Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj holky, chtěla jsem se zeptat, protože řada z vás určitě podstoupila testy u dětiček na alergii bílkoviny kravského mléka, jestli byste mi mohli napsat, jakou formou se provádí testy na alergii bkm. Malé je 8 měsíců a už od malinka konzultuji s doktorkou, zda právě o výše uvedenou alergii nejde, nicméně ona mi stále dokola opakuje, že je lepší pozorovat tuhle alergii takovou formou, že dáváme hypoalergení mléko. Prakticky víc mi k tomu neřekla. Ale stejně do budoucna bych ráda dávala jogurty, kaše atd., kde je kravské mléko obsaženo. Tak nevím, proč se stále těmto testům snaží vyhnout. Předpokládám, že se jedná o odběr krve, ale bohužel nevím odkud. Moc děkuji za rady.
POkud uz ma nejake projevy alergie - napr. ekzém, nebo prujmy po poziti K.M.( nebo i vypiti matkou, pokud je dite plne kojene) tak nejjednodussi je skutecne mleko prestat davat a u matky zakazat mlecne pripravky po dobu kojeni( ale to jsou opravdu vazne formy). pak po urcite dobe- cca po roce veku ditete, v prumeru za 3-6 mesici od nasazeni diety se muze udelat " expozicni" test- dle vaznosti projevu se dela v¨bud v nemocnici nebo doma- postupne se diteti dava opet mleko, ale v jasne stanovenych davkach a intervalech a sleduje se, zdali se zase priznaky potizi neobjevi. Odbery v techto pripadech nejsou prilis uzitecne. Muze se i udelat kozni test - jao kdyz se testuji alergie treba na pyly, nebo test na ret - kapka mleka na ret - ale je to v podstate zbytecne- nejdulezitejsï je, jak dite na mleko reaguje. Pokud mate hypoalergenni mleko jen z hlediska prevence- nekdo v rodine je alergik, testy se skutecne nedelaji a dieta se drzi cca do roka veku ditete.
Snad jsem to vysvetlila jasne, jinak se ptej. S.
Mám holčičku s alergií na BKM,trpěla na průjmy (i krvavé) musela jsem vy:,–(it ze své stravy mléko a mléčné výrobky a malé dávat Nutrilon Pepti,bylo po problémech…alergoložka nás ještě poslala na krevní testy,protože tato alergie se často pojí s alergií na vejce,soju…nic z toho se naštěstí neprokázalo.Teď v roce a půl nám byl nabídnut zátěžový test,prostě zkusit podat jednorázově mléčnou bílkovinu,že mohlo dojít k vymizení…
A hurááááááá,máme pokoj
![]()
Takže vydržet,ono to opravdu přestane
![]()
Ahoj.
Od 6 měsíců máme tuto diagnózu - naštěstí v lehčí podobě.
Takže hypoalergenní mléko je prevence proti alergiím jako takovým, ale pokud má dítě prokázanou ABKM, musí se vy:,–(it i hypoalergenní mléko a přejít na hydrolyzát s naštěpenou mléčnou bílkovinou - např. Nutrilon Pepti. Musí se vy:,–(it veškeré mléčné výrobky a pokud maminka kojí i ona by měla mléčné výrobky omezit. Tato radikální opatření jsou proto, aby se podařilo odstranit průvodní jevy alergie - tj. dítko přestalo zvracet, průjmovat, zmizel ekzém na kůži… Diagnóza se provádí krevními testy, odběr bývá z předloktí nebo zápěstí ( odběr z prstu nestačí). Vyhodnocení je do 3 týdnů. Obvykle se to děje na gastroenterologii pro děti, popř. na alergologii či imunologii.
Podle výsledků se stanoví další léčba - tady už jsou časové rozdíly - záleží na síle alergie. Po výrazném zlepšení stavu se dělají kontrolní odběry - obvykle co 3 měsíce?, dodržuje se dieta - zákaz mléčných výrobků, opatrné zařazování dalších rizikových potravin (hlavně s vaječným bílkem, lepkem, tropické ovoce…). POkud jsou kontrolní odběry velmi dobré, přistupuje se k zátěžovému testu. Ten se provádí za hospitalizace v nemocnici - 24 hodin, prevence případné prudké reakci na běžné UM. Ve stanovených intervalech se podávají vzrůstající dávky UM. Pokud není žádná reakce, přechází se na UM. Po propuštění jsou pravidelné kontroly a podle stavu se postupně povolují mléčné výrobky - nejprve jogurty, poté máslo … Je nutno zavádět pomalu a sledovat všechny projevy…
Snad jsem popsala hlavní body.
Beruška ![]()
U nás je to právě tak, že malá má od 2 měsíců, což je doba, kdy jsem přestala kojit, permanentně zvýšenou teplotu - tj. cca. 37,7 C bez odečtu (večer), ráno je trošku lepší, a více méně od této doby taky pozoruju rýmu - musím vytírat či odsávat asi tak 2× denně a trošku kašel. Mě hlavně znepokojovala ta teplota, protože když je občasná, tak si myslím, že tělíčku může prospět, ale „neustálá“ se mi moc nelíbí. Po hypoalergenním mléku je to obšas lepší, ale taky ne vždy. Spíš mě právě zařáželo, že jsem nevěděla co dál, jestli to samo přejde nebo jak se to bude dál vyvíjet. Jinak ani já, ani manžel nejsme alergičtí, pouze matka z manželovy strany trpí na astma (mírné). Tak doufám, že bude v pořádku. Mám tedy vydržet a testy nevyžadovat???
Koukám, že jsem se zapomněla přihlásit, takže:
U nás je to právě tak, že malá má od 2 měsíců, což je doba, kdy jsem přestala kojit, permanentně zvýšenou teplotu - tj. cca. 37,7 C bez odečtu (večer), ráno je trošku lepší, a více méně od této doby taky pozoruju rýmu - musím vytírat či odsávat asi tak 2× denně a trošku kašel. Mě hlavně znepokojovala ta teplota, protože když je občasná, tak si myslím, že tělíčku může prospět, ale „neustálá“ se mi moc nelíbí. Po hypoalergenním mléku je to obšas lepší, ale taky ne vždy. Spíš mě právě zařáželo, že jsem nevěděla co dál, jestli to samo přejde nebo jak se to bude dál vyvíjet. Jinak ani já, ani manžel nejsme alergičtí, pouze matka z manželovy strany trpí na astma (mírné). Tak doufám, že bude v pořádku. Mám tedy vydržet a testy nevyžadovat???
Ahoj.
Ještě dodám. K testům na ABKM se přistupuje v případě oprávněného a silného podezření na ABKM. To je obvykle až po provedení pozorování - zkouší se vy:,–(it mléčné výrobky ( maminka vy:,–(í ze svého jídelníčku)na týden a pak se opět na:,–(í… V případě průjmů a zvracení je to celkem spolehlivé pozorování. V našem případě šlo o postupný ekzém na kůži - vypadalo to jako silný AE - takže v průběhu týdne se vlastně nedalo nic vypozorovat. Stav se zlepšil až po měsíčním přijímámí pouze Nutrilonu Pepti. Hypoalergenní mléko nemělo žádný pozitivní výsledek. Jako prevence se tyto testy nedělají.
Projevy jako pozoruješ nejsou obvyklé pro tuto alergii, ale pochopitelně to může být nestandartní průběh.
Spíš bych to tipovala na pylovou alergii, na roztoče ( to by byl výtok z nosu). Může to být kosmetikou… Jinak může mít geneticky danou vyšší normální teplotu… ???
Beruška ![]()
Souhlasím s Beuškou,máme taky potvrzenou alergii na mléko,na testy jsme šli po té, co jsme jasně věděli, že nám malá reaguje na mléčné výrobky.Malá má zrovna ty těžší reakce,jinak mi ale říkala imunoložka,i praktická lékařka, že do jednoho roku se tato alergie na testech ukáže skoro většině dětí,které třeba ani tak moc na mléko reagovat nemusí…