Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj holky, mně už dochází trpělivost se spánkem Berči (2 měs.)přes den, v náručí mi usne ihned, ale jakmile ji položím do postýlky, rozbrečí se na celé kolo. Jakmile jí z postýlky vemu do náruče, za pár minut spí jak zabitá, po položení do postýlky a změně polohy se však vždycky rozbrečí. Někdy to takhle zkoušíme třeba osmkrát, už nevím, co dělat, nosit spící v náručí mě už vysiluje. Předem díky
ukus zavinovacku - treba jejen vice " lekava" a mnoho prostoru kolem ji nedela dobre- cili poradne stahnout- proto asi taky dopbre spi v tvem naruci, kde je to na „ tesno“
ahoj,
my jsme meli podobny problem a opravdu zabira zavinovacka,jak se pise vyse.Nam stacilo zavinout i do detske deky a vyrazne to pomohlo.Miminko nemusis stahovat nijak pevene,jen zavinout tak,aby nemohlo rozhodit rucickama a leknout se.Taky u techto malych miminek pomaha,pokud je polozis na neco mekkeho (ono je nekdy pro ne matrace v postylce tvrda).My jsme meli prvni tri mesice v kosiku polovysypany perovy polstar a na ten jsme maleho pokladali zavinuteho v dece nebo zavinovacce.Problem s usinanim a pokladanim tim vymizel.
Jana
Bohužel, do zavinovačky se nevejde. Já jí na noc zavinuju do šátku velmi natěsno, ale jenom na noc, prokládáme plínama kvůli kyčlím a nemůžu jí nožičky zase svazovat i přes den, jinak by se jí mohly kyčle zase zhoršit. Usne mi jenom v klidu v autosedačce, ale tam jí nechci přes den nechávat moc dlouho.
Když byl Ondřík v tomhle věku,tak taky pořád jen řval a řval a řval.
Já už byla na pokraji sil, byl nakrmenej,přebalenej,tak jsem ho prostě do tý postýlky dala,i když řval. Za pár minut byl klid, a od tý doby usíná v postýlce úplně v pohodě do deseti minut.
Ahoj,
na nasu Lindu zaberalo, ked som ju do postielky ulozila v tej istej polohe, ako som ju mala na rukach. Vacsinou mi lezala na boku tvarickou ku mne a ked som ju dala tak isto do postielky, vydrzala 10-15 min spat. Po case som zacala skusat dat ju do postielky este nezaspatu, len trochu ukludnenu a fungovalo to tiez. Teraz mame zase nejake problemy s dennym spanim, ale tajne dufam, ze sa to zase vrati do starych kolaji. Spava 3× denne po pol hodine + obednajsia prechadzka ca. 2 hodky.
Drzim palce, nech mimi spinka co najlepsie.
Miri
Mně malej taky nechtěl spát v postýlce a časem jsem přišla na to , že mi spí v postýlce, když je na bříšku. Já vím, že se říká, že se to nemá, ale on nám jinak nespal a tak spí do teď. I můj synovec měl problém se spaním, dokud ho nezačali dávat na bříško.
Ahoj, taky tak u nás. Mám 2. mesíční holčičku. Přes den tedy někdy se spaním komedie. Nechce skoro spát. Jsem ráda že usne na procházce a pak dospává v ložnici u otevřeného okna. Večer taky většinou nejlepší polohou je na bříšku. Tuhle mi tak vydržela spát 8 a půl hodiny! Na zádech se stále šíleně vrtí - asi bříško. Každá noc je jiná a občas mi usne u kojení, přenesu ji po říhnutí do postýlky a v tu ránu má oči jak špendlíky a ne a ne usnout. To mi pak také nezbývá nic jiného než ji zabalit do rychlozavinovačky a pak ji do postýlky přenést spící… Není to jednoduché ![]()
Ono je fakt, že když jsme jí uspávali v zavinovačce, tak ta se dala do postýlky lehce a Berča se vlastně ani nepohnula. Bohužel klasická zavinovačka je jí malá a rychlozavinovačka mi přijde taková chatrná, že tam snad to dítě ani neudrží. Ale hlavní problém bude asi s těma ručičkama, protože jak jí pokládám, tak jí prostě vylítnou ručičky do vzduchu a to jí probudí. My jsme jí do zavinovačky už tak měsíc nedávali, bojím se, že ji v tý rychlozavinovačce neuspim.
missak píše:
Ono je fakt, že když jsme jí uspávali v zavinovačce, tak ta se dala do postýlky lehce a Berča se vlastně ani nepohnula. Ale hlavní problém bude asi s těma ručičkama, protože jak jí pokládám, tak jí prostě vylítnou ručičky do vzduchu a to jí probudí. My jsme jí do zavinovačky už tak měsíc nedávali, bojím se, že ji v tý rychlozavinovačce neuspim.
Sada jsi našla odpověď, tak co řešíš? Prostě ji zaviň. Když ne do rychlozavinovačky, tak do něčeho jiného. A neboj se, že ji neuspíš. Zaviň ji (nesmí mít možnost si uvolnit ruce), přitiskni ji k sobě tak, by neležela na zádech a zpívej jí ukolébavku nebo dělej hlasitě ŠŠŠŠ (to myslím vážně). Vydrž 10-15 minut a malá usne jak špalek a v postýlce by potom měla také spát.
Mimochodem, doporučuji ti knihu H. Karpa „Nejšťastnější miminko v okolí“, tak je přesně popsáno, jak uspávat děti, které mají tebou uvedené problémy. Je tam 5 bodů a tím prvním je ZAVINOVÁNÍ. My některé Karpovy body aplikujeme a zabírají perfektně.
Ahoj Chytrá Horákyně,
knížku od Dr. Karpa mám a už asi měsíc zavinuji a na uspávání na noc aplikuji i 5 zá:,–(, fungují znamenitě. Musím však Berču balit naširoko kvůli kyčlím a zavinování na noc jsem konzultovala s ortopedem, ten mi však moc zavinování nedoporučoval, nožičky by měla mít 24 hodin roztažené. Zavinuji tedy na noc dle metody Dr. Karpa, přidávám ještě jednu plenu navíc a ještě se snažím, aby tam nožičky nebyly moc stažené. To zavinování je fakt skvělá věc, Berča spí v noci perfektně, ale přes den ji takhle zavinovat nechci, abych jí kyčle ještě nezhoršila.
Ahoj,možná je to ptákovina,ale u nás to fungovalo.Dávala jsem malou do rychlozavinovačky,ale zapla jsem jen ten suchý zip,takže nohy měla volné,ale ruky zabalené.Možná by taky pomohlo uspat ji na rukách v polštáři,aby se nevzbudila,když ji budeš pokládat(i s tím polštářem) Matty
Ahoj,
zkus dát malou na něco měkkého, aby se trošku „zabořila“ -Kiedroňová doporučuje dětskou peřinku. My dali peřinku nadvakrát (máme dost velkou), na ní prcka a pomohlo to.
držím palce,
maya
ahoj,
u nas, ZATIM, funguje to, ze pres den je Vojtik v jine mistnosti a v jine postylce, resp. vozicku, nez ve ktere spi v noci. Tzn. v noci spi s nama v loznici v postylce a pres den ho mame ve voziku (budeme ted kupovat druhou postylku) v obyvaku.
spanku zdar!
Inka + Vojtik 2mes.+1tyden
Ahoj,
já jsem syna musela vozit v postýlce po ložnici. Ale to byl o něco starší a týkalo se to večerního usínání. Ale vždy to zabralo.
Klára