Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
To je s největší pravděpodobností kožojed, resp jeho prázdná schránka… není pro člověka nijak škodlivý.
@BohunkaP ta 3.a4.fotka je to co tam bylo živí, a nemá to tvar jak kozojed ale spis jako rybenka
me to pripomina moucneho cerva. ale ja bych se tim nenechala rozhodit, hmyz v domacnosti znamena jen tolik, jsme jeste soucasti ekosystemu a nejsme umelohmotne nebo kreslene figuriny. tedy patrani po jmenu jedine z duvodu, jestli to neni jedovate nebo z pouhe zvedavosti. Zabranit pripadnemu premnozeni. kdo sili z ojedineleho vyskytu nejakeho broucka doma, ten si zaslouzi jist ty hnusny sklenikovy rajcata.
Nevím, ale vyhodila bych a vůbec se tím nevzrušovala. nežijeme ve sterilním rpostředí (naštěstí).
@Anonymní píše:
@BohunkaP ta 3.a4.fotka je to co tam bylo živí, a nemá to tvar jak kozojed ale spis jako rybenka
A nebyl to prostě kožojed ještě ve stadiu larvy? ![]()
Každopádně, jak píší ostatní, nemusíš se toho nijak bát… vymést a hotovo (maximálně třeba stříknout lehce něco proti hmyzu, ale to spíš pro Tvůj dobrý pocit) – opravdu je přirozené, že s Tebou v domácnosti žijí různá malá “žvižátka”, o kterých ani nevíš… musela by ses zavřít do nějakého hermetického skleníku, abys měla “bezzvířátkové” prostředí ![]()
@BohunkaP Já bych teda nic proti hmyzu nestříkala, to je rozhodne větší hnuz než jedna larvička
.
@selia , no, já spíš taky ne
… ale jestli je někdo z nějaké larvičky fakt takto na nervy, tak třeba mu to pomůže k uklidnění ![]()
No ale ten kozojed kouše i lidi a našla jsem to v dětském pokoji.. přiznám se že od te doby jsem hodně nesva a plánuju se vrhnout na obří úklid až mi někdo na pár hodin pohlida malou ![]()
Ne, to není pravda – kožojed se živí mrtvou kůží a organickými zbytky, neožírá živou… Často ho můžeš najít právě v místech, která se až tak často nevytírají a zůstávají v nich tedy chuchvalce prachu, vlasů a pod… Třeba v rozích pod postelemi a na podobných místech (krabice s hračkami s chuchvalcem prachu na dně je typická).
Je to kožojed. Může poškodit vlněné oblečení, ale jinak není nebezpečný.
Našla jsem jakéhosi čera v hračkách dceri, na fotce je jakoby prázdná schránka a vedle toho pobíhal brouk co vypadal trochu jak rybenka ale byl oranzovy…jsem zdesena
lip to vyfotit nešlo. Co to je???
žádná špína nejsu, jen přiznávám že v te bedně jsem douho neuklizela