Perioperační sestra
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
Perioperační sestra
Dobrý den, chtěla bych se zeptat jestli některá z vás pracuje ve zdravotnictví a uměla by mi odpovědět. Mám vystudovaný obor zdravotnický záchranář, ale myslím si že už bych chtěla dělat něco jiného. Nejsem stará, ale myslím, že by se na zachránce uplatnil někdo mladší a že já bych byla užitečnější někde jinde, také ve zdravotnictví.
A napadlo mě perioperační sestra. Už jsem se o to začala zajímat a všude je že musím mít vystudovaný obor všeobecná sestra a potom specializace. Nestačí tedy ten můj obor, jestliže bych byla perioperační sestra na ARO a dodělala bych si tu specializaci? Záchranář má totiž uplatnění i jako sestra na ARO, JIP a urgentním příjmu.
Děkuji a přeji pevné nervy v těchto dnech ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Reakce:
Myslím, že by bylo lepší dát tento dotaz na fb v nějaké zdravotnické / ošetřovatelské skupině
- Citovat
- Upravit
@barusicee ne, jako záchranář nemůžeš být perioperační sestra. nejspíš proto, že nejsi „plnohodnotná sestra“, že (jak sama píšeš) jako sestra můžeš pracovat jenom na některých odděleních
když koukneš do Nařízení vlády 31/2010 Sb.
https://www.zakonyprolidi.cz/cs/2010-31
tak v ní v příloze 1 opravdu najdeš, že jako perioperační sestry se mohou specializovat jenom všeobecné a dětské sestry a porodní asistentky. jako zdravotnický záchranář se můžeš specializovat buď na urgentní medicínu, nebo perfusiologii.
na druhou stranu podle zákona 96/2004 Sb. jako zdravotnický záchranář můžeš usilovat o zkrácené studium na všeobecnou sestru na VOŠ. studium může být zkráceno až na jeden rok. většinou se o zkráceném studiu mluví v souvislosti s praktickými sestra, ale mhou ho absolvovat i zdravotniční záchranáři. a co jsem tak před časem koukala, tak mezitím co praktickým sestrám školy odpouští rok studia, tak záchranářům odpouští roky dva. ale samozřejmě, tohle záleží na rozhodnutí školy.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@barusicee na ARO nejsi perioperační sestra. Na ARO záchranář může legálně, na JIP též. Tam nic studovat nemusíš. Perioperační je postaru „sálová sestra, nebo instrumentářka“. Tam záchranář jen tak nemůže.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@sagina děkuji, moc jste mi pomohla
Takže to znamená, že když si dálkově dodělám tu všeobecnou sestru můžu se pak stát tou perioperační na jakémkoli oddělení. O to zkrácení musím nějak zažádat? Jak probíhá ta specializace?
Děkuji
- načítám...
- Citovat
- Zmínit