Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Ahoj, sestra má v práci kolegyni s pátou nemocí, byly spolu na směně, když už měla afty v puse před horečkou. Ve středu to bylo 14 dnů. V neděli má dcerka narozeniny a já váhám, zda sestru pozvat, zatím je zdravá. Jaká je pravděpodobnost, že to dospělý chytne? Za 14 dnů jedeme k moři…Díky.
@Genovesa Inkubacni doba je 4-14 dni, tak nevidim duvod,proc ji nepozvat. V nedeli uz to bude cca 18 dni,tak myslim,ze nic nehrozi.
@Genovesa to uz bych ji pozvala. Navic to mohla mit jako mala a ani o tom nevedet.
@martanek29 Někdo říkal až tři týdny. Ale tak je to běžná nemoc, mohla ji prodělat.
@Genovesa Myslim, ze uz ted nic nehrozi. Ale zalezi ma tobe. Taky vzdycky pred dovolenou delam vse pro to, aby mi holky neonemocnely a stejne vzdycky neco chytnou. Nebo udelej oslavu venku, a nikdo k ni prilis nechodte a mas to vyreseny. Akorat nevim, jaky bude pocasi
A vlastne ani nevim,jestli zahradu mate. ![]()
@martanek29 Už jsem ji pozvala, byla celá šťastná
. Jako já jsem ze tří dětí, ona sama má dvě velké děti. Myslím, že je veliká šance, že už se s tím setkala a má doživotní imunitu. Někde píšou inkubace max 18 dnů, tak snad budeme mít štěstí.
Holky (skoro 7 a skoro 4) zatím neměly ani neštovice, se modlím, aby se něco nevyvalilo. Jedeme k moři s nimi poprvé, celkem asi po 12 letech. Se těším příšerně. ![]()
@martanek29 Jo a zahradu máme, ale asi bude kosa. Samo odstup si bude držet, aspoň trochu.
@Genovesa My mame na to cestovani pech. Kdyz jsme jeli pred 3 lety,tak mela mala 1,5 roku a 5 dni pred odjezdem mela zvyseny teploty. Nikdo nevedel proc,nic jinyho ji nebylo. Nevedeli jsme,jestli odletet. Nakonec jsme leteli, teploty mela obcas i tam a obcas i doma po priletu. Asi to byly zuby
. Ted pred 3 tydny jsme odlitali na dovcu, tyden pred odletem starsi dcera laryngitida,2 dny pred to chytla mladsi. Misto baleni jsme litali po pohotovosti a nevedeli co. Nakonec jsme teda odleteli,ale byly to nervy. Holky to obe zvladly skvele a jako bonus jim morsky vzduch neuveritelne rychle od kasle pomohl. Tak snad bude vse ok a i vy si to uzijete. ![]()
Zdravím…mám dotaz..je tady někdo kdo by chytil pátou nemoc od ditete??
Dcera ji právě prodělává, s mladší počítám že ji dostane ale zajímalo by mě jak velká pravděpodobnost je, že bychom ji chytli my rodiče…na netu píší že dospělí onemocní spíše výjimečně…má tady někdo tedy zkušenost? Děkuji ![]()
Chytila jsem, v těhotenství ještě navíc - průběh - dva dny zvýšená teplota, bolest těla, pak pár dnů klid a opět bolesti kloubů - výrazné, nemohla jsem sevřít ruce v pěst, bolest kyčlí, vyrážka paže a břicho a únava. Manžel nechytil.
Ja ji mela… ale nechytila jsem ji od nasich deti, ale nekde jinde… deti ani manzel ji nedostali…
@Regina Hero a by jsi v té době nějak oslabená třeba? Po nemoci nebo tak? A můžu se zeptat na prubeh?
@Megane 123 ne… oslabena jsem nebyla… nejdriv jsem mela rude tvare, jako kdyby me vyliskali… po par dnech se objevila vyrazka na trupu, pak na rukou a nakonec i na nohou… trvalo to tak 10 dni… a pak jeste nejakou dobu naskocila pri telesne namaze vyrazka na rukou, kdyz jsem byla na slunicku…
@Regina Hero horečky nebo bolesti nebyly? Chlap totiž volal z práce že ho silene bolí záda a je celkově horký. Jenže dcera měla. cervene lica teď v pátek tak mi to přijde brzy na to.aby se od ní nakazil
..vím že infekční byla už předtím ale stejně mi to přijde brzy
navíc teda ji to během víkendu zmizelo, dnes už nemá nic a teploty ani neměla.
@Megane 123 ne, horečky jsem neměla, ani zvýšenou teplotu… jen tu vyrážku… a možná jsem byla víc unavená, ale už si to zase tak moc nepamatuji…