Jednoduše-chutně-zdravě

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
2769
30.10.08 15:46

Jednoduše-chutně-zdravě

Protože si opakovně zoufám, co rychle uvařit dítku a sobě k obědu, zakládám novou diskusi. Vítám všechny rychlé, jednoduché, chutné a snad i zdravé recepty a tipy. Takže sem s nimi :D .

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
20656
30.10.08 15:50

napadlo mě obyčejné rizoto … kdyby někdo náhodou nevěděl, tak následuje recept:
nakrájet cibulku a osmahnout do sklovata, přihodit maso nakrájené na kousky, přihodit nějaké koření (sůl, oregano, bazalku,…), k masu přidat zeleninu nakrájenou na kousky (může být i mražená, ale doporučuju předtíám rozmrazit, bude to pak rychleji a maso ani zelenina neztratí svou chuť dlouhým dušením)
zamíchat s uvařenou rýží, posypat strouhaným sýrem ;-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
23505
30.10.08 16:08

Skvělý téma - takže těstoviny na způsob salátu nebo s rajčatovou omáčkou ( v podstatě jen na cibulce svařená rajčata bez slupky z konzervy ), kuskus, bulgur, brambory v úpravě vařené, pečené se zeleninou, bramborová kaše nastavená zeleninou typu hrášek, brokolice, mrkev … Z ryb možná pangasius, ten je bez kostí. Polívky typu krém, tj. uvařená zelenina rozmixovaná tyčovým mixérem a případně zjemněná smetanou nebo náhražkama jako je sojová smetana, Rama cremafino. Napadne mě časem jistě víc, složitý jídla nevařím :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1339
30.10.08 16:16

báječný téma :wink:

připojím se s rychlou česnečkou ze zbytku bramoborový kaše (od té doby co jsme se jí naučila musím dělat vždycky víc kaše :lol: )

zbytek kaše rozmíchat buď ve vodě(lepší je vývar, když není tak maggi kostka) nebo v půl mléka a půl vody tak aby byla krémová. Potom přidat česnek a trošku povařit. Potom přidávám žloutek a namkonec pažitku. K tomu do mističky osmaženou housku a nakonec při podávání posypat strouhaným sýrem

tak přeju dobrou chuť všem co to vyzkouší :wink:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20656
30.10.08 16:41

vzpomněla jsem si ještě (ale neni to možná až tak zdravý)

• knedlíky s vajíčkem (mňam, na to spotřebuju vždeycky knbedlíky, co dostame od tchýně, mám je v mrazáku a jednou za čas vytáhnu, jinak je totiž moc nemusím)
  • těstoviny s bryndzou, nebo s pestem, se sekanými rajčaty a bazalkou, se sýrovou omáčkou (rozpuštěné tavené sýry na pánvičce zalité mlékem)
  • rajská omáčka: osmahnout cibulku, přihodit loupaná rajčata (čerstvá nebo z konzervy), nové koření, sůl, špetka cukru a pepře a nechat podusit, nakonec se může ještě zahustit jíškou (na stejném principu se dělá jednodušší verze rajské polévky) :-)
  • špenátová polévka: kostku špenátu povařit až rozmrzne, přidat osmahlou cibulku, česnek, může se zahustit jíškou a podávat naředěné smetanou nebo mlékem
  • hrášková polévka jinak: ohřát mléko, hodit do něj hrášek (na litr mléka cca 300gr), osolit, přidat majoránku, 100gr taveného sýra a nechat provařit a podávat

napadlo mě ještě něco, nevím, jak je to pro koho jednoducé, ale rychlé celkem jo - cca 30min.
frankfurtská polévka:
3 větší brambory oloupat, nakrájet na kostičky a dát vařit do osolené vody na cca 5min
mezi tím zcedit kysané zelí, v případě potřeby pokrájet na menší kousky pak přihodit k bramborám, přidat bobkový list, nové koření, podlít a nechat vařit dalších cca 10min, prostě tak dlouho až budou brambory hotové,
vedle toho připravit cibulku, přihodit nakrájenou klobásu, zasypat spoustou sladké papriky a pak to dát do hrnce k zelí a nechat ještě chvíli provařit … výborná polévka na podzimní večery i jen tak s chlebem

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2769
31.10.08 08:09

Mezi u mě i malé oblíbenou rychlovku patří celozrnný kuskus s grilovacím kořením či jinou směsí koření, tuňák ve vlastní šťávě a na kostičky nakrájená salátová okurka. Samozřejmě se dá přidat i jiná zelenina.
A další variantou je nakrájená zelenina a sýr s kuskusem.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4874
2.11.08 19:57

Moje rychlovka:

na trose masla nechat dusit file, okorenit korenim na ryby (dulezity je cesnek), kdyz je maso hotove, odsunout stranou a nasypat zeleninu (pouzivam mrazenou mrkev+hrasek+kukurice). Nechat rozmrznout, podusit do mekka. Podle chuti pridat cesnek. Pak do toho zamichat uvarene brambory nebo bramborovou kasi. Ja mam rada z toho patlanici do misy.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
23505
11.11.08 22:30

Teď jsem dodělala snad zdravější verzi rychlovky - těstovinový salát. Vařené těstoviny na skus smíchat s kukuřicí, mrkví, kapary, olivama a jemně dochutit jogurtem s trochou hořčicí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
879
26.11.08 16:58

Polévka - říkáme jí mrkvová, i když je zeleninová:
Najemno nastrouhat mrkev a celer v poměru asi 2-3 : 1, případně trochu pastináku nebo petržele. Trochu orestovat - originálně na másle, ale já na másle smažím nerada, takže na trošce oleje a pak na to trochu másla rozpustit, zalít vodou, okořenit (polévkové koření - nové, polévkové bylinky, pokud to není pro hodně malé dítě, masox nebo podravka to jistí, oboje má poměrně zdravé varianty), nechat přejít varem, přisipat hrubou krupici a ještě trochu povařit. Sestra dělá něco podobného trochu méně zdravého s tím, že napřed na másle udělá krupicovou jíšku a teprve pak dává zeleninu. Říká tomu trochu lákavěji „falešná rybí“.

Květák se smaženou strouhankou:
Uvařit květák asi jako na obalování (ne moc do měkka) ve slané vodě - z vývaru a části květáku se dá udělat polévka. Na másle nebo na oleji s máslem (viz výše) lehce opražit strouhanku. Květák se podává rozebraný na růžičky a posypaný opraženou strouhankou a strouhaným sýrem, je dobrý samotný nebo s bramborem, případně ještě dušenou zeleninou (mrkev, hrášek, kukuřice).

Eva

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2769
19.1.09 12:33

Přihazuji další dvě jídla.

Cizrnová pánev:
Namočila jsem cizrnu den předem, pak povařila až byla měkká, osmažila nudličky z masa, přidala tofu, rajčatovou majdu (zavařuji rajčata, cuketu, cibuli, někdy s paprikou), možno přidat nějaku směs zeleniny, přihodit cizrnu a je to.

Kuskus s masem:
Osmažila jsem kousky masa, přidala tofu, směs zeleniny, balkán nebo jádel a jako přílohu kuskus. o hotového jídla jsem ještě pokrájela čerstvou salátovou okurku nebo jinou čerstvou zeleninu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Kojenecká lahev

• (4.5) + 85 recenzí

Danny Sport

• (4) + 77 recenzí