Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj, ozivuji diskuzi. S manzelem jsme si taky vyhlidli Eurovikend v Parizi, ale bez delegatky, bez transferu a bez pruvodce. Nadchla jsem se, ale zacinam se bat, ze netrefime, nenajdeme cestu, par slovicek AJ znam ze stredni
je to tezke se tam orientovat? Hlavne me zajima MHD. Jak se dostat z letiste MHD. Jak se dostat k takovym skvostum, jako je Vytezny oblouk ci Eiffelovka? Jsou ty jejich mapky MHD srozumitelne ve srovnani treba s Prahou? Jizdenky jsou uni na vsechny dopr.prostredky? jaky zvolit typ jizdenky? Diky. Nebo se do toho bez delegata nemame ani poustet jako burani z dediny? ![]()
@Lidulla píše:
Ahoj, ozivuji diskuzi. S manzelem jsme si taky vyhlidli Eurovikend v Parizi, ale bez delegatky, bez transferu a bez pruvodce. Nadchla jsem se, ale zacinam se bat, ze netrefime, nenajdeme cestu, par slovicek AJ znam ze strednije to tezke se tam orientovat? Hlavne me zajima MHD. Jak se dostat z letiste MHD. Jak se dostat k takovym skvostum, jako je Vytezny oblouk ci Eiffelovka? Jsou ty jejich mapky MHD srozumitelne ve srovnani treba s Prahou? Jizdenky jsou uni na vsechny dopr.prostredky? jaky zvolit typ jizdenky? Diky. Nebo se do toho bez delegata nemame ani poustet jako burani z dediny?
Z letiště určitě pojede nějaký shuffle bus. MHD je celkem přehledná, hlavně se neleknout, že tomu celému říkají metro, ale na okrajových částí ti přijede normální dvoupatrový vlak, jiné MHD než metro bych napoužívala.
Byla jsem tam asi před třemi čtyřmi lety a je super si koupit lístek na loďku, která tě přepraví mezi jednotlivými památkami nejrychleji a nejsnadněji

@Lidulla píše:
Ahoj, ozivuji diskuzi. S manzelem jsme si taky vyhlidli Eurovikend v Parizi, ale bez delegatky, bez transferu a bez pruvodce. Nadchla jsem se, ale zacinam se bat, ze netrefime, nenajdeme cestu, par slovicek AJ znam ze strednije to tezke se tam orientovat? Hlavne me zajima MHD. Jak se dostat z letiste MHD. Jak se dostat k takovym skvostum, jako je Vytezny oblouk ci Eiffelovka? Jsou ty jejich mapky MHD srozumitelne ve srovnani treba s Prahou? Jizdenky jsou uni na vsechny dopr.prostredky? jaky zvolit typ jizdenky? Diky. Nebo se do toho bez delegata nemame ani poustet jako burani z dediny?
z letiště - to záleží, na jaké letiště letíte, vždy lítám jen na CDG a tam jezdí autobusy i RER (příměstské vlaky navazující na metro).
Orientace je v Paříží extrémně jednoduchá, jediné, co potřebujete, je mapa metra, je totiž v Paříži úplně všude a má spoustu linek. Také jsou všude veřejné toalety a na každé veřejné toaletě je obrovská mapa.
V každém vagonu metra jsou plánky té dané linky a u zastávek, kde je něco zajímavého, to je většinou i poznačeno.
S metrem si bohatě vystačíte, nejvíce se vám vyplatí lístky tzv. carnet - 10 jízdenek za zvýhodněnou cenu. Platné jsou na libovolný počet přestupů, dokud nevylezete z metra. Takže na přestupech si dávejte pozor, že následujete správné instrukce, aby vás to nestálo zbytečně lístek navíc.
Osobně pro mě nebyl žádný zážitek být na eiffelovce, ale jestli na tom trváte, chcete jet na zastávku metra Bir Hakeim, od které už zaručeně trefíte, je nejblíže. Nejkrásnější pohled na la tour eiffel je ale podle mě z náměstíčka Trocadéro, které leží na stejnojmenné stanici metra. Vítězný oblouk je přímo na konci hlavní třídy Champs Elysées, zastávka Charles de Gaulle Etoile.
Já osobně miluju Latinskou čtvrť - památky, univerzita, … dále je mi velmi blízké okolí St. Germain-des-Prés. A coby prvonávštěvníci určitě chcete vidět Montmartre - můžete vystoupit třeba na Blanche u Moulin Rouge a projít si okolní malé uličky, nebo vystoupit u Sacré coeur na Abbesses nebo Anvers.
Kdybyste chtěla s něčím poradit, klidně napiště i sz.
@marzanna jak tose tak ctu, tak ta orientace po meste vypada jednodusse. Skoro jako praha
diky moc. Jen letiste mame Orly. Co mam cekat za rozdil? Je to napr male letiste?
Já byla v Paříži poprvé začátkem prázdnin a už nikdy bych tam znovu nejela. Špína, nepřehledné značení metra, nepříjemní Francouzi s tím jejich hnusnym jazykem (oproti italštině nebo španělštině)… Viděla jsem sice skoro všechno, od Eiffelovky až po Louvre, ale nic moc. Zklamal mě Notre Dame, malý kostel, myslela jsem, že je mnohem větší. Paříž je velice přeceňované město.
Jo a Montmartre byl trapný. Pár uliček s malými domy a květinami. Pražská malá strana je mnohem krásnější a to nemluvím o Itálii která je těmito ulicemi proslavená.
Ahoj, my jsme byli takhle na vlastní pěst v Paříži před dvěma lety. Byli jsme na týden a neměnila bych za zájezd s průvodcem nikdy.
Na pochopení metra a příměstských vlaků nám stačila mapka stažená z webových stránek pařížské „MHD“
Pořídili jsme si tehdy Paris City Card, což je balíček volných vstupů na vybrané památky - na některé dokonce s přednostním vstupem, což ušetří hrozně moc času, kdy často čekáte jednu frontu na lístky a druhou na vstup. Čekání potom leckdy jde i do hodin - https://tiqets.tp.st/l65behPt