Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Čau,čau ![]()
chtěla bych Šimonovi na zem koupit pěnový puzzle,ale sháním nějaký s atestem o nezávadnosti.Někde jsem četla,že to vydává nepříjemnej pach a obsahuje to nebezpečný látky.Nevíte někdo o nějakým nezávadným?
Díííík ![]()
Pokud vím, tak by atesty mělo mít Puzzle s krtečkem. Je to licencovaný výrobek (díky postavě Krtečka), takže je trošku dražsší,než ty neznačkové, ale je kvalitní. Zkus se po něm zeptat v nějaké větší hračkárně. Nebo jsem taky slyšela, že třeba takový hračnárky jako je Sparky´s, mají atestovaný věci naprosto běžně. Jinak celkem jednoduše poznáš,jestlil má hračka ty nejpřísnější atesty, když je na ní napsáno, že je vhodná pro děti od 0 roků - u většiny totiž najdeš, že je pro děti od 3 let a to třeba i u hrkaček. Neznamená to nutně, že je to škodlivý, ale prostě to nemá atesty třeba na žužlání…
Ahoj, o atestech sice nic nevím, ale jen můžu poradit, že se puzzle dají v pohodě prát v pračce. To se ti určitě bude hodit ![]()
Kuli
PS: ještě doplňuju, že ty mé žádný polepy neměly, obrazce v nich jsou vložené, ze stejného materiálu
No tak já měla právě ty s krtkem, byly docela drahé a dost mě zklamaly.
Kupovala jsem postupně dvoje (ve stejném obchodě), jedny jakž takž, druhé se po pár týdnech začaly odlepovat - myslím ten vrchní polep na pěně, je to taková tenká fólie.
Je to na okrajích otřepené, potrhané a malá má samozřejmě tendenci to žužlat. takže to poletí do koše a krtka už nebrat!!
Ahoj,
tak my máme právě to puzzle s krtkem (kupovali jsme je v Brně ve Sparky's) už pár měsíců a prozatím spokojenost - má atest, nepáchne, obrázky se (i přes dost drsné zacházení naší holčičky:-) neodlepují…
M.
no nevím, možná špatná série:-)), je to také s atestem, se zavedené prodejny s hračkami - jedna „várka“ úplně v pohodě, druhá děs ![]()
Ahoj, máme ty s krtkem už 4 roky
a žádný problém, pořád drží, neloupou se, nesmrdí. ![]()
Abaja
Tak já taky sháněla dlouhou dobu puzzle nezávadné a navíc za dobrou cenu. V hračkách je docela drahé. Tak jsem včera náhodou natrefila na puzzle v Makru. Ani jsem to nečekala. Jeden balíček stál 94vč. DPH, je s vyndávácíma zvířátkama a písmenkama, koupila jsem jich 6 a mám plochu něco málo přes 2m2. Bezkonkurenční cena. Jinak je to fakt dražší záležitost. Nedoporučuju od vietnamců. Ty páchnoucí jsou dávno staženy z oběhu, i když já včera k těm svým ještě v obchodě čichala ![]()
Hezky den,
Bohužel všechny tyto podložky se vyrábí z EVA pěny, která je toxicka a karcinogenní. A v mnoha zemích dokonce zakázána prodávat pro deti!
Zde odpověď z jednoho našeho e-shopu. Posudte samy:
Vážená paní xx,,
pokoušela jsem se Vás telefonicky kontaktovat, neboť osobně považuji tuto problematiku za náročnější a lépe se o ní diskutuje spíše formou hovoru, ale jelikož nebylo spojení úspěšné, zasílám Vám obsáhlejší vyjádření.
Všechny pěnové koberce (vhodné od narození, od 10 měsíců i od 3 let) musí splňovat přísné podmínky na hračky kladené, tj. jsou ve shodě s normou EN 71 - část 1 (Mechanické a fyzikální vlastnosti), část 2 (Hořlavost) a část 3 (Migrace určitých prvků).
Zakoupený výrobek Pěnový koberec extra růžový 0+ vyhovuje této evropské normě, dále pak také požadavkům naší legislativy - lze ho tedy označit za bezpečný.
Máte-li na mysli obsah látky zvané Formamid, neexistuje v současné době na území naší republiky zákonem stanovený limit - obecně řečeno, v tuto chvíli Česká republika přítomnost či nepřítomost této látky nepovažuje za rozhodující pro označení „(ne)bezpečné“.
V některých evropských státech již limitní hodnota pro Formamid stanovena byla, což fakticky znamená, že výrobky tuto látku obsahují, pouze ale v takové míře, kterou ona země považuje za přijatelnou/povolenou.
Výrobek, který máte nyní doma, byl na obsah Formamidu testován také, bohužel výsledky této prověrky nemá výroba zveřejněny, jsou dostupné pouze na dotaz - pravděpodobně kvůli zcela odlišnému postoji států k této problematice.
Ráda bych se vyjádřila i k alternativě pěnového koberce, kterou zvažujete, tedy ke koberci od výrobce Malý Génius.
Výchozí materiál je vyráben v EU, v České republice se velké díly pouze vysekávají do koncové podoby puzzle dílů. Formamid a jiné látky řadící se k toxickým obsahuje taktéž, ovšem v takové míře, která je pro evropskou a českou legislativu přípustná (tak je to ostatně se všemi hračkami). Jak jsem zmínila výše, Formamid u nás nemá zákonem stanovenou maximální normu, Malý Génius se k přítomnosti této látky ve svých kobercích vyjádřil následovně:
Zdroj: http://penovepuzzle.cz/faq.html#…
Otázka: Obsahuje Váš materiál nějaké Formamidy?
Odpověď: "Jelikož tato otázka je od zákazníku velmi častá, tak jsme se rozhodli, že uděláme atesty na formamidy a pau. Výsledky nás velmi potěšily, náš materiál SKORO žádné formamidy a pau neobsahuj. Čili určité množství obsahují i tyto pěnové koberce, otázkou pak je, v jaké míře a zda-li by byla tato míra přípustná i pro okolní evropské státy, kde již určitá omezení zavedena byla (nemáme ovšem ty informace, že by byla v některých zemích celoplošně zakázán prodej EVA výrobků, dle našich dosavadních informací pouze některé země zavedly limitní normy pro obsah Formamidu a produkty, které tento maximální limit nepřekračují, mohou být i nadále prodávány).
Internetem kolující čláky poukazují pouze na rozdílnou legislativu, rozdílý přístup jednotlivých států k povoleným hodnotám obsahu škodlivin. Odlišností je možno si povšimnout napříč různými problematikami, aneb Co je někde zakázáno, je jinde zcela legální a přípustné.
Závěrem bych ráda shrnula, že oba dva typy pěnového koberce, tedy i výrobek, jenž máte nyní doma i koberce Malý Génius, je možno s odkazem na naši legislativu označit za bezpečné.
Snad jsem Vám toto vyjádření pomůže v rozhdnutí, zda jsou pěnové koberce právě to, co by splnilo Vaše očekávání. Bude-li potřeba cokoliv doplnit, neváhejte se na mě obrátit.
S pozdravem a přáním hezkého dne
Pavla
@KaVi píše: Čau, čau