Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahojky,
mám tak trochu problém, tedy nevím jestli je to problém. Ale vyvádí mě to z míry.
Mám 5 měsíční holčičku, kůli velikému hladu (5× 230ml UM, nekojíme) jsme zavedli ve 4 měsících příkrmy.
Malá sní příkrmu tak cca 50g k obědu, nechce se dojíst mlékem a ani čaj nechce. Krmím ji lžičkou.
Je normální že za měsíc se nenaučila sníst větší množství?
Mám taky strach jestli ji to bude stačit, za celý den sní:
5.00 mlíčko 200ml
9,00 mlíčko 170ml
13,00 příkrm 50g
16,00 mlíčko 200ml
19,00 kaši 50g
a za celý den vypije tak 50ml čaje
Kaši a příkrm dávám lžičkou, čaj pije jen z hrníčku z lahvičky ho nikdy nechtěla.
Budu vám vděčná za vaše názory, zkušenosti a rady.
Achesa a Anička 5 m
Ahoj Acheso,
tak nejdřív se bojíš, že má malá hlad, když moc jí a teď, že má hlad, když jí míň
. Já bych to nechala na ní, děti se většinou řídí tím, co potřebují (na rozdíl od nás dospělých). Někde jsem četla docela výstižnou radu pro matky nekojených dětí: myslete na to, že kdybyste kojila, neměla byste vůbec žádnou představu o tom, kolik toho vaše dítě snědlo. Pokud je malá spokojená, určitě je to v pořádku.
Zuzana
Ahojky
Acheso: tvoje dcera určitě hlady netrpí. Nech ji jíst tolik, kolik sama chce. Pokud ji do toho budeš nutit, tak ti může například přestat jíst kaši nebo příkrmy. Až si více zvykne, určitě bude jíst více. Pokud přibírá a dost (6-8) počůraných plen za den a ta moč nesmrdí a malá nepláče hladem, tak je vše ok.
Ivulka
Děkuji, za uklidnění. Malá zatím přibírá tak cca 150 - 200g týdně. Takže hlady asi opravdu netrpí.
Zuzle - díky za výstižnou radu, pravda je že mě mrzí že nekojím. Ale osud tomu chtěl tak. Protože malá byla sama v nemocnici na přístrojích 22 dní a pak už se nechytla. Přibírala 1200g za měsíc, přidat mlíko jsem ji už nemohla , hlady pořád brečela. Papala po 3 hodinách. Tak to byl důvod k příkrmům.
Ahoj Achesa,
neviem, ci ta to ukludni, ale my „zaciname“ s prikrmami uz cez 2 mesiace a mala stale papa malo. Neviem kolko gramov je napr. stvrtka maleho jablka, a polievky max. 75 ml. UM vypije za den 700-800 ml, vodu vobec, alebo len minimalne.
Tiez cakam, ze zacne poriadne jest. Tak asi to chce len trpezlivost.