Poradna pro látkování a látkové pleny
Miloslava Ščerbová
Nasim klukum bude 1.9. 2 roky a je to 14 dní co jsem sebrala plíny. Někdy to vychytáme a vyčurají se a někdy zase ne. Už to není takové učůrávání co půl hodiny. Dokoážou už vydržet a zadržet. Což znamená, že částečně ovládají močák. Ale problém je, že vůbec nemluví, takže si taky neřeknou. Někdy mě vemou za ruku, že jdeme, ale to málokdy. Někdo říká, že toho mám nechat a někdo ať vydržím. Já jsem odhodlaná vydržet. Někomu to prý trvá i měsíc. Za ty ušetřený plíny to stojí. Já být tebou tak taky vydržím. Holky jsou na tohle šikovnější. Jsou dny, kdy jsme celej den v suchu a jsou dny úplná havárka. A je fakt, že se držíme doma nebo u našich, kde jsou zvyklí. Někde jinde by je to asi rozhodilo a plínka možná taky. Takže tak.
Myslím, že je malá na to, aby pochopila, že někdy plena je a někdy ne. Dcera čerstvě 2 roky sama toto těžce rozlišuje. Já taky extra nechválím, řeknu, že je šikovná a hotovo. Ani jí za počůrání, pokakání netrestám (fyzicky, slovně).
Já teda dávám malýho na nočník cca měsíc dva, taky uspěšně, dopoledne má suchou plenu, ale na odplenkování mi přijde fakt brzo, už jen proto, že si neřekne že se mu chce…takže bych ještě počkala
Tak ja samozrejme taky netrestam, poslední dobou to utiram před ni a reknu (normalne) ze se cura do nocniku. mala cura hodne dopoledne. odpoledne vydrzi i 4 hodiny sucha. dopolene pokud jdem na kratkou prochazku taky vydrzi a vycura se az doma.
@zrzana2 ahoj,máš šikovnou holčičku
Moje dcera byla v roce taky přes den bez plenek, když jsme někam jeli, plenku jsem dala, dávala jsem i na noc a ráno jsem se to prostě snažila vychytat. Někdy se zadařilo a někdy ne
Na odpol. spaní jsem dávala nepromokavou podložku a nehoda se stala málokdy ![]()
Jako pojistku bych plínu klidně dala, když se do ní nevyčurá při spaní, tak to vzládně případně i při procházce, když ji odchytíš včas a dáš vyčurat. Na návštěvě bych si případnou loužičku nelajsla.
Můžeš vyzkoušet, zda se ti venku vyčurá, když ji přidržíš v klubíčku, třeba na trávu. pokud půjdeš bez plínky ven, tak bych šla třeba jen kolem domu poblíž, abych se mohla vrátit v případě nehody nebo s sebou brát náhradní oblečení.
Nějakou dobu bych počkala, jak se to bude doma vyvíjet, jestli si třeba začne nějak říkat (zkoušíš čurání komentovat vždy jedním specifickým zvukem? Můžeš si vymyslet i znak rukou, který vždy použiješ a dítě by ti mohlo potřebu znakovat), jestli se intervaly mezi jednotlivými čuráními postupně protáhnou…
Tady ti spousta mamin řekne, jak je to špatné a že je malá, ale občas mi to od maminek dvouleťáků, co ještě ani nechodí na nočník přijde trochu jako pověstné kyselé hrozny, když tvoje dítě dělá to, co by ony chtěli, aby dělalo a ještě je o rok mladší ![]()
Neboj se toho, každá minuta, kterou nestrávís mokrou plínou na zadku je fajn ![]()
No jo, v tomhle vám holky závidím, že máte holky
Těm mým klukům by to v plínkách nedošlo snad ani ve 3 letech. U staršího jsem pořád čekala a nic, tak jsem mu je vzala ve 2,5 letech a za týden to pochopil. Tak si říkám, že ve dvou letech jim to třeba bude dýl trvat, ale pochopit to musí. Chápou kde co, tak tohle taky ![]()
@Gladys delam takovy to tststs, ale to mozna tak tyden. když kadi, tlacim naoko s ni
. na znakovani se kouknu. ona třeba jde rano po probuzeni i 3× za hodinu, pak uz proste vydrzi dyl. v kocaru cura nerada a proste vim ze to zadrzuje. o klubick jsem davala, ale myslim ze budem brat s sebou nocnik, nejak nechapala co chci, ale bylo pekne tak jsem ji nechala bez pliny a ona si sama drepla a vycurala se.
@zrzana2 klidně ber nočník, když máte kočár, tak není co řešit. Já jsem vykrývala období, kdy byl syn sice bez plín, ale uměl jen na nočník nebo redukci, tzv. šlehací miskou, kterou české maminky používají na bezplenkovku, je dostatečně pevná, aby si na ni dítě sedlo a přišlo mi to skladnější, nočník má širší základnu. Nebo do „civilizace“ jsem brala redukci nazáchod. Existuje i cestovní nočník, který jde použít i bez sáčků, jen jako sedátko pro vyčurání na trávu, zároveň jde přestavět na redukci na záchod, já ho nebrala, protože mi přišel pro moje děti moc nízký, ale mám přerostlý chlapáky, pro roční holčičku mi to přijde ideální velikost
Hele holky, a když sme u těch nočníkových problémů…
náš malej už se začíná chytat, ale…
Občas (tak každou druhou až třetí akci) se chytne za plenu a řekne „čí“ nebo „kaká“ (cca 2 týdny to říkal těsně po akci, nyní pár dní těsně před), když ho nechám běhat na volno a udělá to na podlahu, tak mi to s patřičným komentářem (čí a nebo kaká) ukazuje, takže prostě ví.
Ale má šílený hysteráky, když ho dám na nočník (máme dva různé) nebo na redukci na záchod, přidržet (třeba venku) si ho taky nenechá…chjo, co mám dělat??? ![]()
Podle mě dokud si neřekne sama, není zralá na úplné odplenkování a normálně bych jí na procházky plenku dala. Venku bych se jí často ptala, jestli nechce čůrat, třeba by se dařilo a vracely bychom se se suchou plenkou.
@Mar__tanka1983 já musela prostě počkat. Malej měl na nočníku taky hysteráky. A dodnes preferuje záchod před nočníkem ![]()
@Mar__tanka1983 u nás musel čůrání s držením předvést napřed taťka na sobě a pak na něm a hned to šlo…do té doby neexistovalo že bych mu ho přidržela…od té doby i doma čůrá do záchodu ve stoje
Zdravim holky, je mi jasne, ze se nesetkam uplne s pochopenim, ale…
dcerce je za 14dni rok. Na nocnik posazuji uz cca 4mesice a slavime uspechy. Tak bych chtěla zkusit pleny sebrat. Od rana behala bez plen. Skore 4× do nocniku, 2× ucuruti na koberec. Ted spi, přes odpoledni spani uz ma plinku suchou dlouho. Ted k otazkam… Jak dlouho to mam zkouset? nez třeba zjistim, ze na to ještě nenastal pravy cas. Mame se po tu dobu drzet radej doma, je problém když ji dam nekam na navstevu plinu? Nejsem zastáncem velkého chvaleni, po vycurani reknu, ze je sikulka a konec, staci to? Ona si samozrejme ještě nerekne, ale umi zadrzet i pustit. Kazde curani i kadeni si viditelne uvedomuje. Tak prosim názory. Klidne i kriticke