Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Změn doma stravování, ale aby to fungovalo, musí chtít on a nesmí podvádět. U nás se chlap rozhodl loni, že už vypadá hrozně a že s tím chce něco dělat. Najeli jsme společně na kalorické tabulky, mě to taky pomohlo shodit pár kg co jsem měla navíc od doby covidu a on od té doby hubne. Zatím stále nejsme s cíli, ale stále mu padají další kalhoty, tak je to zatím dobré. Cvičení je dobré na zpevnění, ale pokud se bude dál cpát, tak to s váhou moc neudělá. A pokud se mu povede něco shodit, i ten pohyb bude lepší.
Dítě přece nemusíte hlídat oba. Kup mu permanentku do fitka s trenérem. Potřebuje trenéra, který ho požene. A stravu řeš ty.
Kdyz pro něj není motivace vlastní zdraví tak to těžko změníš. Důležité je hlavně jídlo. Takže můžeš mu stáhnout kalorické tabulky a podle toho mu chystat jídelníček. Pokud nebude podvádět tak zhubne i bez cvičení. Ale s pohybem to jde mnohem líp a chlapi to mají i jednodušší protože mají víc svalů.
@Anonymní píše: Více
Nezměníš ho, pokud nebude chtít on. To je základ. A nucení do změny bude ještě horší.
Zmen jidelnicek, to je naprostej zaklad. Zadny limonady, bramburky atd. Samotny pohyb ho nespasi. Nejdulezitejsi ale je, aby on sam chtel zhubnout. Na ferovku mu proste rekni, ze uz se ti prestava libit, a jestli hodla jen sedet doma a kynout, tak to dopadne blbe.
@Aspera píše: Více
Taky teď jedu kalorické tabulky, ale já to teda zkouším vyloženě jen přes kalorický deficit, ne přes zdravou stravu, protože vím, že to bych se na to do 14 dnů vybodla. Takže klidně hranolky, kebab, alkohol, ale v množství a s ostatní stravou ten den tak, aby se mi to vešlo do 100 %. Jak dlouho už se tvému manželovi daří takhle hubnout? Já mám teda zatím cíl jen 8 kg a už se mi povedlo shodit 3,5 kg.
Tohle by mohlo být schůdné i pro zakladatelky chlapa. Cvičit se mi taky nechce, jen teď v létě každé odpoledne ping-pong, to s podzimem zase přestane, ale postupně shazovat pomocí těch kalorických tabulek. Ať jí dál, co mu chutná, nebo udělá aspoň jen menší změny, ale ať si to vše zapisuje a vejde se podle vlastních zadaných údajů a cílem zhubnout do 100 %.
a ty doma vaříš!?? úplně pojímíjíš to hlavní - stravu! Pohyb je taky důležitý, ale pokud nenajede na správné stravování, tak je to marné! pusťte si díly Extrémních proměn o chlapech, uvidíš, že musí být zásadní změna stravy i pohybu… musíš přidat zeleninu, bílkoviny, ubrat cukry a smažená jídla, vyřadit fastfoody-hranolky, pizzy, coly, drasticky omezit alkohol, držet basu s ním… proč to neřešíš s ním a nepodpoříš ho v kuchyni? Jak a kde jí přes den? Jako jen permice do fitka ho fakt nespasí… začněte na stránkách Totha výpočtem jeho bazálu, může si nechat poradit odborně sestavit jídelníček /na obezitologii, žádný Herbalife a podobné sra-čky/, vím, co tento boj obnáší a je to napořád.. přiměřenou váhu držím sebekontrolou, osobně nám doma zabírá přerušovaný půst, jíme do 18,00 hod., snídaně až v 8,00… necpat se na noc, u telky apod… On si to musí přepnout v hlavě a musí chtít sám, ale pokud to vadí tobě, tak ho podpoř a ukaž mu možnou cestu… Případně mu na rovinu řekni o sexu-atraktivitě, že tě nepřitahuje s touto váhou…
Hubnutí je z 90 % o jídle. Kolik teda měří a váží? Vyhledala bych obezitologa.
Hubne se jídlem, resp kalorickým deficitem. Nějaké poskakování před telkou samo o sobě s váhou nic neudělá.
Začni chlapovi vařit/připravovat 5-6 jídel denně tak, aby to nemusel vůbec řešit, nekupujte domů mlsání, nechoďte do hospod. Až něco zhubne, určitě se mu bude chtít i víc hýbat, půjde to snáz.
Tohle bych mu navrhla na nakopnutí. Ale musí alespoň trochu chtít.
Hubnutí je možná o jídle, ale v poslední době se ukazuje, že pro dlouhodobé zdraví je pohyb důležitější.
Nějak jsem nepostrehla, jestli ta nadváha vznikla ve vztahu?
Když sám nechce, tak s tím nemáš šanci nic udělat. Hubnutí chce disciplínu a čas.
Příspěvek upraven 25.08.26 v 12:07
Podle mě tady některé rady trochu míjí podstatu. Jasně, může mu vařit zdravější jídla, nekupovat domů sladkosti, vymýšlet společné aktivity a podporovat ho. Ale ten zásadní krok musí udělat on sám ![]()
Ona může doma vařit sebelépe, ale pokud on sám nechce změnu, může se dojíst v práci, koupit si něco cestou domů nebo prostě jíst větší porce. Stejně tak ho může přemlouvat ke cvičení, ale pokud ho bude do pohybu tlačit, může to mít přesně opačný efekt, cvičení se mu znechutí a v hlavě si vytvoří ještě větší blok. Permici do fitka mu koupit může, ale on tam může chodit zevlit v lepším případě, anebo v horším tam nebude chodit vůbec, to fakt není řešení ![]()
Ona ho samozřejmě NEMŮŽE donutit zhubnout. Jediné co, tak mu říct, že jí jeho současný životní styl a vzhled začínají vadit, že jí chybí aktivní partner a že by chtěla, aby s tím něco udělal. Ale pak už je rozhodnutí na něm. Pokud si to sám v sobě nedá dohromady, tak ona se může stavět na hlavu, ale neudělá s ním naprosto nic ![]()
Příspěvek upraven 25.08.26 v 12:14
Ahoj, poprosila bych o radu.
Přítel je tlustý, nikdy mi nevadilo kdo jak vypadá ale ted chci mít vedle sebe někoho atraktivního.
Líbí se mi to ano ale nemůžu říct ze je pro me atraktivní. Párkrát jsme to spolu řešili s tím ze na tom zapracuje ale nic se neděje. Pro dítě hlídání moc nemáme tak mu dávám nápady co můžeme dělat doma (cvičení podle videí, posilování s činkami -doma nějaké mam apod ) jenže je to samé,,videa by me nebavila”,, s takovou činkou se mi nechce, možná kdyby si mela tuhle jinou “ atd. Uz jsem unavena. Chci mít vedle sebe zdravého pro me atraktivního muže. Ja sama jsem byla vždy hubena, i po dite stále jsem. Občas cvičím nebo dělám jiny pohyb. Nechci se s nim rozejít kvůli takove” hlouposti “ ze je tlustý ale začíná mi to vadit čím dál víc. Je pořád unavený, protivny, aktivity které si ted můžeme dovolit ho nebaví a tak radši sedí a kyne.Je neco co byste mi poradili? Jak ho přemluvit, nějaké nápady co dělat doma, co pomohlo vám