Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Zdravím holky ![]()
Ráda bych se informovala ohledně záležitosti práce v Německu a mateřské, jestli tu některá z vás nebude mít nějakou zkušenost. V Německu jsem pracovala a smlouvu mám na dobu neurčitou, momentálně jsem na rodičovské dovolené a ještě nějakou chvíli budu. S partnerem by jsme se ale chtěli snažit o druhé, pokud to půjde co nejdříve nebo, aby to „navazovalo“. Nemůže s tím mít zaměstnavatel problém? Aby mi třeba nedal výpověď když bych mu oznámila že znovu nastoupím na mateřskou.
Při prvním těhotenství jsem byla na rizikovém, i kvůli těžké práci a měla jsem neschopenku. V případě druhého si myslím že by to bylo podobně.
Pokud ti to bude ihned navazovat nemuze te vyhodit. pokud se vratis do prace, musi si te tam nechat tri mesice a az po te ti muze dat vypoved, pokud mu tedy nenahlasis tehotenstvi. behem tehotenstvi te nesmi vyhodit.. kdyz si sezenes v nemecku gyndu a nechas si tam napsat papir o zakazu pracovni cinnosti budes dostavat 100%.. ted si nemuzu vzpomenout jak se to přesně jmenuje..
![]()
@Barba94 Jé mockrát děkuju za info.
Takže myslíš, že kdyby se stalo že mi skončí takhle mateřská a já bych byla teprve na začátku druhého těhotenství, tak by to mělo být se zaměstnavatelem ok? A když budu mít popř. zákaz činnosti od doktora tak by mi pak zase normálně chodil plat než půjdu na mateřskou? Já vím že to možná zní divně, jak kdybych to zjišťovala jen kvůli penězům, ale spíš mi jde o informace abych věděla jak když tak postupovat. ![]()
Jinak vím že mi známá říkala o tom papíru od německého doktora už tenkrát, ale stačilo mi to nakonec od mé gynekoložky tady v Česku, ta mi to napsala v němčině a to jsem pak v práci předala a 100% jsem měla taky..:)
Takhle presne to nevim, ale myslim si ze ano, ale je otazka jestli zamestnavatel bude s tebou spolupracovat, ale mel by, jelikoz on ti ten plat nedava ze svyho… oni mu to vse vrati…
Ahoj, já Taky pracovala v Německu. Řešila jsem to samé, jedině co se může stát, že si tě pozvou v Německu před tu svoji zdravotní komisi, zda je nutné aby jsi byla na rizikové těhotenství (respektive to dělají skoro vždy, když člověk dlouhodobě s čím koliv marodi) jde jen k pár dotazů a vyšetření (když se jednalo o úraz apod.) to, že by tě vyhodil, si myslím že se určitě stát nemůže, když mu to nahlasis co nejdříve. Tuším, že v Německu je to i zakázané… Už si to přesně nepamatuji, ale staví se tam i tomu jinak než tady, lépe bych si troufla říct ![]()
@Mark999 Ahoj! Děkuju moc za info.
Jsem ráda, že jsem se aspoň něco ohledně toho dozvěděla.. Vím že mi právě už tenkrát známá říkala, že ten zákaz pracovní činnosti mi bude muset určit lékař v Německu, ale nakonec mi moje doktorka tady napsala zprávu v němčině a všechno bylo v pořádku. Ale možná to taky bylo tím, že jsem dělala fakt hodně náročnou práci fyzicky.. Tak uvidíme jak to potom bude. ![]()
Dobrý den, sice už je to dlouho, co se to tu probírali, ale ráda bych obnovila diskuzi. Potřebovala bych poradit ohledně mateřské v nemecku. Vím že se dostává od pojišťovny 13 euro na den, ale pokud je to vyšší, tak doplácí zaměstnavatel. Musím zaměstnavateli napsat tzv dopis, že žádám o dorovnání nebo ne? Popřípadě ještě nevíte kde bych mohla najít nějaký muster. dekuji moc za odpověď.