PCOS pouze dočasně?

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
21
8.11.23 16:25

PCOS pouze dočasně?

Ahoj,

stalo se některé z vás, že jste přišly o MS, vykazovaly příznaky PCOS, měly to potvrzeno i doktorem a to vše pouze dočasně? 2 roky od vysazení HA jsem s tímto vším bojovala a poté nastal obrat, kdy se MS začala objevovat časteji a častěji. Stále ten cyklus teda není přesný, ale menstruuju víceméně každý měsíc. K tomu jsem ale začala trpět na poměrně bolestivé MS a občas i krvácení mimo cyklus (stěry z čípku zatím vždy ok).

Má někdo podobnou zkušenost? 8o

Díky!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
2284
9.11.23 05:58
@klara39 píše:
Ahoj,

stalo se některé z vás, že jste přišly o MS, vykazovaly příznaky PCOS, měly to potvrzeno i doktorem a to vše pouze dočasně? 2 roky od vysazení HA jsem s tímto vším bojovala a poté nastal obrat, kdy se MS začala objevovat časteji a častěji. Stále ten cyklus teda není přesný, ale menstruuju víceméně každý měsíc. K tomu jsem ale začala trpět na poměrně bolestivé MS a občas i krvácení mimo cyklus (stěry z čípku zatím vždy ok).

Má někdo podobnou zkušenost? 8o

Díky!

HA vám rozházela hormony, prostě to HA dělá. PCOS vzniká proto, že máte moc testosteronu, pak se zřejmě hormony začaly rovnat, ale podle nepravidelné a bolestivé MS budete mít pravděpodobně nyní moc estrogenu. Nechte si udělat test na hladiny hormonů a řešte to alternativní cestou, syntetické hormony váš problém nevyřeší, pouze zamaskují. Estrogenová dominance může způsobit řadu závažnějších problémů včetně rakoviny prsu, dělohy a vaječníků.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5598
9.11.23 08:54

@klara39 Ono to PCOS není úplně konstantí. Jak jsi na tom s váhou? Pokud jsi obézní, nebo máš nadváhu a něco jsi zhubla, tak to může mít na PCOS významný vliv (minimálně u mě mělo).
V minulosti jsem měla PCOS s mnohem výraznějšími projevy, MS extrémně nepravidelná (cyklus 26-72 dní), viditelné cysty na UTZ, vysoký testosteron se všemi projevy jako rostoucí ochlupení v obličeji a na břiše a tak. Taky jsem v tu dobu měla skoro 120kg.
Pak jsem se pustila do hubnutí a s úbytkem hmotnosti se mi všechno srovnalo natolik že mám cykly pravidelné (32-35 dní), vaječníky na utz čisté bez cyst, jediné co zůstalo je mírně zvýšený testosteron.

Kolik ti je? My teď řešíme neplodnost v CAR a tohle jsme s doktorkou dost rozebíraly. Kromě úbytku hmotnosti (pokud jsi obézní), prý na PCOS hodně pomáhá čas. Doktorka c Gennetu mi říkala že z její zkušenosti se to u hodně žen láme kolem 30, že s věkem se projevy PCOS zmírňují.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2284
9.11.23 11:02

@Gracetheworld
Vyšší hladinu testosteronu úspěšně snižuje pravidelné popíjení mátového čaje, dokáže hladinu snížit až o 30%

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21
9.11.23 18:54

Děkuji vám za odpovědi.

Začala jsem se na přelomu listopadu-prosince 2022 hlídat s cukrem a pečivem a jedla menší porce, protože jsem měla neustále chuť něco jíst. Vždy jsem byla hodně hubená, v tuto dobu dobu jsem měla nějakych 56 kg, což pro vás asi bude směšné, ale já byla zvyklá mít při své výšce 165 cm cca 48-49 kg, tzn že 56 kg jsem na sobě hodně poznala a to hlavně v oblasti břicha, byla jsem neustále nafouklá.
V lednu jako by lusknutím prstu začala váha klesat a stejně tak MS se začala objevovat častěji, nicméně jsem začala mít velmi překrvený čípek a krvácela jsem i mimo cyklus. K tomuto mi MUDr. dělala 2× stěry, které byly vždy ok. :nevim:
Taky si myslím, že by bylo na místě udělat zase rozbor krve. Do toho se mi objevila v březnu cysta 3×3 cm, která ale zmizela a dvakrát jsem měla velmi bolestivou MS, kdy jsem skoro nemohla stát na nohou. Po 2 letech s diagnózou PCOS nastal naprostý obrat. Jo a je mi 25.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

GS Mamatest

• (3.6) + 165 recenzí

Digital

• (4.2) + 98 recenzí