Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Muzu se zeptat kdo prodelal 5 nemoc v dospelosti..Chytla jsem od syna(9 let)nejdriv teploty pak vyrazka.Ted vyrazku uz 3 den neni ale od te doby me svedi telo a boli jeste klouby.Mel nekdo?
@kikinak27 píše:
Muzu se zeptat kdo prodelal 5 nemoc v dospelosti..Chytla jsem od syna(9 let)nejdriv teploty pak vyrazka.Ted vyrazku uz 3 den neni ale od te doby me svedi telo a boli jeste klouby.Mel nekdo?
Ano, já teď. Děti jen červené tvare, pak pár dní vyrazka po tele, jednomu teď vyrazka mizí po 3 týdnech. Já dva dny horecka, pak vyrazka, strašne svědění, pak bolest kloubů a neskutečná únava. Lépe mi bylo až tak po deseti dnech.
@Anonymní píše:
Ano, já teď. Děti jen červené tvare, pak pár dní vyrazka po tele, jednomu teď vyrazka mizí po 3 týdnech. Já dva dny horecka, pak vyrazka, strašne svědění, pak bolest kloubů a neskutečná únava. Lépe mi bylo až tak po deseti dnech.
Dekuji za info.Maly mel 1 den teplotu pak po 2 dnech vyrazka asi 2 dny a konec.Ja teploty vyrazka. Vyrazka zmizla ale svedi me kuze.neni to nic hrozneho ale je to nekdy neprijemne.Do toho po ranu bolesti kloubu a silene slabosti.
@Anonymní píše:
A prosim te svedila te jen ta vyrazka? Nebo i pak telo az vyrazka uplne zmizela? Ja uz ji mam dva dny pryc ale svedeni porad i tam kde jsem ji nemela.Uz tyden lezim a jsem v klidu ale ty slabosti jsou hrozne.Jo a taky me mravencili hrozne ruky a nohy
@kikinak27 píše:
A prosim te svedila te jen ta vyrazka? Nebo i pak telo az vyrazka uplne zmizela? Ja uz ji mam dva dny pryc ale svedeni porad i tam kde jsem ji nemela.Uz tyden lezim a jsem v klidu ale ty slabosti jsou hrozne.Jo a taky me mravencili hrozne ruky a nohy
Nejvíc mě svědila chodidla, kde nebyla nějak výrazně vidět, pravdepodobneji nebyla vubec. Klouby bolely tak, že mě to budilo, po ránu mi padaly věci z ruky. Přešlo to po pár dnech, nakonec odešla i únava.
Ale bude to mít hodně individuální projev. Nejstarší dítě mělo nejdřív trochu rýmu a pak ty tváře, z dvojčat jedno jen červenou jednu tvar, druhé obě. A to druhé začalo mít vyrazku dřív a začíná mizet po 3 týdnech, první ji mělo dva dny celkem a jen po koupeli. Ani jedno dítě to nesvedilo. Nebýt vyrazky, ani si nevšimneme, že jim něco je.
Pokud by ty klouby neprestavaly bolet, šla bych k doktorovi, může to rozjet revmatitidu. Já už se tam chystala, naštěstí to přestalo.
@Anonymní píše:
Nejvíc mě svědila chodidla, kde nebyla nějak výrazně vidět, pravdepodobneji nebyla vubec. Klouby bolely tak, že mě to budilo, po ránu mi padaly věci z ruky. Přešlo to po pár dnech, nakonec odešla i únava.Ale bude to mít hodně individuální projev. Nejstarší dítě mělo nejdřív trochu rýmu a pak ty tváře, z dvojčat jedno jen červenou jednu tvar, druhé obě. A to druhé začalo mít vyrazku dřív a začíná mizet po 3 týdnech, první ji mělo dva dny celkem a jen po koupeli. Ani jedno dítě to nesvedilo. Nebýt vyrazky, ani si nevšimneme, že jim něco je.
Pokud by ty klouby neprestavaly bolet, šla bych k doktorovi, může to rozjet revmatitidu. Já už se tam chystala, naštěstí to přestalo.
Ty klouby jsou dnem ode dne lepsi ale co me ted momentalne nejvice trapi je ta slabost a pocity na omdleni. Trpim na panicke ataky a uzkosti a ted jak jsem nemocna je vse horsi a horsi.Dnes me odvezla dokonce rychla.Bylo mi hrozne.Tam vsechny vysledky ok jen mirne zvysene jaterni testy.Na klouby jsem se ptala a pry to muze byt ale neptala jsem se na to svedeni
Taky jsem to loni v listopadu od syna chytila. Syn měl jen jeden den horečku, červené tváře, jako spálené, a rýmu. Mně bylo první dva dny hrozně, cítila jsem se jako při chřipce, hrozně mě bolela hlava a klouby. Pak se mi spustila rýma. Já trpím na migrény a ty se mi při nemoci taky vždycky zhorší, unavená jsem při tom byla taky dost. Ale za týden už to bylo lepší a tak po deseti dnech už to bylo všechno úplně pryč.
@kikinak27 píše:
Ty klouby jsou dnem ode dne lepsi ale co me ted momentalne nejvice trapi je ta slabost a pocity na omdleni. Trpim na panicke ataky a uzkosti a ted jak jsem nemocna je vse horsi a horsi.Dnes me odvezla dokonce rychla.Bylo mi hrozne.Tam vsechny vysledky ok jen mirne zvysene jaterni testy.Na klouby jsem se ptala a pry to muze byt ale neptala jsem se na to svedeni
Svědění je běžne, bude to souviset s těmi zvysenymi jaterními testy nejspíš. Zkusila bych jist pár dní jaterni dietu
.
Držím palce, ať jsi brzo v pořádku
. Dětské nemoci dospěleho odrovnaji daleko víc.
@Anonymní píše:
Svědění je běžne, bude to souviset s těmi zvysenymi jaterními testy nejspíš. Zkusila bych jist pár dní jaterni dietu.Držím palce, ať jsi brzo v pořádku
. Dětské nemoci dospěleho odrovnaji daleko víc.
Dekuji.Dnes jdu zase k lekari, tak uvidime co rekne.Ted se bojim tech zvysenych jaternich testu co to muze byt.Pry to mam zvysene jen malo ale i tak z ceho to muze byt
Ahoj, já ji taky chytla od syna 4roky. Prý dospělí vzácně. Začalo to zvýšenou teplotou, bolestí hlavy, nadměrnou únavou, vyrážka a teď po týdnu nateklé zápěstí a kotníky (to jsem premyslela, jakou jsem kde mela zátěž, ale nedavalo mi to smysl, tze. skutecne soucast nemoci)a bolest za krkem.
Bych netušila kolik nadela u dospělého neplechy. Syn měl 2 dny teploty, po týdnu vyrážku a řádil, jako by se nic nedělo
.
Pevné nervy všem dospelakům s pátou nemocí.
@Lidu85 píše: VíceČetla jsem, jak je letos pátá nemoc na vzestupu, že je těch případů opravdu hodně. U nás to tenkrát chytl i manžel, jen mu nebylo tak špatně. Tak vzácné to asi nebude. Kdo ji neprodělal v dětství, má zřejmě smůlu, asi je to hodně infekční. Přeji brzké uzdravení.
Ahoj,5.nemoc jsem chytla od syna. Zacalo to týden před Velikonocemi, motání v hlavě, bolest břicha a průjem. Teploty ke 38,ale pocit že je člověk tak nějak zdráv. Po týdnů opět bolest břicha, bez prujmu, vyskočila vyrážka na lýtkách, pořád zvýšená teplota, nic hrozneho. Dalsi den ráno vyrážka po celém těle mimo obličej a den po Velikonocich vyrážka trvá, přidala se bolest kloubů-kolena kotníky. Opuchle nohy. Dalsi den večer už nešlo spát, přidala se neskutečná bolest rukou, malé klouby, oteklé zápěstí, prsty na rukou.Nic od bolesti nezabírá, ani ledování, prostě nic. Lezeni je ještě horsi vůči bolesti rukou.Pri chůzi bolí zbytek kloubů. Clovek by si nejraději ty ruce ukousal. Vyrazka už téměř není, ale ta bolest je neskutečná. Bude mi letos 40.Nikde jsem se nedocetla o těchto problémech, většinou píšou mírný průběh, tak jsem zvědavá, kdy tohleto skončí. Snad brzy..
@Ka.May Klouby jsem měla nateklé tak 4 dny, včetně neskutečné bolesti i s klikou od dveří jsem měla problém. Vsadila jsem na ibalgin (na záněty). Celkem ta nemoc trvala asi 14 dní. Brzké uzdravení!
@Ka.May Ja mela 5. nemoc pred synem pred Velikonoci, bala jsem se, ze mam revma, nesevrela jsem dlan a neslezla schodu…postupne to odeznivalo, prsty prestaly jsko posledni, ale ted skoro po mesici se mi vcera opet udelala vyrazka a dnes boli a natekaji prsty na rukou, kycle a kotnik.
![]()
Dobrý den, tak mě zničehonic nic začali bolet klouby první kolena a kotníky a pak i ruce ráno stuhle a nateklé, všechny klouby cítím, začalo to v minulé pondělí na noční, kdy sem se nemohla pomalu zvednout že židle
, po dvou dnech vyrážka na rukou a nohou bolest kloubu neskutečná, vyzkoušela jsem snad skoro všechny prášky na bolest, co mám doma, mudr samozřejmě nevěděla, vzala mi všechny odběry, říkala jsem že děti měli 5 nemoc cca týden zpět, dnes je to 7 dní, klouby na rukou furt bolí po ránu napuchle a stuhle i nohy, ale ty jsou o něco lepší, taky se bojím revma ![]()