych k lékaři prostě dotáhla. Takhle umřel kámošce otec. Ukouzl, praštil se, dělal haura, že nikam nepojede a když ho konečně dokopali k doktoru, bylo už pozdě ![]()
Nechci plašit, ale můj strejda, kterého jsem díky tomu nikdy nepoznala jednou spadl doma ze schodů, nic mu nebylo, nikam nejeli a do rána byl mrtvej. Pak druhý případ, jednou jsem spadla asi ze tří metrů ze stromu a nic mi nebylo, není doteď. Ale rok před tím jsem dostala měkkým míčem do hlavy při vybíjené, několik týdnů mi nic nebylo a po dvou měsících jsme skončila v nemocnici..Takže pro jistotu bych jí tam dovlekla, hučela do ní dokud nepoleví, protože každý organismus je jiný a nikdy nevíš…Někdy stačí malý otřes, že jsou z toho strašné následky a někdy perda a nic..
@Lenka002 píše:
Dobré jitro.
Maminka uklouzla a spadla na celé tělo zezadu, praštila se včera do hlavy a natlouklasi zadek a záda. K lékaři jít nechce, není to bolest, že by si musela brát Ibalgin aj.
Mě ale zajímá (bouli nemá, závratě zatím taky ne, nezvrací), za jak dlouho a jak by se jí projevilo krvácení do mozku.
Praštila se do zátylku, ale prý to nebylo tak strašné, bolí ji to jen když si na tu hlavu šáhne, nicméně mně to vrtá hlavou.
Je dospělá a svéprávná, k lékaři ji násilím nepovleču, ale co myslíte, jak by se to projevilo?
Prosím, moc prosím, nepište mi, že jsem plašan, případně hysterka, je to moje maminka, je jí 60.
nejvaznejsi priznaky do 3 hodin, pomale krvaceni mozkovych obalu se projevi klidne az za mesic. U starscich to riziko je, ale zase to nebezi nijak extrarychle, takze kdyz ji trebas kazdy den zavolas a zeptas se, jak se ji vede, tak to myslim bude OK, nic neprosvihnete.