Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Předesílám, že jsem zahrádkář- amatér a že moje výsledky nejsou nijak valné, ale moc mě to baví
.
Dala jsem letos do loni vyhnojeného skleníku (žádný jiný prostor k dispozici nemám) mimojiné 3 cukety - daří se jim báječně, už jsou z nich oobrovské rostliny, těšili jsme se na záplavu cuket, ale rostliny pořád jen kvetou, pak květ upadne a nic z toho není. Poradíte, jak je donutit plodit? Okurky hadovky vypadají o dost nadějněji ![]()
@cell Nevím, já mám jednu cuketu na zvýšeném záhoně na terase a cuketky jsou jen malé, jakmile mají cca 10 cm na délku, začnou od květu uhnívat, nevím, čím to je. Někde jsou květy jen na stopkách, některé pod sebou mají tu cuketku. Vedle cukety mám i dýni, která už zabrala skoro celou terasu, tak doufám, že ta dopadne lépe.
@cell a má ti je kdo opylovat? my už cukety sklízíme a je jich zas hafo, ale máme je teda venku
Letos jsem cuketu nedávala… ale vloni jsem ze 2 rostlin neměla skoro žádnou úrodu. Kytky byly velký jak kráva. Ale v sousedství je asi nikdo neměl a mně se na nich míjely samčí a samičí květy, takže nedocházelo k opylení.
My je máme tedy zásadně venku…jinak to chce utrhávat květy, kde je vidět, že nebude plod, tyto květy rostlinu zbytečně vysilují. Také stříháme ty největší listy.
Příspěvek upraven 17.09.14 v 17:11
Podle mě je to tím, že je nemá kdo opylovat a neopylené květy pak upadnou… Možná by pomohlo třeba přes den otevřít dveře/okna skleníku, aby se tam nějaký ten hmyz dostal.
Nám cuketa na záhoně krásně plodí, ale máme za sjiný problém. Udělá se malá cuketka a ten kvítek nakonci uhnívá a od něj pak začne hnít i cuketa - zvláště pak u plodů, které se dotýkají země ![]()
@janeee2 píše:
Podle mě je to tím, že je nemá kdo opylovat a neopylené květy pak upadnou… Možná by pomohlo třeba přes den otevřít dveře/okna skleníku, aby se tam nějaký ten hmyz dostal.
Nám cuketa na záhoně krásně plodí, ale máme za sjiný problém. Udělá se malá cuketka a ten kvítek nakonci uhnívá a od něj pak začne hnít i cuketa - zvláště pak u plodů, které se dotýkají země
já mám pocit, že plody dotýkající se země pomáhá podkládat, stejně jako třeba dýně a melouny se podkládají nějakou dlaždicí, aby se nedotýkaly holé země a nehnili. Ale jsem pouze teoretik, nemám vyzkoušeno
@xsaleen @janeee2 : no ten skleník je celý den otevřený, na zahradě poletuchy jsou ![]()
venku je mít právě nemůžu, není tam nikde záhonek a lítají tam všude velcí psi ![]()
Opylovat se da i steteckem. Proste klasicky stetec, co deti pouzivaj na vodovky a posmrdlat s nim postupne ve vsech kvetech, klido i nekolikrat a napreskacku ![]()
To samé mám u dvou cuket, pouze jen květy na delším stonku, nejsou ani tak velké. Ptala jsem se na to v zahrádkářstí, prý se jedná o samčí květy /rostliny/ nic z toho nebude.
Můžu se vtírnout dotazem ohledně dýně? Pěstuji jednu na vyvýšeném záhonu na terase (manžel mi na terase udělal takový „hrob“ - dřevěná ohrádka vyplněná textilií na dlažbě, v tom hlína cca 40 cm). Dýně teda jede fest, máme už zarostlou skoro celou dlážděnou plochu. Už je tam několik dýněk o průměru cca 4 až 5 cm. Je vhodné samčí květy taky ostříhat? A pak nějak zkrátit ty šlahouny? Je nějaký počet dýní, které ta rostlina zvládne, aby i dozrály? Myslím, jak se třeba zaštipují rajčata. Děkuji.
@AliTad My jsme zastřihávali jen šlahouny a listy, plody jsme nechali všechny a také nám všechny uzrály..ono asi záleží na stanovišti a podmínkách.
@MiaD píše:
Opylovat se da i steteckem. Proste klasicky stetec, co deti pouzivaj na vodovky a posmrdlat s nim postupne ve vsech kvetech, klido i nekolikrat a napreskacku
a to by pomohlo, kdyby se jednalo právě o samčí rostliny, jak píše @katyca???
(se ptám asi jak tydýt).
Jinak jsem včera 1 malou cuketku objevilo, takže to možná celé ještě není tak ztracené ![]()
@Sweet_Angel2 A jak dlouhé mám šlahouny nechat, kde je zastřihnout?
@AliTad Přesně ti to nepovím, páč my jsem ji měli venku v poměrně velkém prostoru. Chce to vzít od oka
Ustřihni ho tam, kde si myslíš, že je jeho vhodná délka. Tím, že ho zastříhneš, tak on tu svoji sílu pak bude dávat jinam. Já jsem jenom laik pěstitel a popisuji, jak jsme to dělali my
Dýně jsme měli krásné a bylo jich fakt moc, tak jsme je letos nedávali.