Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@lucky.girl A proč ti vadí, že si cucá palec???To jako nechápu. Je to přirozený vývoj. Moje děti to taky dělali a přestali, neboj
. Navíc si pamatuju, že se mne dr. vždycky ptala, jestli si cucá palec?
@lucky.girl no ja treba verim tomu, ze kdyz si tou fazi cucani palce projde prirozene a ve veku k tomu urcenem, bez nejakeho vetsiho ovlivnovani, tak si tu potrebu proste splni a nebude mit nutkani se k tomu pozdeji vracet.
Vzdyt se podivej, kolik maminek ti napsalo, ze jejich deti palec cucaly a zase je to prirozene preslo. Mam zkusenosti, ze dite si nejvic trva a stale se vraci k tem vecem, ktere mu v tom prirozenem vyvoji nedoprejes. Se nad tim zamysli, jak dlouho chces, aby ty rukavicky nosila? Mesic, dva, tri, pul roku? A neutece ji mezitim jeste navic neco jineho (rozvoj jemne motoriky)?
Ja te neprudim, nemyslim to spatne, jen se nad tim zamysli.
Orální stádium je naprosto normální a přirozený vývoj a trvá celý první rok. Vyznačuje se překvapivě tím, že děti strkají věci do pusy. I palce. Rozhodně bych mu v tom nebránila.
Natálka dudlík nemá, takže cucala prsty i od noh, potom přestala asi tak do toho půl roku a teď zase začala, nejspíš kvůli zubům. Ale nic špatného na tom nevidím, myslím že dudlík je horší ![]()
Druhorozený byl dudlíkový a vždycky si vyndal dudel, aby mohl dudat palec, prsty, pěst, nohu… Pokud se mu povedlo do pusy nacpat nějakou tělní součást a ještě navíc dudlík, byl naprosto šťastnej ![]()
Když už, tak bych trénovala aktivní úchop (což znamená, že se věc nenacpe dítěti do ruky, ale podrží se před ním a láká se, aby dítě předmět vzalo samo), jakmile zvládne aktivní úchop a dlouhodobější pasení koní, tak o ní nebudeš vědět, stačí dát na břicho a obložit hračkama
Myslím, že je už vše řečeno. Ale taky to nechápu, je to pro děti přirozené a dávat v těhlech vedrech rukavičky
Tak se na to vyprdni a nech dítě, ať si roste a poznává svoje části těla ![]()
Že já se tady na něco ptala. Nechci jí bránit v rozvoji, ale taky nechci, aby si zničila zuby a palec. Což se jí může stát. Když je vzhůru dávám jí do rukou hračky a tím se zabaví, jde čistě jen o čas kdy usíná a v tomto čase pochybuji že cvičí jemnou motoriku. Navíc stejně má rukačky mokrý takže jí spíš chladí. A za další, doporučila mi to naše dětská doktorka a té já věřím, což je pro mne důležité!!!
Asi bych ty rukavice nasadila pani doktorce. Jak se cucanim znici palec? Me deti take cucaly a take prestaly. Prsty jsou bez nasledku.
@lucky.girl VŠECHNY děti si cucají palec ale dítě se zničením palcem jsem ještě neviděla ![]()
ničí si zuby? předpokládám že ještě žádné nemá takže jak? ![]()
pokud by se cumláním ukusoval palec tak by všechny kojící maminky neměly bradavky ![]()
navíc dítě NENÍ hloupé a něco co by ho bolelo (což ukousnutí palce určitě je
) by nedělalo!
zkus méně slepě poslouchat ostatní a víc přemýšlet ![]()
Tak před spaním vytrvale vyměňuj palec za dudlík. Snad ho vezme na milost a bude po problému. Ale musíš vytrvat, za jeden den to nebude.