Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Holky a co záchody pro maminky nejen s kočárama, to by taky stálo za zmínku ne
bezbariérové prý používat nesmíme
a v okrajouvých částech velkých měst nebo na menších městech ani nejsou, co pááák? Nedávno jsem v KV doufala že nepůjde nikdo kolem když jsem si odskočila a dveře nejen od kabinky musela nechat otevřené
měla jsem pocit že kdybych šla čůrat do travičky, tak budu mít větší soukromí ![]()
U těch sociálek,tedy alespon na té zoufalé na Praze 8, pokud se žádá o nějaké příspěvky, např. na bydlení, kdy je třeba odevzdávat formuláře každé tři měsíce, tj. celá procedura se pravidelně opakuje, je nejlepší přijít v neúřední den. Vrátný zavolá telefonem paní z podatelny, ta přijde dolů,přebere formuláře a hotovo. Pokud je na formulářích něco špatně, obešlou vás s výzvou o doplnění nebo opravení. Omlouvám se za odbočení od tématu MHD.
Tak já tak nějak na Prahu nedám dopustit, zvládli jsme cestování i s naším autobuskem (Jané Twin Two).Ale to jsem raději cestovala tramvají nebo autobusem.
Je fakt,že teď s jednokočárkem to tak moc neřeším.Nedávno jsem potřebovala z Bohnic na Plzeňskou a než jet hodinu 10, vzala jsem to přes Ipák. Tam to šlo v pohodě po eskalátorech a zpátky mi pomohly dva šikovní mladíci. Zeptali se sami, chytli kočárek a bylo to.
Ale jinak radím, nebát se si o pomoc říct. Co bych dělala já na konečné, když zrovna nikdo nestojí na zastávce? Už asi 3× vystoupil řidič a pomohl on.
11berta píše:
U těch sociálek,tedy alespon na té zoufalé na Praze 8, pokud se žádá o nějaké příspěvky, např. na bydlení, kdy je třeba odevzdávat formuláře každé tři měsíce, tj. celá procedura se pravidelně opakuje, je nejlepší přijít v neúřední den. Vrátný zavolá telefonem paní z podatelny, ta přijde dolů,přebere formuláře a hotovo. Pokud je na formulářích něco špatně, obešlou vás s výzvou o doplnění nebo opravení. Omlouvám se za odbočení od tématu MHD.
Berto, nám na sociálce konkrétně k tomu příspěvku na bydlení řekli že když už příspěvek máme a jen dokládáme příjmy a náklady na bydlení, tak vše stačí zaslat poštou, že tam osobně nemusíme
na P-4 je to taky blbé, výtah tam je, ale malý a má ostré úhly na zatáčení, já to s kočárem vyberu vpohodě, ale manžel s vozíkem čachruje vždy nejméně 10 minut a to že je odbodrník a jindy nemá problém…
MisaHanuska píše:
Tak já tak nějak na Prahu nedám dopustit, zvládli jsme cestování i s naším autobuskem (Jané Twin Two).Ale to jsem raději cestovala tramvají nebo autobusem.
Je fakt,že teď s jednokočárkem to tak moc neřeším.Nedávno jsem potřebovala z Bohnic na Plzeňskou a než jet hodinu 10, vzala jsem to přes Ipák. Tam to šlo v pohodě po eskalátorech a zpátky mi pomohly dva šikovní mladíci. Zeptali se sami, chytli kočárek a bylo to.
Ale jinak radím, nebát se si o pomoc říct. Co bych dělala já na konečné, když zrovna nikdo nestojí na zastávce? Už asi 3× vystoupil řidič a pomohl on.
Míšo, tak to máš štěstí
já když nastupuji/vystupuji sama a to protože na zastávce nikdo není, tak mi řidič nepomůže
když jsem poprosila o pomoc, tak mi řekl že to není jeho povinnost a zavřel si své přeední dveře
asi měl zrovna PMS
do MHD jsem hned na jaře pořídila golfáč a s tím si sama poradím
eskalátory beru běžně, sice je nemusím, ale to už není jen věc kočáru, nesnáším takové ty jezdící pásy, ty jsou ještě horší než eskalátory, kočár mi tam pravidelně podjíždí a když je víc naložený, tak ho spíš udržím na těch schodech.. tuhle jsem měla golfky dokonale naložený, měli přes 30kg
, to už jsem neriskovala a brala jen nízký busy a výtahy, měla jsem k tomu ještě kufr, to by teda dopadlo ![]()
11berta píše:
Odbor státní sociální podpory na Praze 8 taky nemá výtah a navíc jsou tam dost nepříjemní a neochotní.V MHD /Praha/ s kočárkem problémy nemám. Používám na delší trasy golfky, které sama uzvednu, takže v podstatě pomoc nepotřebuji, ale i tak mi ji nabízí vždy aspoň dva lidé. Dost mě to překvapilo, protože takový zájem jsem nečekala, ale je možné, že mám jen štěstí
Sociálka Praha 8 je v Trojské? Drákulov?
tasa píše:
Maminky z Prahy (event. jineho velkeho mesta),rada bych vedela, jak resite (ne)barierovost mesta.
Za sebe mam pocit spis te barierovosti:
mam doma kojence a narazim na problem kamkoliv dojet MHD (i tzv. bezbarierova tramvaj ma jeden velky schod).
Nejsem typ, ktery by se chtel nekoho doprosovat, aby mu pomohl pres schody (at uz jich je vice nebo malo).
Jak to resite vy? (mam pocit, ze ne vsude lze najit nahradni trasu).
A to stejne neresi to, ze kdyz chci jit napr. na urad do tretiho patra, narazim na dalsi problemy (kde nechat kocar, zda maji v budove vytah apod.)
A ne do vsech obchodu lze zajet s kocarem.
Tak já se naučila nosit kočárek do schodů, vjet sama do busu, tramvaje… i do barierové a kde vím že se kočárem nedá nosím v šátku.
jinak jsem se naučila i požádat, když vím že to nezvládnu sama.
sterezie píše:
ahoj, tak podle mě holt trošku průbojněnjší být musíšjá si zásadně vybírala nízkopodlažní spoje, ten jeden schod se opravdu zvládnout dá, kdyžtak holt poprosíš a na úřadech, buď jít s někým, kdo kočár dole pohlídá, nebo někoho např. na vrátnici poprosit o pohlídání kočáru a dítě vzít s sebou, ale zrovna tyhle instituce už dost mají bezbariérové přístupy..
No, vis, v mem pripade to neni o neprubojnosti (prubojna jsem vic nez dostatecne), ale o hrdosti nebo jak to pojmenovat. Vzhledem k tomu, ze cele tehotenstvi vcetne 9.mes. (a to jsem fakt mela giga bricho) me skoro nikdo nepustil v MHD sednout, obcas delali, ze me nevidi a divali se z okna, fakt vim o cem mluvim…
valkil píše:Mysicka31 píše:Tak WC už jsem taky řešila, a normálně jsem s kočárem zajela na bezbariérové (sice mají záchod hrozně vysoko) už nevím kde (Arkády?) a doufala, že nebude fronta.
Holky a co záchody pro maminky nejen s kočárama, to by taky stálo za zmínku nebezbariérové prý používat nesmíme
![]()
![]()
a v okrajouvých částech velkých měst nebo na menších městech ani nejsou, co pááák? Nedávno jsem v KV doufala že nepůjde nikdo kolem když jsem si odskočila a dveře nejen od kabinky musela nechat otevřené
měla jsem pocit že kdybych šla čůrat do travičky, tak budu mít větší soukromí
Já normálně taky jezdím s kočárkem na bezbariérové, už od začátku, problém je na placených, tam, kde sedí paní/pán s důležitou funkcí a je důležitá, ty se dají ještě ukecat (hlavně když jsou to chlapi
) ale jakmile je euroklíč a vydává ho jen ochranka, tak je to v háji
No, jednou dokonce bába mému manželovi řekla že bezbariérový záchod je používán jako skladiště papíru a mýdel a ať si zajde na pisoár
ale teď mě tak napadá, neměli bychom to jednodušší kdybychom také čůrali do mušlí
to bysme nemuseli řešit jestli se nám kočár vejde do kabinky
![]()
Gina108 píše:
V Praze jsem bydlela rok s děckem, tak tady pár rad:
1. nauč se používat šátek nebo jiné ergonomické nosítko
2. přestaň být hnidopych a nauč se slušně a nahlas žádat o pomoc. Nikdy se mi nestalo, že by mě někdo poslal do ..... ale lidi jsou občas slepí, hluší. Ba dokonce se mi pak omlouvali, že mě hned neviděli s kočárkem
3. těm nejdebilnějším bariérovým uzlům, např Kačerovse dá vyhnout, ptej se zkušenějších jak kam jezdí
3. v Praze je na jeden bariérový obchod asi tisíc moderních bezbariérových, tudíž obchody je to poslední, co mne trápilo, prostě jsem svý prachy holt utratila v těch bezbariérových.
4. ty jo, který úřad v Praze nemá do 3. patra v dnešní době výtahto jsem tedy nezažila
To byl jen priklad s tema vytahama na urady. Obchody nevim, pred porodem jsem se na to nezamerovala, ted jsem 5 tydnu po porodu a tak jsem s malym skoro nikde zatim nebyla, vlastne jen v parku.
Gina108 píše:
V Praze jsem bydlela rok s děckem, tak tady pár rad:
1. nauč se používat šátek nebo jiné ergonomické nosítko
2. přestaň být hnidopych a nauč se slušně a nahlas žádat o pomoc. Nikdy se mi nestalo, že by mě někdo poslal do ..... ale lidi jsou občas slepí, hluší. Ba dokonce se mi pak omlouvali, že mě hned neviděli s kočárkem
3. těm nejdebilnějším bariérovým uzlům, např Kačerovse dá vyhnout, ptej se zkušenějších jak kam jezdí
3. v Praze je na jeden bariérový obchod asi tisíc moderních bezbariérových, tudíž obchody je to poslední, co mne trápilo, prostě jsem svý prachy holt utratila v těch bezbariérových.
4. ty jo, který úřad v Praze nemá do 3. patra v dnešní době výtahto jsem tedy nezažila
To byl jen priklad s tema vytahama na urady. Obchody nevim, pred porodem jsem se na to nezamerovala, ted jsem 5 tydnu po porodu a tak jsem s malym skoro nikde zatim nebyla, vlastne jen v parku.
Alpaka píše:
To teprve ssranda je, když jdu se dvma. Pokud táhnu kočár, tak zorganizuji téměř celou zastávku. Poprosím nějakého chlápka o pomoc s kočárem. Pak nějakou ženskou, zda by pomohla staršímu po schodech. Syn je navíc vybíravej a prohlásí, že chce s jinou pani. Tak sháním další podle jeho vkusu.nejlepší řešení je šátek nebo nosidlo. Pak jdeš bez ohledu na bezbarierovost jako „za mlada“.
Syn si vybira pani? To muze byt nekdy docela trapny, ne? Nektery lidi jsou pekne vztahovacny.....
Alpaka píše:
To teprve ssranda je, když jdu se dvma. Pokud táhnu kočár, tak zorganizuji téměř celou zastávku. Poprosím nějakého chlápka o pomoc s kočárem. Pak nějakou ženskou, zda by pomohla staršímu po schodech. Syn je navíc vybíravej a prohlásí, že chce s jinou pani. Tak sháním další podle jeho vkusu.nejlepší řešení je šátek nebo nosidlo. Pak jdeš bez ohledu na bezbarierovost jako „za mlada“.
Syn si vybira pani? To muze byt nekdy docela trapny, ne? Nektery lidi jsou pekne vztahovacny.....
Ulíček píše:tasa píše:Tak já se naučila nosit kočárek do schodů, vjet sama do busu, tramvaje… i do barierové a kde vím že se kočárem nedá nosím v šátku.
Maminky z Prahy (event. jineho velkeho mesta),rada bych vedela, jak resite (ne)barierovost mesta.
Za sebe mam pocit spis te barierovosti:
mam doma kojence a narazim na problem kamkoliv dojet MHD (i tzv. bezbarierova tramvaj ma jeden velky schod).
Nejsem typ, ktery by se chtel nekoho doprosovat, aby mu pomohl pres schody (at uz jich je vice nebo malo).
Jak to resite vy? (mam pocit, ze ne vsude lze najit nahradni trasu).
A to stejne neresi to, ze kdyz chci jit napr. na urad do tretiho patra, narazim na dalsi problemy (kde nechat kocar, zda maji v budove vytah apod.)
A ne do vsech obchodu lze zajet s kocarem.
jinak jsem se naučila i požádat, když vím že to nezvládnu sama.
Ulíčku, ale ty na to máš fakt sílu
viděla jsem tě v akci
já bych Janéčko do schodů tedy sama nedala, tak ještě ty golfky
ale u mě je to možná i o tom, že jsem se jednou zachytla kolečkem při vystupování z busu a jen tak tak jsem to vybrala a nežuchla tam jak hruška, od té doby prostě sama s kočárem nenastupuji ani nevystupuji, fakt se bojím ![]()
Mysicka31 píše:
Holky a co záchody pro maminky nejen s kočárama, to by taky stálo za zmínku nebezbariérové prý používat nesmíme
![]()
![]()
měla jsem pocit že kdybych šla čůrat do travičky, tak budu mít větší soukromí
A co Ti mohou udelat, kdyz bezbar. WC pouzijes? Nic. T