Paní učitelky, jak řešíte problémové žáky?

Anonymní
7.3.20 08:50

Paní učitelky,jak řešíte problémové žáky?

Ahoj, otázka příp. i a neučitelky. Modelová situace: Dnes u mne nekázeň v hodině, 9.tř., žák odmítl pracovat na úkolu, rušil ve skupině. Když jsem ho chtěla přesadit do lavice blíž k sobě, kde by pracoval samostatně a já mohla jeho práci lépe kontrolovat a pomoci mu s ní,,sedla bych si přímo k němu, sdělil mi, že si nepřesedne, že jeho právo je být na své židli. Poznámka prý ho nezajímá, škola ho nebaví. Požádala jsem ho, ať se zvedne, že jdeme k řediteli a dořešíme to tam, ať ostatní mohou v klidu pracovat. Odmítl se zvednout, ať pan ředitel přijde za ním. Stalo se vám tohle ajak to řešíte vy?Nejsem začínající učitel, zajímají mě ale vaše zkušenosti. Anonym, osob. důvod. Jak si udržujete kázeň ve vyšších neklidných ročnících (např. když suplujete v cizí třídě pátek odpoledne)?Dík :kytka:

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
1818
7.3.20 08:57

Nejsem učitel a ještě že :mrgreen: to by bylo něco s mě. Zavolala bych si rodiče do školy. Kluka profackovat málo. Kdyby to nepomohlo, snížit známku z chování. :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4019
7.3.20 09:01

Nejsem učitelka, ale řeknu ti, jak bylo řešeno z pohledu matky. Dcera si měla také přesednout, první den odmítla s tím, že nic neprovedla. Učitel jí tedy oznámil, že mi zavolá. O tom mě informovala, učitel nevolal, druhý den ta samá situace a třetí den už seděla tam, kde učitel chtěl. Jsem jí řekla, ať si přesedne. S učitelem jsem pak mluvila, chtěla jsem znát důvod, klasika, vykecávala se. Tak ale u nás ví, že jak budu muset jet do školy a řešit chování, tak budu hodně nas…á, tomu se chce ta moje mládež vyhnout. :lol: takže řešit přes rodiče. A modlit se, aby to byli rodiče spolupracující.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Ou
24138
7.3.20 09:03

No ty především potřebuješ respekt a to ideálně přirozený - jinak se z tebe stane taková ta ukázková hysterická úča, které slouží primárně k tomu, aby se děcka štengrovala, kdo ji lépe vyprudí.

Blbé je, že u dospívajících je tento respekt možný jedině pokud je oboustranný. Plus potřebuješ vcelku dost stabilní sebevědomí.

Plus teda základní vtip je rozumět tomu, co se ve třídě děje a ideálně to nenechat dojít do takovéhleho konfkliktu, který vlastně nutně musíš prohrát

Nemáš na něj žádné reálné páky z vnějšku a pro něj je strašně jednoduché tě vytočit. A moc dobře to ví. Tudíž ta primární práce musí směřovat především k sobě samotné na efektivnější používání komunikačních strategií a zejména předcházení a řešení konfliktů.

Výhoda je, že se to dá natrénovat..

Nech se v rámci dalšího vzdělávání poslat sem - řeší to přesně tyhle situace (a pomůže to při řešení i jakýchkoliv jiných konfliktů)

https://www.skolabezporazenych.cz/…ucitele.html

Pokud se ti do toho ještě nechce, tak alespoň po literatuře
 http://malvern.cz/…%BE%C3%A1kem

A mrkni na Líného učitele

https://dobraskola.raabe.cz/liny-ucitel

a projdi tohle,

https://obchod.portal.cz/…kolni-tride/

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
628
7.3.20 09:05

No taky si počkám na rady.. já pracuji v MŠ, kde většina dětí ještě poslouchá.. ale taky to už někteří zkouší. Jinak já to většinou řeším tak, že jim ten můj požadavek opakuji do zblbnutí, až to udělají. (Jako zaseklá gramofonová deska) a to většinou pomůže.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Ou
24138
7.3.20 09:05

Jako stěžovat si rodičům, že pedagog nezvládá svou práci - tedy namotivovat studenty k tomu, abys studovali je sice časté řešení, ale se základním problémem to fakt nepomůže…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6028
7.3.20 09:07

Sorry za OT, ale já bych to nedělala. Ani za zlatý prase ne. Učitel nemůže nic, pokud žák sám nechce. A pokud se k tomu přidá i rodič, tak je to na mašli. Spratka za tohle škola vyhodit nemůže, má přeci právo na vzdělání

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
7.3.20 09:13

Jo milá zlatá kolegyně, v zahraničí jsou na tom lépe. Tam totiž takoví žáci odcházejí k psychologovi na pohovor, pak do speciální třídy, kde mají zadanou práci a vše se následně řeší s rodiči. :palec: Já píšu poznámky, řeší to třídní a samozřejmě se nepráce projeví na známce. 8) Jinak také máme třeba osmáka, propadlíka, co nic nedělá a tam už to neřešíme. Půjde se samými pětkami. Je to Rom, dělat poctivě nejspíš nebude. Rodina na dávkách a ne malých, takovou životní úroveň by svou legální prácí nikdy nedosáhl. Toto má řešit stát, ne škola. Výchovné komise a případové konference jsou k smíchu, problém se vyřeší až s odchodem žáka na jinou školu. Hlavně se ty nestresuj. To není tvoje dítě, ty máš své jistě výchované. A že nám vnutili inkluzi? Naprostá většina kolegů se primárně věnuje dětem, že kterých něco bude. Samozřejmě se dodržují podpůrná opatření, ale nikdo se z toho nevěší :mavam:

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
7.3.20 09:19
@Ou píše:
No ty především potřebuješ respekt a to ideálně přirozený - jinak se z tebe stane taková ta ukázková hysterická úča, které slouží primárně k tomu, aby se děcka štengrovala, kdo ji lépe vyprudí.

Blbé je, že u dospívajících je tento respekt možný jedině pokud je oboustranný. Plus potřebuješ vcelku dost stabilní sebevědomí.

Plus teda základní vtip je rozumět tomu, co se ve třídě děje a ideálně to nenechat dojít do takovéhleho konfkliktu, který vlastně nutně musíš prohrát

Nemáš na něj žádné reálné páky z vnějšku a pro něj je strašně jednoduché tě vytočit. A moc dobře to ví. Tudíž ta primární práce musí směřovat především k sobě samotné na efektivnější používání komunikačních strategií a zejména předcházení a řešení konfliktů.

Výhoda je, že se to dá natrénovat..

Nech se v rámci dalšího vzdělávání poslat sem - řeší to přesně tyhle situace (a pomůže to při řešení i jakýchkoliv jiných konfliktů)

https://www.skolabezporazenych.cz/…ucitele.html

Pokud se ti do toho ještě nechce, tak alespoň po literatuře
 http://malvern.cz/…%BE%C3%A1kem

A mrkni na Líného učitele

https://dobraskola.raabe.cz/liny-ucitel

a projdi tohle,

https://obchod.portal.cz/…kolni-tride/

Jestě dodávám podstatné-šlo o supl, tu třídu nemám a neznám. S autoritou, sebevědomím problém nemám. Jde o R´´oma, s nímž má problém více učitelů. Dík za odkazy

• Citovat
  • Upravit
5708
7.3.20 09:20
@mamina89 píše:
Nejsem učitel a ještě že :mrgreen: to by bylo něco s mě. Zavolala bych si rodiče do školy. Kluka profackovat málo. Kdyby to nepomohlo, snížit známku z chování. :think:

Tento způsob výchovy spustí akorát lavinu agrese. Ano, pokud se spustí, má možnost učitel ještě zařídit diagnosťák a kluka se zbavit. Je to ale cílem výchovy?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1818
7.3.20 09:23
@Ou píše:
Jako stěžovat si rodičům, že pedagog nezvládá svou práci - tedy namotivovat studenty k tomu, abys studovali je sice časté řešení, ale se základním problémem to fakt nepomůže…

V kostce s tebou souhlasím. Na druhou stranu, kolikrát ses setkala v práci s pitomcem? Určitě mnohokrát. A on ten pitomec není jen v dospělosti. Některé lidi nenamotivujes ani kdybys zlaté prase sežrala :think: Hlavně můj názor je, že vše má začínat doma, u rodiny. Tam, kde to není doma v pořádku, ani ve škole nebude :think: No, v dnešní době bych učit opravdu nechtěla… :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
SAJ
17073
7.3.20 09:24

Úplně prvotní je, dávat jen ty příkazy, které jsem ochotna vymáhat. A když neposlechne? Stává se, zřídka, ale stává. Pak je to samozřejmě souboj kdo s koho.

Vyhrávám já. I kdyby ta hodina měla jít do kelu, tak poslechne. Tečka.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6419
7.3.20 09:25

Já sí myslím, že řešení s rodiči nemá v tomhle případě žádný smysl, evidentně nějaký lapsus ve výchově a rodiče spolupracovat nebudou. Co mu dát pětku za to, že v hodině nepracuje? A řešíte tyhle případy s kolegyněmi a ředitelem? Jak se k tomu staví oni?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5708
7.3.20 09:26
@Anonymní píše:
Ahoj, otázka příp. i a neučitelky. Modelová situace: Dnes u mne nekázeň v hodině, 9.tř., žák odmítl pracovat na úkolu, rušil ve skupině. Když jsem ho chtěla přesadit do lavice blíž k sobě, kde by pracoval samostatně a já mohla jeho práci lépe kontrolovat a pomoci mu s ní,,sedla bych si přímo k němu, sdělil mi, že si nepřesedne, že jeho právo je být na své židli. Poznámka prý ho nezajímá, škola ho nebaví. Požádala jsem ho, ať se zvedne, že jdeme k řediteli a dořešíme to tam, ať ostatní mohou v klidu pracovat. Odmítl se zvednout, ať pan ředitel přijde za ním. Stalo se vám tohle ajak to řešíte vy?Nejsem začínající učitel, zajímají mě ale vaše zkušenosti. Anonym, osob. důvod. Jak si udržujete kázeň ve vyšších neklidných ročnících (např. když suplujete v cizí třídě pátek odpoledne)?Dík :kytka:

Výchova takovýchto dětí je běh na dlouhou trať. Nejsem učitelka, jsem sociální pracovnice, nicméně bych se zajímala, jestli ho něco netrápí a co se děje doma. Možná doma není vše v pořádku a tohle je jen reakce. Snažila bych se předně situaci porozumět. U nás na základce zlobili nejvíc ti, kteří to doma měli nejhorší a pocházeli z disharmonických rodin. Úplně největší darebák ve třídě, jsem později zjistila, byl doma bit koženým pleteným páskem hlava nehlava. Všichni mu ve škole udíleli kázeňské postihy místo toho, aby to pochopili a řešili to s psychologem a sociálkou. Kluk skončil špatně. Celý život cestuje po kriminálech. Přitom to mohl být fajn kluk, kdyby mu aspoň někdo zkusil trochu porozumět.

Příspěvek upraven 07.03.20 v 09:27

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3767
7.3.20 09:26
@Ou píše:

Jak je vidět z tvých příspěvků, vůbec nevíš, která bije. Nemáš představu, jak to dnes někdy může vypadat ve škole, kterou jsi v současné době neviděla ani z vlaku. Šmahem odsoudit učitele s tím, že nezvládá svou práci, když jeden ze studentů nechce pracovat? To jako vážně? Věř, že existují žáci, kteří ti naruší hodinu za každou cenu, bez ohledu na to, jak moc je ta hodina dobrá, jak moc baví ostatní studenty a bez ohledu na to, že učitel může být jeden z nejlepších. A víš proč? Protože bl.bci se vyskytují ve všech věkových kategoriích. A ne, NENÍ to vždycky vina učitele.
Některým dětem chybí základní pravidla slušnosti v komunikaci už z domova, často pocházejí z různě narušeného sociálního prostředí a to se prostě často projeví, i kdyby se tam nejlepší z nejlepších učitelů stavěl na hlavu.
Zažila jsem jednu paní psycholožku, která hlásala to, co ty. Pak si to šla zkusit. A víš jak to dopadlo? Byla v šoku, že její zaručené komunikační a respektující finty naprosto selhaly.
Tohle je velmi nebezpečné uvažování - žák může všechno a ty si s ním učiteli profesionálně poraď, nejlépe aby ses nedotknul jeho osobnosti. A a pak nám vesele vyrůstají sebestřední sobci - jenom já, já, já a moje práva, kteří nebudou nic a nikoho respektovat.
Míváš super názory a rady, ale tady jsi těžce mimo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová