Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Čím víc holíš, tím víc porostou…ber to depilační páskou, pinzetou a šetři na laser
Ahoj,
mám PCOS a hodně silný hirsutismus.
Ve skutečnosti holení žiletkou samo o sobě chlupy nijak „nezahustí“, jen pak můžou zarůstat atd. Já vytrhávám pinzetou každý den, ale mám plný „plnovous“ takže to se nedá stihnout a samozřejmě zbytky i holím normálně pěnou (a pak ošetření pleti kvůli vysoušení).
Prosímtě jediné jisté a stálejší řešení je elektrolýza. Je to drahé a potřebuješ minimálně cca 8 měsíců tam docházet…
Je možné, že ostatním dámám tady pomohlo IPL, ale hormonální chloupky může laser naopak někomu i stimulovat. Nemusí, ale může
Ať se daří, kdyžtak napiš
![]()
Jedině laser - u lékaře, ne na kosmetice (ty přístroje, které smějí používat kosmetičky, nejsou zdaleka tak účinné). Je to celkem drahé a bolí to, ale efekt je úžasný a u většiny žen i dlouhodobý.
A nic si nedělej z těch, které se - třeba i v dobré víře - pozastavují nad holením a doporučují pinzetu nebo vosk. Kdo nezažil ochlupení na obličeji v takové míře, že vytrhávání pinzetou je nereálné přinejmenším časově a vosk nestačí, protože neodstraní takové ty minichloupky, které jsou ale dost vidět, ten to prostě nepochopí.
Mám pcos, chlupy na brade a laser mi nepomohl nikdy, chodila jsem na to cely podzim a zimu, palilo to a efekt nula.
domáví ipl bych vubec ani nezkousela.
prezivam, jak se da. tvar holik a vytrhavam pinzetou no a nohy..doufam ze se muzovi nezosklivim, nic vic delat nemuzu
Jak vám přišli na PCO? Já mám tedy dvě děti bez potíží. Ale později se po druhém porodu třeba tři roky, začaly objevovat chlupy na krku. Pak jsem začala brát HA. Ono těch chlupů nebylo moc, ale byly. Teď vlastně beru HA, ale jednou za čas, třeba cca 40 dnů, má to nejsou pravidelnost zjistím, že mám pod bradou třeba deset tvrdších fousů, já to najdu třeba když mají dva milimetry. Takže je vytrhnu. Ale i tak mě děsí, že mi to možná jen brzdí ta antikoncepce a kdybych ji nebrala, tak se mi to rozjede. Jiné projevy PCO asi nemám.
@alisekR Ono to nemusí být jen PCOS. Já mám taky tvrdé vousy na krku, bradě a nad rtem. Ne plnovous, ale je jich víc než deset. Nejdřív jsem to řešila na gynekologii, pak na endokrinologii, dělali mi krevní testy, ale víceméně na nic nepřišli. Doporučení od gynekoložky - zhubnout. Ale vím, že tyhle problémy mají u hubené ženy. Endokrinoložka mě ještě posílala na nějaké další testy, ale na ty už jsem se vykašlala.
Pinzeta nebo depilační krém. Laser ani nic jiného nepomůže.
Ahoj holky,
Chci se zeptat na pro mě docela citlivé téma. Trpím syndromem polycystických vaječníků, s tím je bohužel spojeno i ochlupení na obličeji, v mém případě tvrdé vousy pod nosem, na tvářích a na krku. Není to žádná katastrofa ale prostě mám strniste. Doteď jsem to řešila tak, že jsem se denně holila u televize na sucho žiletkou, roky jsem to tak dělala a bez problémů, teď mám ale po holeni vyrazku která děsně pálí. Pomůže holit se s gelem, nebo ne? Máte nějaký tip? Moc dekuju. A prosím, nesmejte se mi, mám z toho docela mindrák.