Poradna o homeopatii
MUDr. Eliška Bartlová
Ahoj,
já peču podle tohoto receptu:
(ale sehnat se dají určitě i jiné tady na emiminu nebo BC)
PERNÍČKY
(uvádím poloviční dávku, i tak mi jich přijde dost ![]()
2 vejce
2 lžíce tekutého medu
12,5 dkg cukru moučka
40 dkg hladké mouky
1/2 - 1 celý prášek do perníku
3 dkg sádla
3 dkg Hery
Dál přidáme dle chuti:
1 lžíce kakaa
6-7 dkg mletých vlašských ořechů
1/2 kávové lžičky skořice
1/2 lžičky badyánu
1/2 lžičky hřebíčku
(já dávala jen skořici a kakao - perníčky tím chytnou pěknou barvu)
Do mísy dáme sypké i tuhé ingredience, pak přidáme tuk. Zpracujeme na hladké těsto, vytvoříme 4 mm silný plát a z něj vykrajujeme tvary. Pečeme na pečícím papíře. Teplota při pečení 220 st. v elekt. troubě, péct 5 minut. Perníčky hned po vytažení z trouby potíráme rozšlehaným vejcem, já potírám i na plechu před pečením, takže dvakrát. Jsou pak lesklejší.
Poleva: 1 bílek, přesátý cukr moučka, maličko citronové šťávy.
Pavličko , na ty dírky na sáčkách - poleva nesmí být moc hustá, jinak se to ucpe a dírka se roztrhne, taky by měl být ten cukr prosátý přes síto, no a taky to chce dobrý sáček, což kolikrát taky doma nemám ![]()
Péct budu asi 14 dní před Vánoci, jak kdy… jo a k perníkům do krabice se doporučuje přidat rozkrojené jablko ( a měnit ho), aby zůstaly perníčky měkké.
Tak šup šup, sem s inspiracemi! ![]()
Ahoj,
já předloni objevila skvělý recept na měkké perníčky - netvrdnou !
650g hladká mouka
250g cukr moučka
2 lžičky jedlé sody
2 lžičky perník. koření
50g rozpuštěného másla
150g medu 4 žloutky
7 lžic mléka
před pečením potírám studenou vodou, po upečení rozšleh. vejcem.
Začínám péct kolemMikuláše
Jen v tom zdobení nejsem tak dobrá jako vy.
Ahojky já mám receptík a apetitu, je tam sice hodně medu, ale jsou fakt výborný.
JInak k tomu zdobení, jsem někde četla, že detailní zdobení prý hodně tenkým štetcem. Používáte někdo?
Jinak příští týden jdu lovit nějaký super pytlíky, snad se ta dírka nezvětší ![]()
Čau ženy, já poradím ohledně toho dokončení. Já perníky potírám až po upečení a to bílkem rozšlehaným s trochou vody, Pokud mám moc světlý perníky, tak do toho potírání přidám trochu kakaa. Jinak můj osvědčený recept na polevu je: 1 bílek, 20 dkg moučkového cukru (nejlepší je dar slunce), 1 pol. lžíce Solamylu a 1 pol. lžíce citronové šťávy ( z flaštičky) Osvědčil se mi porcelánový hmoždíř. Dám do něj vše a jdu k TV a třu a třu. Ruce bolí, ale poleva je milionová. Pozn. pro ty, které čekají přes noc na zaschnutí, mně ta poleva uschne tak do 1 hodiny… Zdobím zá:,–(ně papírovým kornoutkem, ale nevím, jestli se mi podaří poslat předmět doličný… ![]()
80 dkg hl.mouky, 26 dkg moučkového cukru, 20 dkg hery, 18 dkg medu, 4 vejce, 2 lžičky koření do perníku, 2 lžičky jedlé sody. Přes noc nechat uležet v lednici.
Recept mám od kolegyně z práce a jiné už nepeču. Jsou výborné.
Já mám jen z loňska..
Zdobila jsem zdobičkou co vypadá jak tuba od zubní pasty
. Stojí asi 80Kč a je omyvatelná.
Já letos prvně šla do perníčků, už mám teda nazdobeno, ale moc mě to bavilo ![]()
Jen mi moc nešly ty úplně tenoučký linie. Já zdobila injekční stříkačkou. Ty tenoučký teda taky děláte pytlíkem/kornoutkem???
A ještě k uskladnění. Necháváte je v plechovce, nebo obyč. krabici. A když přidám to jablko - nezvlhne mi i ta poleva a nerozpatlá se???
Dík zkušeným!!!
fanča píše:
Ty tenoučký teda taky děláte pytlíkem/kornoutkem???
Já zdobím zdobičkou. Prodávají v domácích potřebách za cca 80Kč a vypadá jako tuba od zubní pasty. Používám ji druhý rok a jsem z ní fakt nadšená. Když si vzpomenu, co jsem se předtím navztekala
.
A ještě k uskladnění. Necháváte je v plechovce, nebo obyč. krabici. A když přidám to jablko - nezvlhne mi i ta poleva a nerozpatlá se???
Dík zkušeným!!!
Já dávám do plechových, plastových (po zmrzlinách) i do papírových a rozdíl jsem nepoznala. Nechávám na balkoně, ale až když pak dám dovnitř, tak měknou. Ovšem já mám ráda ty tvrdé, takže mi to vyhovuje.
aleesha píše:
Ahoj,
já předloni objevila skvělý recept na měkké perníčky - netvrdnou !650g hladká mouka
před pečením potírám studenou vodou, po upečení rozšleh. vejcem.
250g cukr moučka
2 lžičky jedlé sody
2 lžičky perník. koření
50g rozpuštěného másla
150g medu 4 žloutky
7 lžic mléka
Začínám péct kolemMikulášeJen v tom zdobení nejsem tak dobrá jako vy.
Chci se zeptat, jestli se těsto nechává uležet přes noc - tak jsem dělala podle receptu nedávno. A ještě jestli je nějaká doporučená doba, jak dlouho je nechat odležet a v čem nejlíp skladovat - v jaké krabici, v chladu, také s rozkrojeným jablkem?
Díky za info! Recept se mi líbí - zatím jsem perníkářský začátečník, ale zdobení mě baví ![]()
Přes noc odležet nenechávám. Většinou si udělám těsto dopoledne a odpoledne pečeme, a to hlavně proto, že na jeden zátah bych to s dětmi nedala ![]()
Skladuju v garáži či na půdě, do ledničky by se mi vše nevešlo. Jablko nedávám, tyto perníčky jsou měkké samy o sobě ![]()
Už se to blíží
Doufám, že letos už se zapojí víc i děti
Koupila jsem na zdobení ty polevy od Oetkera - velkou bílou a malé barevné v tubách - už jste je někdo měl, jaké jsou?
aleesha píše:
Oetkera - velkou bílou a malé barevné v tubách - už jste je někdo měl, jaké jsou?
Já jsem měla obojí a už nikdy více. Hrozně se to lepí, i když to zatvrdne a hlavně se mi tím nepodařilo zdobit tak, jako s tou zdobičkou. Ta poleva zůstávala u té tuby, k ní se lepila víc než na ten perníček (zkoušela jsem i na linecké a stejný efekt, takže těstem to asi nebude). Takže jsem se vrátila k oblíbené zdobičce a na ni nedám dopustit. Stojí 80Kč, takže stejně jako ty tubičky dohromady a je to na opakované použití
.
Ty tubičky se mi líbily hlavně proto, že v nich není vejce, mám panický strach ze syrových vajec, ale prostě ten efekt mi za to riziko stojí. A spoléhám na to, že v zaschlé polevě těch bakterií snad moc není. A i přes svoje obavy jsem vloni nazdobených perníčků snědla dost, letos už taky
. ![]()
Vloni jsem dávala do polevy cukr moučka koupený v Albertu, tenhle http://www.k-mart.cz/…ka_1kg_a.jpg
Letos jsem měla jiný a poleva mi zdobičku ucpávala. Takže doporučuju tenhle, já už jiný riskovat nebudu
. Ale neříkám, že jiným to nejde
.
Tak my už máme hotovo
. Já toho Oetkera nakonec taky vyzkoušela a ty malé tubičky byly dobré (i pro děti), akorát chuťově mi ta domácí poleva přijde lepší. ta velká bílá byla moc tuhá a tlustá.
Také přidávám ukázku ze své tvorby. Ke zdobení perníčků používám bílkovou polevu (minimálně 2× přesátý moučkový cukr, trošku citrónové šťávy, bílek) a zdobím doma vyrobenými kornoutky z pergamenového papíru. ![]()