Nárok na rodičák v Rakousku?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
31.8.14 15:27

@kikinak27 potvrdenie o pobyte ti vystavia na mestskom urade v mieste bydliska. Ja som davala prekladat rodne listy aj to potvrdenie o pobyte. Neviem kolko u vas stoja preklady, u nas 19.90 eur strana, ale radsej som to obetovala ako sa potom nervacit, ako ked by mi malI po 2-3 mesiacov zaslat papier, ze to chcu v nj, vies co myslim. Ale tak ci tak si pre istotu zavolajte na financak a poistovnu v bydlisku tvojho manza, nech mu presne povedia ake dokumenty treba, lebo tiez to moze byt kraj od kraja ine. My sme posielali do Viedne a do mesiaca sme mali rozhodnutie.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1177
31.8.14 16:43

@nazarboncuk No my máme jednu paní co nám překládá papíry když potřebujem ona si tím přividělává a za jednu stranu si bere necelých 200 kč. No minule jsme platili za dva rodné listy 200 kč. takže to je super.Aha takže já mám zítra právě cestu na matriku na městský uřad, tak jim rovnou řeknu at mi vystaví ten papír o bydlišti. My jsme se teprve před 14 dny brali.Po osmi letech jsme se rozhoupali :mrgreen: tak ted si vše měním. Občanku i trvalý pobyt. Měla jsem pořád u mamky a ted právě si měním bydliště nebo mi někdo řekl, že rakušáci chtějí prokázat trvalé bydliště společné. Tak raději. Jinak občanka bude trvat 3 týdny a já mám termín za 14 dní :lol: Stejně pak budu čekat na rodný list malého, tak pak vše naráz. No manžel tam už volal a poptával se tak zhruba. Máme prý vyřídit vše 2 krát. Jinak my to vyřizujem v Mistelbachu a hlavní co vyplácí je ST. POlten. A mužu se tě zeptat kolik pobíráš měsíčne rodičák a na jak dlouho ho máš? Každý mi říká něco jinýho.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31.8.14 17:53

@kikinak27 waau super, to ste cerstvi mladomanzelia :mrgreen:, gratulujem ;). 200kc za 2 rodne listy? To tomu hovorim, ze paradna cena. Mne rodicak v breznu skoncil, mala som variantu 30+6 cize na 2,5 roka denne je to 14,53 eura, cca 436 eur mesacne, zalezi aky mesiac. Variant mas viacero, kedze budes poberat mesacne myslim, ze mas narok vybrat si aku chces, viem, ze pri rocnom dorovnavani mozes len tu 30+6. Posielam link : https://www.help.gv.at/….080601.html

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1177
31.8.14 20:08

@nazarboncuk Pokud si dobře pamatuju tak u první dcery,7 let jsme to myslím dostávali doplacení po roce. Vubec nechápu proč to vracíme. Jaká chyba se udělala a tak.Ted bych to samozřejmně chtěla vyplácet měsíčně to jde že jo? A musím to někde nahlásit asi že? Bože mám v tom guláš. Neumím německy manžel mi to musí pak přeložit. Umí líp německy jak česky :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31.8.14 20:26

@kikinak27 ano ty budes dostavat mesacne z rakuska, kedze v cr narok nemas ako si pisala, preto by si mala mat aj moznost si variantu vybrat. Na ziadosti si uz variantu zakrizikujes, ktoru si vyberies. A socialka ti da potvrdenie, ze v cr narok nemas, z toho a toho dovodu (asi si nebola zamestnana ci? U mna to tak bolo), vyplnaju to v tom e-formulari. Hej to verim, ze vie perfektne nemecky, ked tu studoval ;) A ake ma manzo zamestnanie, ak sa smiem spytat?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
27
31.8.14 20:29
@kikinak27 píše:
@carisima Když ted nad tím zase přemýšlím museli udělat nějakou chybu, protože všechny potřební papíry od nás měli ze sociálky a rakušáci věděli že pobírám v čr těch 7600 kč. a byla to jejich chyba. Mužu se tě na něco zeptat? Kolik bereš z čr peněz a kolik ti rakušáci doplácejí? A je to každý měsíc?

Ahojky, tak mi terpve čekáme na ten dopaltek, to co jsem psala, to nebylo ono, byl to dopis ze finnazt. z rakouska, jízdné. Takže poříd čekám co bude. Jinak beru 7300,– z čr. No, tak to jsem velmi zvedava co bude teda. Platnou smlouvu na neurcito stale mám. Ale posílali jsme i kopie výše rodičáku v čr..taksnad nejsou takový debilové..ale někde jsem slyšela, že je pak ještě důležité, jak tam máš pracovní poměr, jestlý plný uvazek nebo jen polovicní… ze na polovicni moc toho nemáš narok…tak nevím :-(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1177
2.9.14 14:34

@nazarboncuk Ahoj tak snad vše pořádně vyřídíme. Jinak manžel pracuje v Pizzerii je tam ale nahlášen jen na 30 hod. týdně ale dělá týdně i 60 hod. Mívá většinou jen 1-2 dny volna :( Chce určitě práci změnit, protože je to tam katastrofa. Žádný dovolen. a vánoční plat na který mají nárok nedostává a peníze dostává deně na ruku.Je to tam fakt hruza.Ale hlavně že je práce.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2.9.14 19:46

@kikinak27 Pockaj to akoze nedostava vianocne a dovolenkove na ktore ma zo zmluvy narok?! Dobre som to pochopila? Ved to su 2 mesacne platy a urcite pekne peniazky aj ked je prihlaseny len na Teilzeit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1177
3.9.14 15:22

@nazarboncuk Jo jo pochopila jsi to dobře. Jsou to…Škoda mluvit.Jo byly by to krásné peníze. Víš jak řeknou nelíbí se ti, tak běž…A ted o práci přijít nemuže když čekáme druhé a já nemám momentálně žádný příjem. Jsem nebo byla jsem dlouho na pracáku a ted už jsem teda na mateřské, ale vlastně ani ted nemám žádný příjem, protože nemám nárok když jsem neměla práci.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3.9.14 21:32

@kikinak27 no super zamestnavatel :x :(, naozaj skoda mluvit ako si napisala. Ak to ma v zmluve da sa to riesit cez Arbeiterkammer, ale ved to urcite manzo vie. Lenze toto je to, ozves sa, mas vyhazov, a to si v dnesnej dobe fakt clovek dovolit nemoze, hlavne, ked musi zivit rodinu. Tu najlepsie urobi ak si najde druhu pracu, jazyk ovlada, urcite sa mu casom naskytne lepsi job. Pracoval len v gastronomii?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1177
4.9.14 16:01

@nazarboncuk Většinou jen jako kuchař. Taky pracoval v řeznictví, ale chtěl by změnu. Právě proto, že čekáme druhé a chce být více s námi a ne jen v práci. Klidně do nějaké fabriky na směny nebo nečo takového.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4.9.14 23:16

@kikinak27 jasne chapem. A nerozmyslali ste, ze by ste sli za nim do at zit?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1177
5.9.14 15:04

@nazarboncuk On bydlí tady v čr s námi a denně do práce dojíždí. Má to kousek asi 20 km.Ale jo bavili jsme se na toto téma hodněkrát, že by jsme se tam odstěhovali, ale já určitě nechci. Mě se v čr líbí a Rakušáky přímo nenávidím. Dívají se na nás čechy jako odpad.Je to takhle lepší. Bydlet v čr a vše pobírat z at :mrgreen: Ty tam žiješ?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5.9.14 15:57

@kikinak27 a taaak, to ma na skok, to potom nad tym ani nepremyslajte, neoplati sa.. presne ako pises, najlepsie tam pracovat, tympadom aj poberat prispevky na deti a zit v Cr. Pretoze tu sice je vyssi plat, ale aj drahsi zivot. To by som na vasom mieste sla len keby robil fakt daleko, ze aby bola rodina spolu, ale takto urcite nee :) No ja tu zijem, lebo moj stary je odtialto, on by zasa nesiel na Slovensko zit. Co sa tyka tych Rakusanov, ja mam aj dobre aj zle skusenosti, najdu sa uplne skveli ludia medzi nimi, ale aj taki ako pises, co sa na nas divaju ako na odpad, ked zistia, ze si cudzinec sa s tebou ani nebavia. Je to o ludoch no. Si pamatam ako sa raz, to uz bolo davnejsie asi 5 rokov dozadu do nas v elektricke pustila taka stara rakusanka asi 80 rocna babicka, ze ako si to dovolujeme rozpravat sa inym jazykom, ze tu sme v Rakusku tak sa mame rozpravat nemecky.. boha ta mala vtedy iny amok, tam vykrikovala na celu elektricku bosorka :mrgreen:, a kamoska bola akurat vtedy tehotna, si vies predstavit co jej to porobilo s hormonmi a jak babku krasne do teplych krajov poslala, ta si vtedy pred usta servitku veru nedavala.. no mali z nich sou vsetci :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
254
22.10.14 12:16

Dámy, omlouvám se - patří to do jiného sektoru. Ale když vidím, že spousta z vás pracuje v Rakousku - nevíte o nějaké práci ve fabrice pro ženy? Nemůžu ji sehnat. Obrátila jsem se na české i rakouské agentury, ale zatím nic :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

GS Mamatest

• (3.6) + 165 recenzí

Digital

• (4.2) + 98 recenzí