(Ne)barierová Praha

10726
2.11.11 22:34

(Bez)barierova Praha ??!!

Maminky z Prahy (event. jineho velkeho mesta),

rada bych vedela, jak resite (ne)barierovost mesta.

Za sebe mam pocit spis te barierovosti:

mam doma kojence a narazim na problem kamkoliv dojet MHD (i tzv. bezbarierova tramvaj ma jeden velky schod).

Nejsem typ, ktery by se chtel nekoho doprosovat, aby mu pomohl pres schody (at uz jich je vice nebo malo).

Jak to resite vy? (mam pocit, ze ne vsude lze najit nahradni trasu).

A to stejne neresi to, ze kdyz chci jit napr. na urad do tretiho patra, narazim na dalsi problemy (kde nechat kocar, zda maji v budove vytah apod.)

A ne do vsech obchodu lze zajet s kocarem.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
sterezie
2.11.11 22:38

ahoj, tak podle mě holt trošku průbojněnjší být musíš :nevim: já si zásadně vybírala nízkopodlažní spoje, ten jeden schod se opravdu zvládnout dá, kdyžtak holt poprosíš a na úřadech, buď jít s někým, kdo kočár dole pohlídá, nebo někoho např. na vrátnici poprosit o pohlídání kočáru a dítě vzít s sebou, ale zrovna tyhle instituce už dost mají bezbariérové přístupy..

• Citovat
  • Upravit
sterezie
2.11.11 22:40

jo a když to opravdu nejde, tak nedám dopustit na nosítko :wink: a obchody holt vybírám ty, co jsou přístupné :wink:

• Citovat
  • Upravit
15074
2.11.11 22:42

Já jsem schopná i s kočárem sjíždět/vyjíždět schody, ale do tramvaje ani autobusu jsem ještě nelezla. Jenom do vlaku. Nizkopodlažního. Kde byl problém, vždycky se mi někdo nabídnul. Ale když jedu někam, kde to bude dopravně horší, beru nosítko Manducu. A to se dostanu všude „po svých“.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
23847
2.11.11 22:44

V Praze jsem bydlela rok s děckem, tak tady pár rad:
1. nauč se používat šátek nebo jiné ergonomické nosítko
2. přestaň být hnidopych a nauč se slušně a nahlas žádat o pomoc. Nikdy se mi nestalo, že by mě někdo poslal do ..... ale lidi jsou občas slepí, hluší. Ba dokonce se mi pak omlouvali, že mě hned neviděli s kočárkem :pankac:
3. těm nejdebilnějším bariérovým uzlům, např Kačerov :pocitac: se dá vyhnout, ptej se zkušenějších jak kam jezdí
3. v Praze je na jeden bariérový obchod asi tisíc moderních bezbariérových, tudíž obchody je to poslední, co mne trápilo, prostě jsem svý prachy holt utratila v těch bezbariérových :jazyk: .
4. ty jo, který úřad v Praze nemá do 3. patra v dnešní době výtah 8-o to jsem tedy nezažila :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101713
2.11.11 22:47
Gina108 píše:
4. ty jo, který úřad v Praze nemá do 3. patra v dnešní době výtah 8-o to jsem tedy nezažila :nevim:

Třeba odbor státní sociální podpory při UP na Praze 14… to opravdu potěší, když se tam žádá o porodné a o rodičák :twisted:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
81480
2.11.11 22:49

To teprve ssranda je, když jdu se dvma. Pokud táhnu kočár, tak zorganizuji téměř celou zastávku. Poprosím nějakého chlápka o pomoc s kočárem. Pak nějakou ženskou, zda by pomohla staršímu po schodech. Syn je navíc vybíravej a prohlásí, že chce s jinou pani. Tak sháním další podle jeho vkusu.

nejlepší řešení je šátek nebo nosidlo. Pak jdeš bez ohledu na bezbarierovost jako „za mlada“. :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1626
2.11.11 22:52

neboj, tohle není problém jen Prahy a velkých měst. Já jsem z malého města a možná i proto to mám ještě horší s autobusama. Nízkopodlažní tu prakticky nemáme, takže jsem kočár vzdala a jezdim prakticky jedině s nosítkem, občas s autosedačkou-vajíčkem, ale v tom už malou takřka neunesu. Na středisku je výtah na prd, věčně rozbitý, u dětský snad ani není. O strmým a širokým nájezdu do paneláku ani nemluvím.
Ale upřímně jsem ráda za tohle, protože když jsem byla párkrát s holkou v Praze, stačilo půl dne a byla jsem nasraná, unavená a prostě hotová. Každej vidí, jak stopadesáticentimetrová ženská sotva drží půltunovej kočár na eskalátorech a stejně se cpou kolem, div že mě neporazí :roll: Jo a na hradčanský do tesca jsem se nevešla s kočárem do těch „turniketů“ a seřvala jsem sekuriťáka, že je to nevychovaný hovado, když stál s rukama založenýma a sledoval, jak odtud couvam a jednou rukou táhnu kočár a druhou se snazim otevřít dveře :pankac:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101713
2.11.11 22:53

Jinak v nízkopodlažní tramvaji jsem si žádného schodu nevšimla, autobusy taky v pohodě, myslím nízkopodlažní, jen je to trochu otrava s plánováním trasy. Dostat se z metra je většinou taky OK, ale problém je dostat se do metra, všechny ty poslední eskalátory na povrch jezdí pouze nahoru.

Nosítko mám, ale na MHD si s ním netroufnu, malého nebaví když stojím, takže jsem to řešila nacvaknutím korbičky kombinovaného kočárku na podvozek od golfek. Tohodle hybridka jsem v pohodě zvedla do schodů sama, v práci v pohodě odnesla do prvního patra.

Obchody mi přijdou v pohodě, akorát parkovací stání navrhoval někdo kdo má asi fiata 500 a nemá děti, protože pokud nestojím přes 2, tak nevyndám vajíčko.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101713
2.11.11 22:58
eVerča píše:
Jo a na hradčanský do tesca jsem se nevešla s kočárem do těch „turniketů“ a seřvala jsem sekuriťáka, že je to nevychovaný hovado, když stál s rukama založenýma a sledoval, jak odtud couvam a jednou rukou táhnu kočár a druhou se snazim otevřít dveře :pankac:

Nevím, jestli to tak funguje na všechny turnikety, ale většina těch novějších jde přizvednout a celý ten točící nesmysl otevřít stranou, či jak to popsat :-)
Mám s tím velkou zkušenost, protože když nacvaknu vajíčko na nákupní vozík, tak neprojede pod tou hrazdičkou na vozíky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
sterezie
2.11.11 23:10

jak píše Verča…myslím, že za Prahu můžeš být ještě ráda :lol: my se přede dvěma měsíci odstěhovali a co bych dala za nízkopodlažní bus, třeba tuhle mi přijel na náměstí autobus- šírka dvěří tak 40cm a kočár tak o polovinu širší :mrgreen:
A hlavně v Praze, i když je nějakej blbej dopravní uzel, tak se to dá objet..pak jsem teda taky dost často chodila pěšky..

• Citovat
  • Upravit
22051
2.11.11 23:27
tasa píše:
mam doma kojence a narazim na problem kamkoliv dojet MHD (i tzv. bezbarierova tramvaj ma jeden velky schod).

Bezbariérová tramvaj (ostatně ani autobus) žádný schod nemá, vjede se do ní bez problémů.

Jak to resite vy? (mam pocit, ze ne vsude lze najit nahradni trasu).

Náhradní trasu lze najít vždycky, v Praze rozhodně ano. Jen holt bývá někdy delší. Ale jde to.

A ne do vsech obchodu lze zajet s kocarem.

To je úplně normální věc. Když do něj s kočárkem vjet nejde, tak tam prostě nevjíždím. Buď mám dítě v nosítku nebo přijdu bez dítěte, případně si vyberu jiný obchod. Zrovna v Praze je jich celkem dost. :wink:

Nejsem typ, ktery by se chtel nekoho doprosovat, aby mu pomohl pres schody (at uz jich je vice nebo malo).

Nevím, o jakém „doprošování“ mluvíš. Já se nikoho nedoprošuji - když potřebuji pomoc, prostě o ni požádám. To je věčné téma… stačí si slušně říct.

Myslím, že pohybovat se s kočárkem po Praze bude v mnohém o dost jednodušší než na menších městech.
EDIT: Vidím, že už holky napsaly totéž.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
812
2.11.11 23:33

Odbor státní sociální podpory na Praze 8 taky nemá výtah a navíc jsou tam dost nepříjemní a neochotní.

V MHD /Praha/ s kočárkem problémy nemám. Používám na delší trasy golfky, které sama uzvednu, takže v podstatě pomoc nepotřebuji, ale i tak mi ji nabízí vždy aspoň dva lidé. Dost mě to překvapilo, protože takový zájem jsem nečekala, ale je možné, že mám jen štěstí :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7421
2.11.11 23:56
11berta píše:
Odbor státní sociální podpory na Praze 8 taky nemá výtah a navíc jsou tam dost nepříjemní a neochotní.V MHD /Praha/ s kočárkem problémy nemám. Používám na delší trasy golfky, které sama uzvednu, takže v podstatě pomoc nepotřebuji, ale i tak mi ji nabízí vždy aspoň dva lidé. Dost mě to překvapilo, protože takový zájem jsem nečekala, ale je možné, že mám jen štěstí :)

Tak to můžu podepsat.
Městká bez problému, ale sociálka na Praze 8 - tak to snad raděj nekomentovat…
Ale je pravda, že je to jen do prvního… :wink:

Příspěvek upraven 03.11.11 v 00:00

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9847
2.11.11 23:58

Taso, myslím že holky tu už napsaly vše co bylo potřeba… také se s tím občas peru a vytočí mě hlavně to, když čekám na nízký bus desítky minut a on pak vynechá, jede náhradní spoj (vysoký a bez prostoru na kočár), je plný studentíků co odmítají hnout zadkama a udělt pro kočár místo nebo když už tam prostě kočáry jsou a díky ochotě řidičů vzít více než 2 kočárky (vejde se rozhodně víc) mám smolíka protože mnohdy je to jediný bus co mi jede tam kam potřebuji a jede třeba jen 1× do hodiny :zed: co s dítkem a kočárem, to si v 90% případů nějak poradím a hlavně dítě brzy vyroste a kočár nebude potřeba, ale co vozíčkáři?????? Mám spoustu kamarádů na vozíku a hlavně taky je na vozíku manžel, tomu když vynechá spoj, tak má opravdu smůlu, jestli je poslední je každýmu úplně putna a že pak řeší jak se přes Prahu dostat domů s električákem kterýmu dochází baterky???? Co je komu po tom, jejich problém to přeci není a dopravní podniky nemůžou za to že bus nejel… A to nemluvím o neochotě řidičů, kde jsme se setkali s tím, že nevezmou zároveň kočárek, vozík a psa (manžel má asistenčního), nevytáhne plošinu pro vozík protože má bolavý palec, neřekne lidem aby uvolnili místo pro vozík/kočár a ještě vynadá nám že o místo prosíme a řekne nám ať nezdržujeme a počkáme si na další :zed: :pocitac: kolikrát je mi z toho až na :poblion: ale ono to není jen o MHD, jak tu píšeš, problém jsou i obchody, kam nevjede kočár, nevjede ani vozík a vozík min. v 50% případů nevjede ani tam co kočár… úžasné jsou turnikety… přístupnost úřadů je kapitola sama pro sebe, nádherná plošina na schodech, je na ní potřeba obsluhy, ale kukaň vrátného až nahoře na schodech a nikde žádný zvonek, vozíčkář může křičet nebo vyskákat schody vozíkem??? NE!!! v tomto případě musí doufat že někdo česky mluvící půjde náhodou kolem a bude ochotný mu vrátného zavolat… (mluvím o hlavním magistrátu pro město Prahu)… ono už i jen s tím kočárem tam vjet.. a velikost místnůstek a prostoru za stolem… no krásné, s golfkama to jde, ale vozík? nebo co třeba maminky dvojčátek? nebo jen dětí blízko sobě rozených? obě zaráz sdi do nosítka nedají, jedno v nosítku a druhé v kočárku by šlo, ale jak se pak dostanou do MHD? jak to ustojí? co na úřadech bez výtahů? vezmou-li dvojčecí/sourozenecký kočár, tak už jen samotný bus je problém, výtahy, turnikety apod. potřebují zručnost a zkušenost, jde často o milimetry zda se tam dostanete či ne… a když už jsme u té beriérovosti, ono ani nemusíte cestovat daleko, lítat po úřadech či nutně potřebovat nakoupit v obchodě kam se s kočárem nevejdete, stačí chtít přejít na druhou stranu silnice… přechody končící v trávníku nebo zdi budovy nejsou vyjímkou, výška obrubníků není vzácnou překážkou, místa bez chodníků a přechodů nejsou jen na vesnicích… a opět jsme u toho, kočár přizvednu, poponesu bude-li potřeba, ale jak vyjede 20cm obrubník člověk na vozíku? V „lepším“ případě maminka na vozíčku tlačící před sebou kočárek? :zed: :zed: :zed: :zed: :zed: :pocitac:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Sleep & play

• (2.8) + 293 recenzí

Babylove ubrousky

• (4.3) + 288 recenzí