Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Bydlíme v rodinném domku s dosti, řekla bych, obvyklým členěním: dole kuchyn propojená s obývacím prostorem, kde trávíme většinu času a koupelna, nahoře druhá koupelna, ložnice a dětský pokoj.
Čekáme přírůstek a teď, baby raďte. Přebalovací pult jsem si říkala nechat nahoře, frekvence pobíhání není snad zas taková, abych se po těch schodech ulítala a je to lepší i pro všechny ty věci okolo, že je to uklizené víc v soukromí. Ale jak s postýlkou, nebudu nakonec potřebovat dvě? A je ještě něco většího na přenášení, na co narazím, nebo něco, kvůli čemu pak člověk běhá?
Díky za vaše náměty ![]()
Ahoj, postýlku si pořiď ještě cestovní dolů, nebo nějakou kolíbku, nebo tak. Když budeš například muset být delší dobu dole (vařit atd.) tak by se to to mohlo hodit, zvlášť ta cestovní. Jinak ti asi neporadím ![]()
Ahojky,
my máme podobný domeček a 19měs.raubíře, navíc máme jen nahoře jeden pokojíček pro potencionální sestřičku
) A z vlastní zkušenosti Ti radím, pořiď si postýlku i dolů, my ji tam máme doteď, i když malý už v ní skoro není( má v ní naskládané hračky).Ale svého času jsem ho tam měla pořád, když byl malinký nebo pak už se zvedal,seděl,ale ještě stabilně nechodil.Kde by byl, když já potřebovala vařit, odskočit si na WC,vynášet věci z auta, když jsme od někud přijeli,to je takových situací,kdy potřebuješ odběhnout jen třeba pro něco nahoru a neponeseš prcka pokaždé s sebou.Denodenně x-krát
) A přebalování? No, já jsem si taky nechala pult v pokojíčku, jenže tam jsme ho přebalovali jen ze začátku.Pak jsem potřebovala mít plínky,ubrousky,krémy a takové ty serepetičky taky v ložnici, když se třeba v noci potřeboval přebalit a nebo ráno, přeci ho nebudu tahat do pokojíčku a zase zpátky do postele.Takže mám košíček s těmito věcmi i v ložnici. Koupání - no nejdřív jsme ho po koupání donášeli na pult, pak zjednodušeně do ložnice (kde už bylo přítmí a šel tam po jídle spinkat) a teď už zůstává v koupelně (doporučuji pultík nebo aspoň místo na přebalování v koupelně) a jíst večeři chodíme dolů.Takže máme věci na přebalování i v koupelně. No a když jsme byli většinu dne dole, nebavilo mě kvůli kadému přebalování lítat nahoru,tak jsem si košíček s věcmi na přebalování „zařídila“ i dole. Takže v každé místnosti v podstatě můžu malého přebalit,aniž bych musela někam chodit…
)Co člověk neudělá pro pohodlí…
) (Teď ještě pro svoji lenost přemýšlím, zda nepořídit druhý nočník, jeden by byl v patře a jeden dole…
)
Určitě to poznáš sama a zařídíš si to,jak budeš potřebovat a jak budeš chtít.Já jsem si zjednodušila práci,tak to máme všude
A ještě k té postýlce - my máme dole tedy taky dřevěnou s výškově nastavitelnou pelestí.Myslím, že je to lepší než ty klasické „lehačky“ pro mimi,z toho za chvilku vyroste a pak Ti tam v ní nevydrží sedět,než ty třeba uvaříš…Cestovní postýlka taky není špatná, jenže nedá se polohovat ten „rošt“,takže je mimi dost u země.Navíc když se pak náš malý začal zvedat na nožičky, v této postýlce se mu to smekalo a neměl se čeho chytat a o co se opřít,tak pro nějaké dlouhodobější používání pro tento účel se mi to nezdá…Jinak tuto postýlku chválím,ale pro tohle moc ne .Ale uvidíš sama, jak Ti to bude vyhovovat.
Toť můj názor a zkušenosti ![]()
Ať se daří a mimi je zdravé a krásné!Zdraví Maxik+Péťa
Ahoj Rasiko,
tak já plně souhlasím s předchozím příspěvkem. Taky máme baráček na patro a čekám už třetí dítě, takže zkušenosti už nějaké mám. Postýlka dole i nahoře mi připadá jako absolutní nezbytnost. Pobýváme většinu času dole - máme tam stejně jako ty kuchyň a obývák a jednu koupelnu, v patře máme dětské pokoje, ložnici a druhou koupelnu. Nedovedu si představit, že bych byla dola a mimčo leželo v postýlce v patře. Přebalovací pult být nemusí, stačí mít ten přenostný přebalovák nebo jen místo na přebalování a nahoře i dole pár plínek a mastičky, ale já teda pro vlastní pohodlnost si pořídím přebalovací pult nahoře i dole, mám tu výhodu, že mám šikovného manžela, který výrabí i nábytek, takže mi je udělá za pakatel.
Uvidíš, že všechno pak časem vychytáš, některé věci se dají podle potřeby dozařizovat až se miminko narodí.
Nikka
Ahojky
my to mame uplne stejne. Dvě postýlky určitě, využijeme do dneška. Přebalovací pult mám dole v koupelně, koupeme taky dole. Nahoře jsem měla jen pár věcí na přebalení v noci, ted už to není potřeba - malá má 1 rok. A abych pravdu řekla, ten pokojíček zatím skoro nevyužije. Sice v něm ted už spí, ale to je tak všechno, protože ráno jde se mnou dolů. Přeci tam nebude sama si hrát.
Směřuj všechno víc dolu, kde budeš sama, nahoru chodís v podstate jen spát, ne? Mimi bude pořás s tebou.
A k tomu přebalování, ze začátku přebaluješ při každém kojení, takže myslím, že chodit pořád nahoru a dolů… nezdá se to, ale bude tě to unavovat.
Tak hodně sil a nápadů!
Lucka+Klárka 1 rok
P.S. Vsechny kdo máte dve koupelny, opravdu je vyuzijete? My totiz ani moc ne, jen uklízení navíc, sem s názory ![]()
No musím říct, že u nás ty dvě koupelny využijeme rozhodně, ale to bude tím, že už čekám svoje třetí dítě a nejstarší dcera už jde do puberty a je schopná se tam zavřít na hodinu. To jsme potom rádi, že je ještě jedna, kde se umyje zbytek rodiny. Když vstáváme všichni zároveň, tak to taky bodne, ale to je tím, že jsme doma kromě manžela tři ženský a jestli todle mimi bude zase hočička, tak se obávám, že ani dvě nebudou stačit
. Počkej, až ti dítě půjde do puberty, budeš za ně vděčná ![]()
Nikka
Ahoj,
i my mame dum patrovy. Ale ne uplne obvykleho pudorysu. Nahore je samozrejme loznice, kde mame i detskou postylku na nocni spani. Vedle je detsky pokoj, nyni jeste prazdny, protoze je synek moc maly. Prebalovaci pult a vanicku na koupani mame v horni koupelne, protoze tam je vic mista. Mame nahore jeste jednu pruchozi spolecenskou mistnost a tam mame tasku z kocarku-v ni casto Marek usina, kdyz mi koukame na TV. Pak ho teprv prenasim do loznice.
No a dole mame kuchyn propojenou s jidelnou a v ni mam cestovni postylku. Ta je dobra taky na to, ze se na ni da navesit spousta hracek a tim nam nahrazuje i hraci deku s hrazdickou. Dolni obyvak jeste neni zarizeny, ale tam pouzijeme maximalne prenosnou kocarkovou tasku. Jo a jeste nekdy pouzivam autosedacku, kdyz malej nechce byt sam v postylce a chce mit rozhled kolem sebe a vidi na mamu. Dolni koupelna jeste neni taky zarizena, ale bude tam sprchovy kout (nahore je jen vana s 2 umyvadly) a 1 umyvadlo, dale pracka a bojler a plyn.kotel. Nemame totiz technickou mistnost. WC mame nahore i dole a pocitam, ze na kazdy z nich budu v budoucnu redukcni detske prkenko a nocni mozna jen jednou. Rozhodne obe koupelny vyuzijeme.
Cau, Marki
Koupelny dvě se využijí zatím jen realtivně, dole je menší, kde je záchod a sprcháč jenom, nahoře pak pořádná vana a vůbec tak nějak všechno, má za úkol působit neprovizorním dojmem
Takže využije se to hlavně díky dvěma záchodům, ty oceníme, až se pořádně rozrosteme, určitě dvojnásob
a taky proto, že si manžel tu dole velmi oblíbil… trochu jsem tam experimentovala s barevností i tak celkově a holt se povedlo
Výhoda taky je, když se musí hodně brzy vstávat, že můžeme oba na poslední chvíli, jinak se už večer domlouvalo, kdo vstane první, aby šel první do koupelny
(Ne že bychom se před sebou styděli, leč byla maličká
)
Ahoj Rasiko,
náš dům má stejné dispozice jako váš, takže popíšu, jak to bylo u nás
.
Koupali jsme večer před ukládáním do postýlky (po večeři), takže v horní koupelně. Měla jsem jeden přebalovací set v ložnici (později v dětském pokoji) a jeden v obýváku. V ložnici klasickou přebalovací podložku a v obýváku jednorázovou (prodává Fixies, je „vícerázová“, než se na ni mimi vyčůrá nebo vykaká
.
V obýváku jsem měla malou nejdříve v korbě od kočárku (novorozeně), potom na hrací dece a jakmile se začala trochu plazit, pořídili jsme "koberec' z pěnového puzzle. Spávala buď v kočárku venku na terase nebo v postýlce v ložnici (od roka v pokojíčku) za dohledu chůvičky. Když se jí na zemi nelíbilo, a já potřebovala něco dodělat, prostě jsem ji po:,–(ila do autosedačky (pro druhé dítě bych pořídila polohovací lehátko), aby na mě viděla, nebo použila klokanku. Když jsem potřebovala odběhnout (pošťačka, záchod…), měli jsme skládací dřevěnou ohrádku, kde malá chvilku vydržela. Jinak v ní vůbec nebyla. Cestovní postýlku jsme měli jen na cestování, druhou postel v přízemí jsme vůbec nepotřebovali.
Navíc dítěti pobyt ve volném prostoru (na zemi) prospívá - přispívá ke správnému rozvoji pohybových dovedností, takže pokud neplánuješ, že by dítko spalo přes den v obýváku, myslím, že je to celkem zbytečná investice. Radila bych ti počkat, až se miminko narodí, pak sama nejlíp poznáš, co ti vyhovuje - postýlku lze dokoupit kdykoliv.
To je moje zkušenost, přeju zdravé miminko.
B.
Ahoj holky,
my zatím řešíme tu stavbu toho našeho vysněného domečku. A právě na spoustu takových věcí nás všichni upozorňují. Jestli kvůli tomuto lítání nahorů a dolů není lepší postavit bungalov. My už máme jedno 5 leté dítě a do nového planujeme samozřejmě přírustek. Tak nevím. Tvrdí nám všichni, že když bude dítě nemocné a bude muset ležet nahoře a já budu muset vařit, že tam nebude chtít samo být, bude se samo bát, nudit atd atd… Máte už někdo tyto zkušenosti? Jak se třeba 6 leté děti stavějí k takovému odloučení. My jsme s manželem vyrostli v paneláku v bytě a patrový domek je náš sen. V bungalovu by jsem si asi zase připadala jako v tom bytě. Všechno na jedné úrovni. Fakt nevím.
Jeee, ja jsem strasne chtela dum na patro, kde budou schody a ted… ted bych brala radsi bungalow, hlavne kdyz si predstavim, jak malej pada s tech strmych schodu ![]()
No kazdopadne nam s tim za cas nastane povinnost pridelat nahoru i dolu pod schody zamykaci bezpecnostni branku.
Marki
Ahoj,
resime uplne ten samy problem, takze jsem pro dve postylky. Neni pravda, ze u cestovni postylky nejde polohovat luzko, ja jsem objednala Hauck baby centrum a mame dve polohy na spani. Mrkni kdyztak na net a urcite tamnajdes i jine cestovni postylky s touhle „prednosti“. Kazdopadne i prebalovani budu mit jak nahore, tak dole. Nahore asi prebalovaci pultik, dole jen podlozku a kosik (tasku) s plenkami atd. Je nutne si to zaridit tak, aby se clovek nenabehal. My mame nahoru 20 schodu, takze kdybych mela se vsim behat, tak bych byla uplne grogy.
Snad to tak bude fungovat, jsem optimista, tak verim, ze jo… ![]()
Marka
Ahojky,
taky není špatné pořídit lehátko místo 1 postýlky, protože takhle nemusím nosit třeba žehlicí prkno, sušák nebo počítač za mimčem, ale nesu si mimčo tam, kam potřebuju…
![]()
Hodně štěstí!
Bublina: jak to tak popisuješ, to mi zní dobře
Domek máme teplý, tak se bude moct plazit vesele ![]()
A jinak bungalov a patrový domek: bungalov přijde při srovnatelné podlahové ploše bohužel o dost dráž, to je asi nejčastější kritérium při výběru. Jasně, něco místa zaberou schody, ale pod těmi se dá udělat kumbál nebo špajz. Jinak je bungalov o dost praktičtější, což o to
A schody - doporučuju rozhodně z předsíně a ne z obýváku. Nejen kvůli teplu, ale i soukromí, zvlášť když jsou děti větší, že v obýváku je společnost a ostatní si můžou chodit a nemusí se do ní plést… ![]()