Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
z toho si nic nedelej, mohla jsi to chytit i jinak - papilomavirus zpusobuje m.j. i bradavice, treba sis tam nahodou hmatla spinavou rukou nebo rukou s bradavickou.
Myslim, ze takovy maler to neni, nejsel si teda jista, jak by to sarapis vylecil, ale ohledne te rakoviny je nejlepsi prevence, pravidelne sledovani a stery na onkologii, a kdyz by se neco pocinajiciho zachytilo (i dysplasie, která sama ještě zdalea není rakovina), tak se dá udělat konizace, výkon, který postoupily mraky žen a pak si v pohodě pořídily mraky dětí.
Děkuju moc za odpověď Pudloslavo, myslíš teda, že stačí praventivní prohlídky jednou za rok? Doktorka mi říkala, že z onkologického hlediska je všechno v pořádku a stěr bude zas za rok.
Když jsem to ale chytla z bradavice (což je možné, manžel mívá na rukách bradavičky), tak to přece nemůžou pak být ty papilomaviry přenosné pohlavním stykem, takže s největší pravděpodobností by měly být neškodné, nebo se mýlím? Četla jsem totiž že většina druhů těchto virů je nezhoubná, jen ty přenosné pohlavím stykem jsou nebezpečné. Pochopila jsem to správně? Budu ráda, když mi napíšeš, jestli tomu rozumíš. Děkuju moc.
no já jsem měla údajně výsledky vždy OK. Cca 3měsíce po jedné cytolce mě mudra poslala z jiného důvodu na kolposkopii, kde jsem ihned vyfasovala termín na konizaci.
Pak se to všechno řešilo a já jsem taky manželova první, on můj první. A jediné, co podle všho přichází v úvahu jako původce (na nic jiného jsme nepřišli a mudra to nevyloučila) jsou afty, na které trpíme ![]()
Po konizaci jsem chodila zkraje častějí, pak už zas po roce normál na cytolku.
A 2měsíce po zákroku jsem otěhotněla
jA SE MOZNA PLETU, ALE MAM DOJEM ze HPV je jen jeden, kouknu se do mikrobiologie … aha, tak ne, je asi 60 podtypu,. nektere jsou kozni, nektere jsou genitalni. Je to uz davno…
tak to moc neres, kde jsi to chytila, stejne se to nedozvis - mohla jsi na neco sahnou na hajzliku nebo podobne…
s tou frekvenci kontrol nevim,, napis do nekjake gyn poradny, tady moje oblibena: http://www.prozeny.cz/…nska-poradna
Ahoj, jak jsi k papilomaviru „přišla“, to je teda pro mě taky záhada, zvlášť, pokud je to tak, jak píšeš. Co se druhů HPV a jejich přenosu týče, pochopila jsem to stejně jako ty, proto mi to moc nejde do hlavy… Bradavice na rukou přece musí způsobovat jiný typ papilomaviru a takhle by se to přenášet nemělo…Takže pokud to tady někdo osvětlí, ráda si počtu.
Jinak o „léčbě“ papilomaviru jsem taky ještě neslyšela, co vím, tak jediná metoda, jak zabránit vzniku rakoviny děložního čípku, jsou preventivní stěry (myslím, že interval 1× za rok je OK). Ale od přítomnosti papilomaviru (má ho dokonce většina lidí) k rakovině je hoooodně daleko
Já jsem taky byla na konizaci, od té doby jsou stěry zase v pořádku.
Tak pridam svou „kapku do mlyna“.
HPV v gen. oblasti urcite nepochazi od bradavic na rukou. O to, jestli se to da prenest jinak, nez cestou pohlavni, se lekari hadaji. Nekteri tvrdi, ze je to mozne, treba na bazene, zbytek ze ne, jelikoz ten virus moc dlouho jinde neprezije. Rekneme, ze nakaza jinak, nez pohlavne, je velmi nepravdepodobna.
Jak se u tebe virus projevil? Jsou totiz „druhy“, ktere delaji bradavicky a ty, ktere ne. Dale se deli na „high risk“ s vysokym rizikem vzniku rakoviny a „low risk“ s nizkym. Cisluji se, podle cisla - jestli to bylo u tebe testovano, ale to se moc nedela=drahe -bys mohla kouknout, ktere mas. Ty, co delaji bradavicky, jsou povetsinou low risk, nekdy doprovazeny temi high risk.
Nakazit jsi se ty nebo Tvuj partner mohli uz o dost drive, inkubacni doba muze byt dost dlouha, u vetsiny se bradavicky nikdy nevyskytnou.
Ze by se HPV dalo vylecit je mi nove. Co ja vim, daji se potlacit pouze ty bradavicky, virus zustava.
Doufam, ze z toho budes chytrejsi ![]()
A jeste - HPV zvysuje sanci onemocnet na rakovinu cipku, ale vetsinou se to nestane
Prumerne ale stejne az tak za 15 let.
Děkuju moc všem za odpovědi, docela mě uklidnilo, že to není taková hrůza jak jsem myslela. Jenže moje doktorka mi na můj dotaz, co ty viry znamenají řekla, že teď stačí stres, nebo zakouřené prostředí a může z toho být i rakovina. A přitom na další cyto stačí za rok. Já ty doktory miluju, jak umí člověka vystrašit. Byla jsem z toho tak špatná, že už jsem neměla sílu se ptát. Mám roční dítě, tak jsem celou cestu domů probrečela při představě, co by kdyby…
Vypsala jsem si některé informace z vašich příspěvků a dnes jí zavolám a když něco poradí, tak ještě napíšu.
Takže, prý se šíří normálně kapénkovou infekcí, mohou se vyskytovat třeba i v krku. Přenos pohlavním stykem je jen jedna z možností přenosu. Pokud je člověk má v malém množství, zvyšují riziko kvasinkových a bakteriálních onemocnění. Toť info od Mudry.
Zdravím, všiml jsem si téhle diskuze a mám stejný problém, akorát nejsem žena ale muž, nějak to celkově nechápu, narovinu: po obvodu penisu mám miniaturní bílé tečky, kdysi jsem s tím byl na kožním a tam mi doktorka řekla že to je normální, že to má určité procento lidí a nic to není, jenže ted mám přítelkyni která je dosti přes hygienu a našla mi na internetu tohle, našel jsem si pár obrázků toho jak to vypadá, naštěstí byly tak ošklivé a odlišné od mého případu že jsem se uklidnil, jenže jsem to zkoumal dál a zjistil že je více druhů a mezi nimi i můj případ, nejhorší na tom je že mi je teprve 19 a mám to od malička, v rodině to nikdo nemá, nevím jak jsem k tomu přišel protože jsem to měl ještě před prvním pohlavním stykem. Chystám se zajít na jiné kožní oddělení a uvidím co dál, jak by se to dalo léčit nebo co s tím? Předem díky za odpověd.
Jsem 13 týdnů těhotná. Kromě svého muže jsem jiného partnera neměla, ani on ne. Při prvním vyšetření mi dělali také citologii a též mi řekly, že mám papilomavira (typ A), se svým manželem jsme spolu 12 let a za celou dobu byl každý nález stěrů negativní. Jsem úplně stejně vyprdlá jako ty. Lékař mi říkal že se to přenáší i na rukách, tak nevím co si mám pod tím představit. Jako že se někde venku držel pak si blbě umyl ruce, nebo tak něco a když mě hladil, tak bacili hop. Připadám si hrozně. Jo léky jsem nedostala prý si stím tělo poradí v těhotenství samo. Jsem jedovatá ![]()
Ahojka holky, cele jsem to tu necetla ale asi byste mi umely poradit a rict co a jak…17.9. jsem byla na preventivce vc. steru z delozniho cipku. vysledek ovsem nevysel tak jsem sla 12.10. zase a mudr. mi rekl, ze tam mam papilomaviry, vzal dalsi ster, vzal obrovsky nuzky a z delozniho cipku odstrihl vzorky a nic mi nerekl a cekat na vysledky mam mesic :/ uz z toho silim :/ plus po prvnim steru v zari jsem tyden spinila, tedka po druhem jsem do dnes spinila a dnes odpoledne uz krvaceni…
kdyz mi bral aj nejaky ty odrstizky to ma pro me nasledek jakej??ze to uz praskama nejde???jsem z toho fakt hotova. diky za rady
Byla jsem se dnes u své gynekoložky zeptat na výsledky stěrů z děl. čípku a řekla mi, že mám papilomaviry a že můžou způsobit když se neléčí i rakovinu. Dala mi na léčení zatím Sarapis a mám dojít za 3 měsíce na kontrolu.
Ale co nechápu je to, že když jsem se teď dívala na net, tak se všude píše, že se přenáší pohlavním stykem a já jsem nikdy neměla kromě manžela s nikým jiným pohlavní styk a můj manžel také ne. Tak to nechápu a jsem z toho úplně vystrašená. Poradítě mně prosím?