Poradna o homeopatii
MUDr. Eliška Bartlová
Ahoj,
dostali jsme o víkendu od dědy s babičkou dva patizony ze zahrádky a já tak nějak nevím, jak je připravit. Vím že se patizon dá dělat smažený na plátky, ale nemáte někdo ještě nějaký další recept?
A podotýkám, že nemáme funkční troubu, takže zapékané recepty jsou u nás pasé ![]()
Díky moc
P. S.: asi by se dalo najít něco na netu, ale nemám moc čas a jsem ke všemu líná ![]()
Příspěvek upraven 24.08.20 v 17:30
http://www.recepty.cz/recept.asp?…
vyzkoušeno nemám, ale komentáře většinou nezklamou ![]()
Sandriku, mě napadla jenom polévka… Osmažit nakrájenou cibulku, pak přidat na kostičky nakrájený patizon, opéct, přidat vodu, masox a povařit. Pak rozmixovat a podle chuti dosolit. Může se přidat mrkev nebo rajče…
No a pak by se ještě mohl nastrouhaný patizon použít na bramboráky. Buď jenom patizon nebo patizon + brambory a udělat klasické bramboráky…
Asi jsem moc neporadila, ale snaha byla
Ahoj, M.
Zkus se mrknout tady, šlo to tu pře časem https://www.emimino.cz/modules.php?…
s pationem se dá dělat všechno to co s cuketou
akorát patizon se musí oloupat ! má tvrdou šlupku
můžeš ho smažit na plátky, zapékat jako francouzské brambory (nemusí se předem vařit) nebo zapékat s čímkoliv, co máš ráda, dá se nastrouhat a přidat do bramboráku nebo i do sladké buchty, prej když se osladí a okyselí, tak to v štrůdlu nepoznáš od jablek. Jde udělat polévka, čína, špízy - cokoliv tě napadne.
Cca pred 3 dny jsem prave na obed delala smazeny patizon, jako rizek a muz, ktery je vyhradne masozravec
byl velmi spokojen. Byla to mnaminka
Taky bramborak je uzasny davam pul na pul, nekdy s cuketou, jindy s patizonem a toho se muzu uzrat
![]()
Děkuju moc všem za rady a tipy ![]()
Včera jsem udělala pokus, dle rady, co jsem dostala v práci:
cibuli a česnek osmahnout na oleji, přidat mleté maso (neměla jsem, tak jsem nahradila párkama)
pak na kousky nakrájený patizon, okořenit dle chuti, trošku podlít horkou vodou a podusit. Po 5ti min přihodit strouhaný eidam a nivu, znovu podlít a sýr nechat rozpustit v té šťávě, takže máte sýrovou omáčku.
Podávat s bramborem - my to měli s chlebem a taky dobrý.
jen jsem dala moc té nivy a jelikož párek je taky slaný, tak té soli bylo krapet víc než by bylo třeba, ale dobrý to bylo … nezůstalo ani sousto ![]()
Když je patizon čestvý a mladý, neloupu.
Úplně nejlepší je osolit, pokapat olejem, trošku okořenit a mrsknout s ním na gril. To já můžu ![]()
makina píše:
Když je patizon čestvý a mladý, neloupu.Úplně nejlepší je osolit, pokapat olejem, trošku okořenit a mrsknout s ním na gril. To já můžu
To bych si taky dala líbit, ale gril nemáme ![]()
Sandri,
a v troubě nemáš gril? Nebo v mikrovlnce? My máme whirpool s crisp talířem a tam to jde.
trouba je nefunkční a hned tak nová nebude a mikrovlnku máme takovou jednoduchou - kolečko na čas a kolečko na množství mikrovln, takže v tom gril asi neni, nevím ![]()
Nevite od jakeho mesice je vhodny patizon do prikrmu? A popr jak pripravit? Prcek ma 5 mesicu
@Vemas Od začátku přikrmování, stejně jako například cuketa. Tedy od 5. měsíce by neměl být problém.
Patizon, stejně jako cuketa jsou takové hodně nevýrazné druhy zeleniny. Když se dítěti dávají poprvé, tak se obvykle slupka loupe. U patizonu ji nejspíš bude potřeba loupat tak jako tak, především u starších kusů. A vybrat semínkovou část lžičkou. Patizon bych osobně nakrájela nakostky a ty udělala do měkka v páře. Pak bych je rozmixovala s trochou odstříkaného mat. mléka nebo umělého mléka na takovou polévku. Případně bych to mixovala s vývarem (bio kuřecí), pokud už je na něj dítě zvyklé a zkoušelo jej.