paní na hlídání

43
13.10.05 10:58

paní na hlídání

Ahoj maminy,
moc by mě zajímal váš názor na hlídání téměř ročního dítěte „nerodinným příslušníkem“. Chtěla jsem chodit 2× týdně na 4 hodiny do práce a na hlídání svého syna jsem začala po známých hledat „paní na hlídání“. Paní už jsem našla a když jsem to oznámila manželovi, tak začal dělat scény (přestože už jsme byli dohodnutí předem), že klidně strčím naše dítě ňáký cizí osobě, že jsem na MD a tak ať se starám o dítě atd. Myslíte si, že tím svému dítěti ublížím, když ho nechám pár hodin týdně s člověkem, který nepatří do rodiny, ale je důvěryhodný?
Moc se těším na vaše názory a zkušenosti.
Klarisa

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
Radina
13.10.05 11:08

Asi by nebylo od věci tu paní manželovi představit. Rozhodně ti fandím, prosaď si tu práci. Doma s děckem je fajn, ale člověk potřebuje mezi lidi a ženská na MD snad člověk je. :wink:

• Citovat
  • Upravit
224
13.10.05 11:09

Ahoj Klariso,
u mě to ještě není aktuální, ale myslím si, že dvě dopoledne v týdnu roční mimi zvládne. ze začátku tam asi budeš muset být s paní na hlídání i ty, aby si malé na paní zvyklo, a postupně je budeš nechávat samotné, až to vyjde na ta dvě dopoledne. Jsem fakt zatím jen teoretik, takhle bych to udělala já… manža myslím pravdu nemá, on na MD není, neví, jaké to je a pokud máš možnost a chuť jít do práce, vyjdou ti vstříc, a máš někoho, kdo se o mimi postará a věříš mu, tak je to skvělé, já bych do toho určitě šla. Mimís pak bude zvyklý i na jiné lidi, nebude se bát.
a teď jsem si vzpomněla - Linda Rybová, 2 děti, mladší holčičce je 10 měsíců - dost vytížená herečka, od rána do večera na place, řeší to chůvami. Reference - magazín RP z minulé soboty, jestli neseženeš, tak ti to přepíšu a pošlu (aspoň ten kousek :lol: )

držím palce a dej vědět, jak to dopalo,
maya + adélka

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14079
13.10.05 11:17

Ahoj,
musím se připojit k dobrým zkušenostem - i když z druhé ruky.
Moje maminka dělá paní na hlídání. Pracuje od 4:00 do 8:00 v zaměstnání a pak má třikrát v týdnu od 8:00 do 16:00 na hlídání osmiměsíčního chlapečka (u sebe doma). Fakt je, že ho takhle hlídá už od nějakých čtyř-pěti měsíců (to bylo dvakrát týdně po čtyřech hodinách). Maminka chlapečka je moje dobrá kamarádka, takže je to skoro rodina. Malý si na moje rodiče skvěle zvykl a řekla bych, že ho to nijak nepoznamenalo, že je u „cizích“. Naopak se mu někdo nepřetržitě věnuje a tím pádem mu to určitě prospívá. Jeho maminka vydělává dost peněz a pracuje na vedoucím postu, takže by jí celkem uškodilo, kdyby zůstala celou mateřskou doma.

Milli

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2239
13.10.05 11:38

Ahoj,
ja jsem v dobach studia hlidala deti a vetsinou jsem se s temi rodinami dost spratelila a schazime se i kdyz uz u nich nepracuji. Samozrejme se musi zacit tim, ze nejprve budes pritomna u hlidani (aspon si dodelas resty doma a uvidis, jak se pani/slecna chova).
Ted mam doma ditko sama a taky techto sluzeb vyuzivam, protoze doucuju anglinu a je to skvela bokovka pri MD.
Problem je najit nekoho duveryhodneho. Ja to nastesti mohla vyresit pres zname. Me si nasly rodiny diky babyklubu. U nas vetsinou lektorky babyklubiku po praci jeste hlidaji a neni tam problem, protoze je deti znaji ze cviceni a plavani.

Manzele vetsinou maji hodne zkreslene predstavy o MD, takze bych se jeho vycitkama netrapila. Myslim si,ze to naopak prospiva. Uvidis, ze si to potom budes vic uzivat.

Terik

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
725
13.10.05 11:38

Ahoj Klarisso,

já jsem nechávala hlídat dceru od 7 měsíců 4× týdně na 5 hodin u hlídací tety (manželka našeho známého) a začínali jsme postupně - tj. prvních pár dnů jsem tam s ní byla celou dobu (taky aby teta poznala režim, zvyky apod.), pak jsem na hodinu dvě odešla a časem jsme se dopracovali k těm 5 hodinám bez matky :). Dneska jsou dceři tři, teta už ji nehlídá, ale pravidelně k ní jezdíme na návštěvu, protože se ty dvě milujou :).

Nikdy jsem neměla pocit, že by malá nějak citově strádala, naopak možná měla daleko víc podnětů, protože s ní teta dělala věci, které by mě třeba nenapadly.

Neměj strach, že by to miminko nezvládlo, myslím, že děti jsou spokojené, když se jim někdo hezky věnuje (a to matka na plný úvazek stejně dělat nemůže 100% času). Podle mně je důležité, aby hlídací teta poznala dobře Vaše zvyky, rituály apod. (přebalování, jídlo uspávání…), aby dítě nemělo pocit, že je „všechno jinak“.

Spíš přesvědčit manžela bude potíž, oni si ti chlapi někdy nevidí na špičku nosu ;). Můj manžel byl naopak rád, že přijdu „mezi lidi“. Možná by si to ten tvůj měl vyzkoušet, jaké vypětí znamená celodenní péče o dítko (napoprvé mu bude bohatě stačit jeden den :)). Zkus to, pak možná pochopí, že prostě taky potřebuješ přepnout na jiný program. Ne všechny ženy jsou stvořeny k tomu být matkou na 100%ní úvazek na 3 nebo více let. Pro tvého muže i tvé dítě je nejdůležitější, abys ty byla spokojená, ať už si to zařídíš jakkoliv :). Unavená a nespokojená matka není ani dobrou manželkou. A pokud tě k návratu do práce vedou i finanční důvody, o to větší pochopení by tvůj muž měl mít.

Howgh, domluvil jsem :) - nějak jsem se rozepsala, ale nedalo mi to. Držím ti palce.

Bublina od Filutů

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2612
13.10.05 11:54

Klariso - manželovi připomen, že jste se na něčem dohodli a zkus mu povědět, jaké to je, sedět doma s dítkem, denodenně ten samý stereotip.
U nás to bylo podobné, jen s mužem to bylo jednodušší. Nastoupila jsem po 10 měsících na plný úvazek, hlídá babička + tatínek pracuje doma. manžel v podstatě neměl možnost nesouhlasit - dohoda zněla, že nastoupím brzy do práce. Můj názor je takový, že pokud chtěl ženu do domácnosti, pečující celé roky o děti, neměl hledat vysokoškolačku s ambicemi a dobře rozběhnutou kariérou. Svou dcerku miluji a věnuju se jí co můžu, klidně na úkor domácnosti, ale na několik let se doma zavřít nenechám. Neprospělo by to ani dceři, ani mě, ani manželství. Obdivuji ženy, které jsou s dětma doma třeba 6 let a nechybí jim práce, nestěžují si na stereotip - zkrátka doma být chtějí. Možná že kdybych s mateřstvím počkala např po třicítce, změnila bych názor, ale přesvědčená o tom nejsem.
Lidka je zlaté dítko, usměvavé, chytré. Žádné trauma na ní nepozoruju.

elda

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12600
13.10.05 12:39

Ahoj, ja chodim do prace od synovych 13 mesicu, take 2×tydne na 4hodiny, coz teda znamena, minimalne 2×6 hodin hlidani, nez tam dojedu, prijedu… Problem v tom neni zadny, do prace chodim rada, syn to snasi dobre (nekdy az moc :) Ale mam problem sehnat nekoho na to hlidani, zatim to je dost provizorium mam slecny pres agenturu , ale spokojena moc nejsem, kdybyste nekdo vedel, dejte mi prosim typ. Ahoj Jana

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymni
13.10.05 21:57

Ahoj holky,
já teď řeším podobný problém. Mám možnost vrátit se od ledna do práce, na 2 dny v týdnu, to bude dcerce 7 měsíců. Vůbec nevím, zda to mám přijmout nebo ne. Nevím, jestli neni dcerka na „cizí“ hlídání ještě malá a hlavně taky nebydlíme v Praze, ale asi 40 km od Prahy a nevim, kdo by nám malou hlídal. Vůbec nevím, jestli je možné oslovit agenturu i mimo Prahu. Nemohli byste mi prosím třeba i napsat, kolik to tak stojí?

Díky moc

Petra

• Citovat
  • Upravit
553
13.10.05 22:38

Ahoj Klariso,
naše paní na hlídání je teď má nejlepší kamarádka!
Našla jsem ji docela náhodou - vlastně ona našla mne! A jsem za ní moc ráda. Už se známe 7 měsíců!!!
Taky jsem si to zpočátku nedovedla představit, že cizí ženská bude s MÝM dítětem, co KDYŽ… ale mé obavy byly zbytečné.
Dnes jí bez obav přenechám dítě i na celý den a také byt…
Takže jestliže je důvěryhodná… neměj strach, manžel to časem vstřebá, u nás nebyl problém:-)
Hlídání mám „dle potřeby“, obvykle 2× týdně na tři hodiny…
Držím palec
 Mia

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Jaa
1150
13.10.05 23:52

Ahojky:O)
Myslím, že mimískovi hlídání neublíží, když najdeš pohodového člověka, který se Ti o něj s láskou postará. Já jsem při škole hlídala děti a bylo to moc fajn. Dodnes na děti i na jejich mamku s radostí vzpomínám a těším se, až je uvidím:O) A kde shánět? Sehnala jsem to na inzerát - je to levnější než přes agenturu, ale zase ten človíček nemá žádná doporučení. Já bych ale tuto cestu volila, inzerát bych si dala do škol - např. na peďák…
Papa, ať se mimískům s hlídacími tetami líbí :D
 Jaa

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymni
14.10.05 08:24

Klariso, já se tvému manželovi nedivím, že se mu nelíbí svěřit děcko cizímu člověku. Taky bych se bránila bejt otcem, kdyby s tímhle přišla moje žena. Petru

• Citovat
  • Upravit
135
14.10.05 08:40

Ahoj Klariso a ostatní,
ani nevíte jakou mám radost že v tom nejsem sama, zrovna ve středu jsme s manželem řešili stejný problém. A teď z toho v noci nemůžu spát a právě jsem si dneska říkala, že založím diskusi na eMiminu a že mi určitě poradíte… Máme 8,5 měsíční holčičku a už když jsem otěhotněla jsme se domluvili, že bych se od ledna zase vrátila do práce, zatím samozřejmě na poloviční úvazek. Tehdy s tím manžel souhlasil a neviděl v tom žádný problém. Už teď do práce dojíždím na 1 dne v týdnu a Haničku si vozím s sebou (pracuji jako QM v potravinářské firmě a majitel Haničku toleruje). Takže jsme teď ve středu začali s majitelem řešit, kdy nastoupím a jak si to představuji s časem (musím konstatovat, že se zachoval báječně - mám si sama navrhnout režim který by mi vyhovoval a část práce je možno dělat doma z PC). No a manžel se najednou žačal tvářit jako že neví o čem mluvím a že bych měla být raději doma a starat se o Haničku. Problém je ale v tom, že bydlíme v docela malém městě a obě dvě babičky máme 100 km mimo. Fungují tady sice jesličky, ale s těmi manžel už vůbec nesouhlasí… No a šikovnou paní na hlídání se nám zatím nepodařilo najít.
Musím ještě dodat, že to samozřejmě není tím, že bych dceru neměla ráda! Hanička je naše sluníčko a věnujeme jí s manželem všechen svůj čas. Ale mám práci, kterou jsme studovala a která mě strašně baví a v neposlední řadě je to práce v prosperující firmě (i když musím denně 20 km dojíždět), což v dnešní době také není k zahození. No a finanční stránka věci není samozřejmě také bezvýznamná, rozhodně přinesu do rodinného rozpočtu více naž 3635,– Kč a nebudu mít svůj osobní pocit marnosti a závislosti na manželovi, který mě musí živit (bohužel já to tak cítím).
Jé, to jsme se rozepsala, ale bylo toho v srdíčku moc… Vím, že jsem nikomu rozhodně neporadila, ale potřebovala jsem se spíše „vypovídat“. Od té středy na mně vlezly nějaké chmury a není mi „do zpěvu“, protože nevím jak dál…
Přeji všem hodně štěstí
Hanka a Hanička

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
007
111
14.10.05 09:10

Ahoj holky,
doporucuju si nechat, treba od kamaradky, zkontrolovat, jak se pani na hlidani chova k Vasemu zlaticku ve Vasi nepritomnosti.
K nam do parku chodi jedna chuva. Vetsinu casu se k holcice(asi 2,5roku), kterou hlida, chova hezky, ale obcas reaguje fakt desne.
Mala se treba ublinkla po nejakem jidle (byl to pamlsek, ale to je na te pani aby si pohlidala, co ji) a ona tam na ni asi 1/2hod. kricela, proc to jedla, ze ji rikala, ze ji bude spatne. A kdo to ma ted uklizet, a jak to smrdi…
Dalsi priklad: mala se pocurala. Ale predtim na pani volala curat, curat, curat. Pani ji neslysela, protoze se vykecavala s nejakou kamaradkou a pak si uz jenom vsimla, ze je holcicka pocurana.. a zase jecela na ni, ze je prase…
Kdybych znala rodice, asi bych jim to rekla.
 Klara

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1005
14.10.05 11:14

Ahoj holky,
chci napsat zkušenost z druhé stránky:
taky jsem hlídala děti a později pracovala jako au-pair…

Paní nebo slečna na hlídání se dá sehnat i právě přes au-pair agentury - nevysílají „pracovnice“ jen do zahraničí. Je to samozřejmě dražší, než holka z pedagogické fakulty, ale nějaké záruky tam jsou. Taky smlouva, podmínky jsou psané, většinou mají slečny už nějaké zkušenosti, některé zrdavotnické vzdělání, jiné řidičák.............atd atd
Další variantou jsou starší paní, které už mají děti odrostlé - ale do toho bych zase já osobně nešla, protože ty už mívají své zaběhlé zvyky, o kterých jsou (narozdíl od mladých holek nebo paní) přesvědčené, že jsou správné a hotovo. Jsou si sebejistější, ale některé praktiky starších generací bohužel stále přetrvávají.......... :?

Když jsem přijela někam do rodiny, bylo běžné (zvláš´t v zahraničí), že rodina si nejdříve sesedla, promluvila si s dívkou o tom, co od ní očekávají a co by rozhodně nechtěli, aby dělala (např. zvyšovala hlas na děti nebo jim dávala zmrzlinu nebo........). Každý měl pár dotazů a požadavků, hodí se promluvit i právě o jídle a pití nejen pro dítě. Nikdo nepočítá s tím, že vám slečna na hlídání vyjí ledničku, ale třeba jestli si může uvařit kávu........ Probrat veškeré zvyky dítěte je samozřejmostí.
Nakonec většinou přišly i děti a všichni se seznámili - tam už se dalo poznat na první pohled, jaký vztah k dětem dívka má nebo jestli je i dětem sympatická..

Pokud řeknete mladé holce, že nemá dát dceři nebo synovi žvýkačku a že přebalovat je můsí každé cca tři hodiny (např), byla bych si jistá, že to tak udělá a přitom si s dítětem ještě bude poctivě hrát.

• to je ten rozdíl, na který bych si dala pozor u ráznějších starších žen, které jsou si podle mě až moc sebejisté a požadavky „mladých matek“ jim přejdou přehnané. Samozřejmě ne u všech, nechci tím urazit hodné hlídací tety, na které je spoleh :) , ale moje osobní zkušenost je taková.

Tak to pár zkušeností z druhé strany :P .

A pokud najdete spolehlivou hlídací tetu, určitě tím dítko trpět nebude. Vezměte si, že vy pak budete příjemně odreagované a na svoje malé se budete moc těšit a tím víc se jim věnovat…

Bubu

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Sleep & play

• (2.8) + 293 recenzí

Babylove ubrousky