Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Holky máte zkušenost s oparem u dítěte, jak vám to probíhalo.
Naše malá ho má dneska 3 den a to na hrudníčku a směrem na lopatku, musí jí to pořádně svědit a bolet.
Náš kluk ho prodělal v 18 měsících. Zvládal to bez problémů. Že by ho to nějak extra bolelo, to si nemyslím. Tenkrát ještě nic pořádně neřekl, ale choval se normálně, tak jako vždycky, tak usuzuji. Trvalo teda asi dva měsíce, než se z toho dostal, takže celkem dlouho, ale nebylo to nic nějak hrozného. Mazali jsme genciánkou a zvýšili jsme příjem vitamínu B.
Béčko jsem začala dávat taky a mažeme Tanno Hermalem. Nechová se, že jí to moc trápí dokud jí nechci namazat, ale občas si to chce škrábat. A kolik má teď malej, snad už se mu to neopakovalo. Z čeho to chytnul?
@RadkaOR Jojo, on si to chtěl taky spíš drbat. Spíš ho to svědilo, než bolelo. A vidíš, tím pudrem jsem myslím taky mazala. Bílá lahvička, modrá krabička, že jo? Už si vzpomínám.
Teď má 3 roky, zatím se to neopakovalo.
Jinak neštovice neprodělal. Respektive neprodělal je tak, abych já o tom věděla. Zřejmě je prodělal skrytě (musel), aniž bychom si toho někdo všiml, prý to není nic vyjímečného a stává se to dost často.
Jinak co to vyvolalo? Po prodělání neštovic je ten vir už v těle a „spí“. Pak stačí nějaké oslabení organismu nebo i stres a může ho to znovu spustit právě ve formě toho pásáku.
Musel je mít tedy skryté, jinak by je dostal místo oparu.
Taky si říkám, že musela být nějaká oslabená.
Já ho právě měla na stehnu když měla malá asi 3 měsíce a samo, že neštovice dostala.
Stres to ona občas taky asi má, je to malá zlobivka uvztekaná.