Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
No to je bomba s dětma, tolik peněz, no někdo holt má smůlu, někomu děti nemarodí, k
A myslíš, že by se alergie a nástup do školky časově shodly?
Je to normalni reakce na pobyt v kolektivu a vyvoj imunity. Pokud mas pocit nejake alergie tak se podivej doma na potencialni alergeny a vyluc je. Predpokladam, sice ze ti to nepomuze ale budes mit pocit, ze neco delas…Alergicka ryma a kasel se odlisuje od viroz…
Měli jsme to takto se synem loni. Od září do prosince ve školce celkem 17 dní. S každou rýmou, kaslickem měl 40 horečky. Měl 2× antibiotika, vždy po nich byl ještě týden doma. Když odchodil celý týden, tak v pátek už horečka. V létě nám doktorka předepsala bronchovaxom. Nevím, jestli je to tím nebo prostě vyrostl, ale letos zatím lepší (tukam na vše možné).
Je pravda, že máme doma kočku, která je jenom doma a psa, který je přes den venku a na noc doma, ale před školkou takto nemocný nebyl, k
@kukukulina píše:
Díky, zázrak se koukám neděje, já jako malá byla alergik skoro na vše, léčila jsem se no a pak to časem vyšumělo, nevím už jaké jsem měla ale příznaky, jestli kašel je také příznak to nevím, ale je to nanic když mi doktorka nedá doporučení, d
no prostě po 4 měsících ve školce ti fakt nedá doporučení na alergo, navíc kdyby alergii měl, tak by se projevila i před školkou, takže na alergo se nijak neupínej
@kukukulina píše:
Je pravda, že máme doma kočku, která je jenom doma a psa, který je přes den venku a na noc doma, ale před školkou takto nemocný nebyl, k
je jedno, jestli jsou zvířata doma nebo venku, alergie bývá na srst zvířat, ale to by se ta alergie projevila dřív než zrovna ve 3 letech, kdy šel do školky
Ano dřív tak nemocný nebyl a to jsme bydleli v paneláku a zvířata byla doma, ted se to zvrtlo školkou, k
Tvůj syn se poprvé ocitl v kolektivu a je úplně normální, že je každou chvíli nemocný. Řešit nějakou alergologii po takhle krátké době je úplně zbytečná ztráta času.
Zejména teď v prosinci je navíc nemocnost extrémně vysoká i u mnohem starších dětí, co už jinak tolik nemocné nebývají. Týden před svátky bylo u syna ve třídě 8 dětí, u dcery 12 – všechno ostatní polehalo s nejrůznějšími respiračními víry, záněty průdušek, dutin, atd atd.
Buď trpělivá a věř doktorce – tvůj syn se časem “otrká” a zlepší se to.
@kukukulina píše:
Ano dřív tak nemocný nebyl a to jsme bydleli v paneláku a zvířata byla doma, ted se to zvrtlo školkou, k
prostě se s tou nemocností smiř, ty očekáváš nějaký zázrak, doufáš v zázrak alergologie - ne, zázraky se nedějí, děti ve školce prostě jsou nemocné, někdo víc, někdo míň - můžeš zkoušet vitamíny, doplňky stravy - ale - beztak je to vše na nic,
snaž se, aby se kluk nepřehříval a ani mu nebyla zima, ovoce, zelenina, chodit ven - ale to je tak všechno, co můžeš dělat,
prostě z toho časem vyroste
@BohunkaP @kukukulina jo v naší školce bylo 12. prosince 10 dětí z 50, další den už nevím, to onemocněla dcera také a byli jsme doma nemocní všichni od ní
Děkuji vám, snad se to časem zlepší, víc dělat nemohu než dělám, syn je zavřený doma a je jak z divokých vajec, k
@kukukulina píše:
Děkuji vám, snad se to časem zlepší, víc dělat nemohu než dělám, syn je zavřený doma a je jak z divokých vajec, k
pokud jenom kašle a nemá teplotu, tak můžete klidně chodit na procházky do přírody, aby nebyl v kolektivu jiných děti - rozhodně lepší klidná procházka, jak dítě houpající se doma na lustru ![]()
tohle doporučuje naše doktorka a je to dobrá rada ![]()
Ne, normální to není. Je běžné, že jsou děti po nástupu do školky nemocnější, ale ne tak často. A určitě to bude mít souvislost s alergiemi. U tak malého dítěte to nejspíš bude potravinová alergie. Zvíře nemáte? Zacházej s ním jako s alergikem, častěji prát povlečení, luxovat, zkusit eliminační dietu. Ale je to náročné u tak malého dítěte, zvlášť, když se to projevuje oslabením imunity a ne třeba průjmem nebo bolestí bříška. Moje nejnemocnější dítě má celiakii. Bříško jí nikdy nijak zvlášť nebolelo. Taky alergie nemusí být vytestovaná a stejně tam je - to je právě paradox u malých dětí.
Měla jsem takto nemocná 2 batolata, léčba byla každý den antihistaminika a pak podle příznaků - dieta na celiakii, dýchátka na astma, nějaké ty kortikosteroidy, než se to dalo do pořádku. Bohužel děti mají těch alergií hodně plus autoimunitní záněty, takže to ani moc léčit nejde, kromě potlačování příznaků a té diety. Jsou nemocnější, než zbytek populace, I na střední musím řešit, že mají vysokou absenci a musí kvůli tomu dělat třeba komisionální zkoušky.
Nejmladší jsem měla s odstupem a tak jsem řešila, jak co nejvíc předejít alergiím a měla odklad očkování. To bylo super, mít zdravé dítě i ve školce! Bohužel, jakmile se očkovat začalo, tak najednou začala být nemocnější, až letos ve škole víc nebyla, než byla. Jen díky tomu, že mám zkušenosti se staršími, jsem se vmáčkla k našemu imunologovi a chudák hned několik diagnóz (autoimunity, alergie). Určitě hodně doplňuj vitamíny (D hlavně) a zkuste tu alergo-imunologii. Načti si něco o největších alergenech u dětí a zkuste i tu dietu, třeba to pomůže.
Syn byl takto nemocný od 6 měsíců do 8 let. Většinou měl za zimu tak 5× ATB (uši, angína, zápal plic).
Až letos to je lepší. Prvně strávil v instituci víc než 2 týdny v kuse.
Za první rok MŠ byl ve školce 20×. Platili jsme mu hlídání.
Je mladší sourozenec. Starší měl přes zimu zakázanou školku.
Letos je ve 2. třídě a pořád mám OCR každý měsíc. Dřív jsme se střídali s manželem, ale jsme u stejného zaměstnavatele a ja jsem lépe nahraditelná.
Na doléčení si platíme hlídání.
Za různé preparáty jsme zaplatili tolik, že by to dalo na lepší dovolenou.