Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj, dle toho co popisuješ, jakou máte situaci, a ptáš se, jestli druhé mimi či ne, když je situace taková a nevypadá slibněji o nic víc, než máte teď, tak prakticky sis sama odpověděla na dotaz, tj. že by bylo hůř. Proto bych být na Tvém místě do toho nešla, náhodou se fakt stane, nedej bože, že Tvoji druhou polovičku z práce propustí a už tedkom že žijete prakticky z jednoho platu
…Myslím, že by to bylo nakonec unáhlené jednání pořizovat si malé do takovéto situace, prostě už sama teďkom víš, že by to pak bylo neunosné, tudíž za mě : Nedělej to, ještě zvaž důsledky a počkej, až se Vám zlepší nějak finanční situace , biologické hodinky budou tikat ještě dlouho, to neboj ![]()
Záleží, co přítel dělá. Já třeba vím, že pokud můj chlap bude zdravý, tak kdyby ho jeden den vyhodili,do týdne má práci jinou. V dnešní době se vyhazov může přihodit komukoli. Co se týče druhého dítěte, tak já po dítěti šla do práce a mám mezi dětma 8 let, mně to třeba nevadí, někdo to tak nechce, všechno má své pro i proti.
katleen píše:
Zdravím všechny
poslední dobou jako by mi tikaly biologické hodiny…nechápu to, protože mám skoro přesně ročního syna. Ale nemůžu nic dělat, závidim každé těhotné a pořád vzpomínám jaké to bylo. A teď k té otázce, teoreticky bychom druhé mimi mohli mít hned jenže…máme jednu výplatu - přítele a já mám ten směšný rodičák - 3800 protože jsem rodila na konci Mgr. studia. - tudíž nemám práci kam se vracet a budu ji hledat s dtětem (a asi pořád lepší s jednm než dvěma) A uvědomuju si taky, jak jsme „křehcí“ - kdyby přtel přišel o práci tak jsem fakt v loji
Asi není rozumný ted otěhotnět a doufat že ho nevyhodí,a že já si pak najdu práci i se dvěma dětma co ? Ted vycházíme s penězma OK ale nic moc neušetříme.
P.S. holky - paní, kterým se nedaří otěhotnět…opravdu vás lituju, já bych to miminko někdy chtěla až mě to fyzicky bolí…nechápu to moje biologické hodiny by měly být uspokojené, ne?
zalezi jak moc si veris ze to zvladnete.
vybavicku budete mit po prvnim mimi a i z mala se da usetrit, i kdyby po stovkach.
a finance potom? jako jestli jste ve vlastnim byte a nemate zadne dluhy tak si normalne udelejte u banky pojisteni proti ztrate zamestnani a mate aspon nejakou jistotu ze kdyby o praci prisel ze to prezijete. (konkretne u ceske sporitelny ti vyplaci k davkam z pracaku 5 tisic po dobu az 6 mesicu, coz vubec neni spatne a stoji to tusim stale 169,– mesicne)
pokud ma pritel aspon troch slusny plat a taky by druhe chtel, sla bych do toho ![]()
editace
pardon, 2krat stejny prispevek ![]()
Příspěvek upraven 03.11.11 v 14:13
No i taky to, jak píše pode mnou , že záleží co přítel dělá a je-li zdravý a schopný si najít co nejrychleji v případě potíží práci novou… to je pravda. Taky i to, pomůžou -li třeba rodiče, kdyby náhodou něco, rodina apod. No každopádně si myslím, že nějaká rezerva by měla být pro všechny případy, ne jen hurá do něčeho , jenom tak.
Ono to , pak se těžko bere zpět. Každopádně zakladatelce přeji, ať se ji splní jeji přání a rozhodne se správně
![]()
jako nezlob se - píšeš, že máš ten směšný rodičák 3800,–Kč, práci jsi neměla a nemáš, jen v tobě teď lítají hormony na další mimčo. Myslím, že by to chtělo trochu pokory a rozumu. Buď ráda, že dostáváš alespoň nějaké peníze, užij si první dítě a pak si najdi práci - kdo bude chtít vzít do práce sice Mgr, ale 6-8 let po státnicích stále bez praxe? A teprve pak uvažuj o dalším dítěti.
Resis zbytecne blbosti, vzdy je lepsi kdyz jsou dve blizko sebe. Chces dite? bez do toho ono se to nakonec nejak udela.
Uvedomm si ze pokud kvuli takovym zbytecnym myslenkam odlozis druhe, jak budes teda potom zvazovat to druhe az budes rok v praci?? To zase budes resit ze ted mas praci tak nemuzes nebo te vyhodi apod.
Takhle to budes mit odbite zaraz a je je jedno jestli jedno nebo dve. Stejne bud zamestnavatel bude chtit bezdetnou/s babickou, nebo uz to dalsi resit nebude.
Penize? na klasickou materskou (7500) snad mas narok ne?
Dale ted deti po sobe podedi, budou mit moznsot si spolu hrat atd…
Kazdy by simel ujasnit co vlastne chce, bud karieru potom tam deti nemaji co delat, nebo rodinu a pak je to jedno kdy, cimdriv tim lip!
ps. necetl jsem celou diskuzi.
Jrk píše:
Resis zbytecne blbosti, vzdy je lepsi kdyz jsou dve blizko sebe. Chces dite? bez do toho ono se to nakonec nejak udela.
Uvedomm si ze pokud kvuli takovym zbytecnym myslenkam odlozis druhe, jak budes teda potom zvazovat to druhe az budes rok v praci?? To zase budes resit ze ted mas praci tak nemuzes nebo te vyhodi apod.
Takhle to budes mit odbite zaraz a je je jedno jestli jedno nebo dve. Stejne bud zamestnavatel bude chtit bezdetnou/s babickou, nebo uz to dalsi resit nebude.
Penize? na klasickou materskou (7500) snad mas narok ne?Dale ted deti po sobe podedi, budou mit moznsot si spolu hrat atd…
Kazdy by simel ujasnit co vlastne chce, bud karieru potom tam deti nemaji co delat, nebo rodinu a pak je to jedno kdy, cimdriv tim lip!
materska je to co vyplaci zamestnavatel, na to narok jako student nemela a jako zenska co uz doma s ditetem je ho taky mit nebude.
a rodicak pro nepracujici/studenty je po 9mesicich veku ditete jen 3800 az do 4 let (a v pripade ze je pak dite davano do skolky tak prijde i o to.)
Lilišák píše:Jrk píše:materska je to co vyplaci zamestnavatel, na to narok jako student nemela a jako zenska co uz doma s ditetem je ho taky mit nebude.
Penize? na klasickou materskou (7500) snad mas narok ne?Dale ted deti po sobe podedi, budou mit moznsot si spolu hrat atd…
a rodicak pro nepracujici/studenty je po 9mesicich veku ditete jen 3800 az do 4 let (a v pripade ze je pak dite davano do skolky tak prijde i o to.)
Přesně tak, bude mít stejný rodičák a při dvou dětí bude brát stejně a nastoupí-li starší do školky, přijde i to málo. Ale je to jeji věc, třeba nakonec přítel bude na tom finančně dost lépe, tady jde o ten fakt, že dopředu to nemůže ještě vědět, každopádně já bych do toho za takových podmínek nešla, držím zakladatelce palce, ať se rozhodně správně sama ![]()
jen dotaz a proč když přítel pracuje jste nepřehodili rodičák na něj a pak zpět neudělali volbu na tři roky 7600 bys měla my to taky tak museli udělat a teď nás to čeká znovu,já vím není to také nic moc částka,ale pořád víc než 3800.
Ahoj ![]()
řeším podobnou situaci, ale tak nějak si říkám, peníze budou, my nebudeme… Možná to zní naivně a hloupě… Ale co když pak budete mít všechno, vidinu toho, že zvládnete finančně i další miminko a ono už to pak ale nepůjde? Nechci říkat, co je správně. Sama to nevím. Osobně si myslím a mám takovou zkušenost, ž epeníze nejsou všechno…
A co se týče toho rodičáku… Někde jsem četla článek, o tom, že by se to mohlo změnit… Že si každá mamina bude moct vybrat i dvouletou variantu, přes to, že nemá nárok na PPR… Ale to není nic jistého… Ale chci i říct, že v budoucnu není ani jisté to, co je jisté dnes… S každou vládou je to u nás jinak… Jen si vzpomeňte na doby, kdy porodné bylo třeba i 20.000,– a co je dnes… Tohle se dnes plánovat nedá. Já jsem plánovala první těhu v době, kdy porodné bylo tuším 13.000,–, než se nám prcek narodil všechno se změnilo a nedostala jsem nic… Podbně to může být i s rodičákem. Četla jsem úvahy i o tom, že se z rodičáku udělá dávka v hmotné nouzy, tzn. peníze by dostali jen ti, co v podstatě nepracují (velmi zjednodušeně).. Takže asi tak… Je to asi na vás dvou, na tom jak se rozhodnete. A podle mně se nedá říct, že je to nezodpovědné… Záleží na vás, čeho jste nebo nejste schopni se vzdát, kdyby nastala nepříznivá situace…
Vanesanka píše:Lilišák píše:Přesně tak, bude mít stejný rodičák a při dvou dětí bude brát stejně a nastoupí-li starší do školky, přijde i to málo. Ale je to jeji věc, třeba nakonec přítel bude na tom finančně dost lépe, tady jde o ten fakt, že dopředu to nemůže ještě vědět, každopádně já bych do toho za takových podmínek nešla, držím zakladatelce palce, ať se rozhodně správně samaJrk píše:materska je to co vyplaci zamestnavatel, na to narok jako student nemela a jako zenska co uz doma s ditetem je ho taky mit nebude.
tak zalezi kolik pritel vydelava, jinak se hospodari kdyz ma chlap 30 nebo 15tis. pokud ma pod 25tis tak bych do toho taky nesla,.. ale zas kdyby mel malo tak by si snad neriskli ani to prvni mimi kdyz vedeli ze ona nema na nic narok? ![]()
Bud dite chci, nebo ne. Penize jsou dulezity, ale lidi se mohou trochu uskromnit, existuje spousta bazaru s hezkymi novymi vecmi za par korun. Postylku apod stejne uz mate.
Jidlo odklojis a potom stejne budes muset zivit jedno tak udelas holt malou porci navic pro druhe.
Pokud nejsi v dluzich a pritel normalne pracuje tak to jde.
Jeste bych zkusil zazadat o ruzne pridavky jako to delaji socialne slabsi (nahradte jinymi nazvy…) a treba neco dostanes. Sice asi nedostanes osobniho poradce placeneho od mesta, ale pujde to.
Tech 7500 taky neni zadny zazrak, zena to bere a je to stejne porad malo.
Ahojky. Nečetla jsem předchozí příspěvky, takže reaguji takto: Téměř každá z nás, která má 2 děti, tak pobírá rodičovský příspěvek, žije z jedné výplaty a bude hledat práci se 2 dětma. No a u každého z našich partnerů hrozí to, že může ztratit práci. Takže kdybychom měly řešit to, jestli mít druhé dítě nebo ne kvůli důvodům, které uvádíš, tak bychom nejspíš byly všechny pouze „prvorodičky“ ![]()
Na jednu stranu jde vidět, že se k početí druhého prcka stavíš zodpovědně, ale myslím, že v tomto případě bys to opravdu neměla řešit tak důsledně ![]()
Zdravím všechny
poslední dobou jako by mi tikaly biologické hodiny…nechápu to, protože mám skoro přesně ročního syna. Ale nemůžu nic dělat, závidim každé těhotné a pořád vzpomínám jaké to bylo. A teď k té otázce, teoreticky bychom druhé mimi mohli mít hned jenže…máme jednu výplatu - přítele a já mám ten směšný rodičák - 3800 protože jsem rodila na konci Mgr. studia. - tudíž nemám práci kam se vracet a budu ji hledat s dtětem (a asi pořád lepší s jednm než dvěma) A uvědomuju si taky, jak jsme „křehcí“ - kdyby přtel přišel o práci tak jsem fakt v loji
Asi není rozumný ted otěhotnět a doufat že ho nevyhodí,a že já si pak najdu práci i se dvěma dětma co ? Ted vycházíme s penězma OK ale nic moc neušetříme.
P.S. holky - paní, kterým se nedaří otěhotnět…opravdu vás lituju, já bych to miminko někdy chtěla až mě to fyzicky bolí…nechápu to moje biologické hodiny by měly být uspokojené, ne?