Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Tak se do toho trochu musím taky vložit.
Jsem chlap a kalhoty si musím vyžehlit sám, protože nikomu nedůvěřuji a chci mít kalhoty vždy perfektně vypadající. Dokonce i košile si žehlím sám, ta moje partnerka na to nemá prostě nervy. Žehlit kalhoty je sice náročnější než žehlit košili, ale pokud se dodrží nějaké zásady, pak to vypadá dobře. Kalhoty po dobrém vyprání (aby se nezažehlovala špína a smrad), je třeba žehlit přes vlhý velký kapesník nebo nějakou podobnou kvalitní látku. Nesmí být příliš mokrý, aby se kalhoty nesmáčely, ale musí být po celé dotykové ploše vlhký, aby se dosáhlo efektu žehlení.
Začít je třeba ale těmi „puky“, tedy záhyby. Volně svěsím kalhoty, položím na volnou plochu a kolíčky si to spojím, aby se mi to nerozhodilo při žehlení záhybů. Je třeba si uvědomit také to, že při pověšení na ramínko to musí pěkně viset, tedy aby ty záhyby opravdu rodělily nohavici na stejné části. Pokud to nebude, pak při pověšení na ramínko tam po několika dnech vznikne falešný přehyb. A další důležitá věc: musí se mi podařit záhyb nažehlit na poprvé, na první položení na žehlící prkno. Pokud to budu po dalším pokládáním kalhot znovu opravovat, často se stane, že při zvednutí kalhot ten ohyb nenavazuje na sebe a je to jakoby čára složená z ledabyle spojovaných špejlí.
No - tak jsem se rozepsal.
Teď musím vymyslet, zda oblek namočím a pak zavěšen osprchuji - aby se to nemíchalo v pračce.
V.
Ahoj koupila jsem si novou sukni trochu leskla cerna. Spechala jsem, rychle jsem ji prezehlila obycejnou zehlickou (ne naparovaci) a jakoby ten lest na par mistech zmizel a objevily se cary a fleky. Znamena to, ze jsem sukni nenavratne znicila? Neda se to treba nejak obarvit? Mate s timto nekdo zkusenosti? Diky Magda
Oblek /sako/ som zaniesol do čistiarne, pretože po dlhom nosení mi začal zapáchať potom. Nie že by som sa neumýval, alebo nepoužíval antiperspirant, ale po celodenných naháňačkách časom na obleku predsa len pot ostáva. V čistiarni mi však povedali, že oni oblek očistia len od nečistôt ale nie od zápachu. Vie mi niekto poradiť čo s tým? Do práčky sa ho bojím dať, bol dosť drahý.