Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Určitě doporučuju navštívit obchoďák Le Bon Marché na stanici metra Sévre Babylone, pokud si chcete přivézt suvenýry v podobě jídla. Ve spodním patře je obrovský obchod s jídle a je jak kdyby člověk umřel a přišel do gastronebe ![]()
Co se týče transportu po Paříži, metro je nejsnazší, a jak radí @Brumdibarka, nejlépe vychází carnety. Lístek vám platí vždy od chvíle, kdy ho „svaknete“ do doby, než vylezete z metra ven, takže nemusíte řešit délku platnosti, jen si dejte pozor, že správně přestupujete, ať omylem nevylezete a nemusíte označovat nový. Metro bývá značené dobře.
Osobně mi nepřipadá Eiffelovka jako kdovíjakej vejvar, lepší je se na ni podívat z náměstí Trocadéro, než lézt na ni (a pokud lézt, tak stačí druhé patro, třetí je imho zbytečně, člověk už moc nevidí a je to spíš o té frajeřině, že tam byl
)
Když jedete jen na 2 dny, tak v jejím okolí nic moc zajímavého není.
Nádherný je samozřejmě Montmartre a ještě nádhernější je latiská čtvrť (Quartier latin), tam z památek určitě stojí za to navštívit Panthéon.
Muzea vynechte, když jedete jen na takhle krátkou dobu.
Co se týče oblečení, byla byste překvapená, jak skvěle a levně se tam nakupuje, ale musí být zrovna ideálně druhá vlna slev (což ve vašem případě už nebude), to to ještě nebývá probrané, ale už je to strašně laciné ![]()
Vedro tam bude.
Peněz mít raději víc než míň, přivézt zpátky se dají vždycky.
A obrnit se trpělivostí před tzv. cinkači - černoši nabízející dost urputně malé eiffelovčičky ![]()
@Natalienaty1 píše:
Ahoj a nebojis se kvuli te situaci jaka je v Parizi?
Ahoj, bojím i ne
Myslím, že bezpečnost je tam dobrá, i přesto co se tam bohužel stalo.Beru to tak, že se to může stát kdekoliv i u nás
Navíc stát se může kdekoliv, cokoliv..Přítel má strach větší
Nejdřív mě přemlouval, že chce jed tam a když už jsem to koupila, tak nadával
![]()
@LuSof píše:
Praha je krásné městoJen mi šlo o to srovnání..Plno lidí píše, že se jim Paříž nelíbí vůbec, že se radši projdou po Praze a vyjde je to skoro stejně proto se ptám..Plno lidí jí chválí a plno kritizuje..tak mě jen zajímá názor i jiných lidí
Paříž je jiná… nádherná ale má zcela jinou atmosféru, dýchá jinak.. miluju to tam..
@marzanna píše:
Určitě doporučuju navštívit obchoďák Le Bon Marché na stanici metra Sévre Babylone, pokud si chcete přivézt suvenýry v podobě jídla. Ve spodním patře je obrovský obchod s jídle a je jak kdyby člověk umřel a přišel do gastronebe![]()
Co se týče transportu po Paříži, metro je nejsnazší, a jak radí @Brumdibarka, nejlépe vychází carnety. Lístek vám platí vždy od chvíle, kdy ho „svaknete“ do doby, než vylezete z metra ven, takže nemusíte řešit délku platnosti, jen si dejte pozor, že správně přestupujete, ať omylem nevylezete a nemusíte označovat nový. Metro bývá značené dobře.
Osobně mi nepřipadá Eiffelovka jako kdovíjakej vejvar, lepší je se na ni podívat z náměstí Trocadéro, než lézt na ni (a pokud lézt, tak stačí druhé patro, třetí je imho zbytečně, člověk už moc nevidí a je to spíš o té frajeřině, že tam byl
)
Když jedete jen na 2 dny, tak v jejím okolí nic moc zajímavého není.
Nádherný je samozřejmě Montmartre a ještě nádhernější je latiská čtvrť (Quartier latin), tam z památek určitě stojí za to navštívit Panthéon.
Muzea vynechte, když jedete jen na takhle krátkou dobu.
Co se týče oblečení, byla byste překvapená, jak skvěle a levně se tam nakupuje, ale musí být zrovna ideálně druhá vlna slev (což ve vašem případě už nebude), to to ještě nebývá probrané, ale už je to strašně laciné
Vedro tam bude.
Peněz mít raději víc než míň, přivézt zpátky se dají vždycky.
A obrnit se trpělivostí před tzv. cinkači - černoši nabízející dost urputně malé eiffelovčičky
Děkuji za rady
Jedem na 2 noci a 3 dny..Muzea stejně asi vynecháme, zajímají nás ostatní památky a okolí
A souhlasím s Eiffelovkou, stačí se na ní podívat než na ní lézt. Nebojím se výšek, ale myslím, že mi bude stačit vyfotit se kousek od ní než na ní
![]()
Pokud bys chtěla přeci jen vidět Paříž z výšky, tak na mrakodrapu Tour Montparnasse jsou fronty minimální, a při dobré viditelnosti je výhled fakt luxusní (i na tu Eiffelovku). Hezký výhled byl i z Vítězného oblouku (i na druhou stranou, na La Défense), hlavně můj manžel celou dobu zíral na ten provoz obřího kruhového objezdu kolem oblouku a nevěřícně kroutil hlavou, že se tam nikdo nesrazí.
Paříž..uvidíš, jesti tě za srdce chytne, nebo ne. Já tam byla asi v 17, a jako prima, byli jsme tam v prosinci, hezkej výlet, ale víc se mi líbilo v Londýně, nevím proč, nemám pro to nějaký vysvětlitelný důvod, je to čistě o pocitu. peěnz, to záleží na tom, jak chceš utrácet, já si to dovedu představit i se 100 eurama, v pohodě, ale já nemám potřebu si zajít do restaurace, a nechat tam 20-50e, těch pár dní si vystačím se studeným jídlem, popř max něco v bufetu. Eiffelovka je určitě krásná..jinak pokud chcete sami, a vyhnout se frontě, tak doporučuju jít pěšky, fronty jsou vesměs jen na výtah..my si to 2. patro vylezli, jazy na vestě, ale dala jsem to
do 3: už se dostaneš jen výtahem, ale to mi přišlo zbytečně drahý, i ze 2: je hezkej výhled. Nejvíc se mi líbil Monmarter, Sacre Coeur(6 let jsem měla ve škole FJ, ale přesto nevím, jak se to píše
)my tam byli taky 2 dny, a stihli jsme i Louvre, plavbu na Seině, Invalidovnu zvenku, ten Monmarter, viděli jsme Moulin Rouge, a poslední večer jsme byli i na Champs Ellysée(taky nevím, jak se píše
), a u Vítěznýho oblouku. Jako myslím, že si to užijete, má to tam svoje kouzlo, mě osobně to pocitově víc oslovilo v Londýně, a le to je fakt jen o mým vnitřním pocitu, jakou energii z toho města cítím. Teploty tam budou asi zhruba jako u nás..my tam byli v prosinci, a hnus, jak u nás, déšť, a první den šílená vichřice k tomu, moji 50kg mamku jeden poryv větru regulérně posunul o 1m do strany, když jsme vyšli na křižovatku ulic, ze závětří jedné ulice. Jsem se potom hrozně smála, pač v každým koši byl minimálně 1 polámanej deštník, hezky tam trčely
![]()
Paříž je krásná. S penězi se neboj, nemusíš si s sebou brát moc, téměř všude se dá platit kartou (i v těch automatech ns lístky).
miluju kostel St. Étienne du Mont, je hned vedle pantheonu. Pak měl krásnou výzdobu St. Chapelle.
Nepříjemne mi bylo v kostele St. Sulpice, točila sr tam Šifra mistra leonarda. A skdyž klidným svědomím bych vynechala Notre Dame (stačil mi zvenku) - hezky se fotí od nejstaršího stromu v Paříži (najdeš o něm zmínku na níže uvedeném blogu.
Jinak doporučuju tyhle stránky http://pariz-pro-pokrocile.blog.cz
Jenom tedy dva dny jsou strašně málo.
Svezte se na kolotoči. Velký krásný byl na druhém břehu řeky od Eiffelovky.
Na dva dny je to fakt málo. Muzea vyškrtni, u Eiffelovky se vyfoťte, na výhled je dobrý mrákodrap na Montparnasu, dole se i dobře nakupuje. Jestli máte rádi hřbitovy, je tam se slavnými osobnostmi.
Sýry jsou ve Francii bezkonkurenční, na jednu sýrárnu jsme natrefili naproti kostela sv. Antonína.
A Mobtmartre, dobrý zážitek je tam chytit autobus. Dost drsně sviští těmi úzkými uličkami. ![]()
My byli taky na poznavacce v parizi a nam se tam libilo, rada bych se tam nekdy vratila a mela na vse vic casu. Jediny negativni co si pamatuju bylo precpany metro a otravni cernosi na montmatru, zavazovali naramky, ktery nesly sundat a chteli za to strasny penize a byvali docela drsny kdyz nekdo nechtel platit.
@LuSof k te eifelovce - fronty jsou tam na výtah. My lezli po schodech a nečekali jsme ani minutu
lidi jsou líný. Víkend je dost málo, takže bych asi vynechala Louvre - ten ti sežere cely den - a naplánovala si spíše na každy den okruh po troše historie a nacucnuti ducha místa
v pruvodcich jsou uz prepripravene, tak bych koupila a vybrala podle toho, co vás baví. Peněz bych vzala více a vyrazila na pořádnou večeři s živou hudbou - v centru je takových podniku hodně a stojí za to
Pariz je uzasna, my si strihli Eurovikend naposledy minuly llistopad i s detma a i jim se libila.
Ja doporucuji koupit si dvoudenni listek na dopravu, muzete se po meste diky huste siti metra pohybovat neomezene a dle chuti.
Jinak dva dny na Pariz jsou zoufale malo, my byly od ctvrtka do nedele, leteli jsme pravidelnou „prac“ linkou Pha-Paris na letiste Ch. deGaulle, coz oproti Orly taky usetri min. 2 hodiny casu a prilet tam byl v 9 rano a odlet v nedeli v osm vecer
?.
pravda jeden den byl vic nez pulka Louvre a dalsi den vic nez pul den v milovanem Musee de Orsay a bohuzel jsme uz nestihli uzasnou Oranzerii. Kazdopadne Louvre bych behem tak kratkeho pobytu asi vynechala a spis chodila ![]()
My byly v Paříži před 5 lety v květnu a bylo tam nádherně, počasí vyšlo, plno fotek, zážitek opravdu romantický
Ale v dnešní době vzhledem k situaci bych tam asi nejela, pořád se tam něco děje, měla bych už strach.
@LuSof byla jsem tam 2× a klidně bych jela zase, je ještě tolik věcí, který jsem neviděla.
Byli jsme v nekolika evropskych metropoli, ale Pariz je pro nas
![]()