Pěstování zeleniny na balkóně

946
14.3.12 23:14

Pěstování zeleniny na balkóně

Ahoj tak tady ctu jak vyjit s penezma a jak zit zdraveji. V lete se u nas konaji farmarske trhy takze budu pecena varena tam ale je to jen prece drahe !!! Jsem typicke panelakove dite a tak nemuzu mit doma ani prasata ani slepice :-D Ale chtela bych si vypestovat alespin par rajcatek nejakou tu bylinku atd.
Tak holky co mate zkusenosti poradte !!! Je lepsi kupovat uplne seminka a sazet do vaty nebo uz vyklicene ktere vam pak rostou kvetou a davaj namky. A kdy zacit pestovat a kdy premistit na balkon. Jeste co sazite a kde to kupujete. Dik za rady a zkusenosti !!!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
ncc1701
14.3.12 23:29

Ahoj, zkušenost mám. Během dovolené jsem mámě svěřila chilli papričky v květináči - do té doby prosperující. Nepřežily, protože naši mají přízemní byt, který je z ulice rychle zastíněn protějšími řadovkami a z druhé strany jsou zase zahrady rodinných domů plné stromů.
Jinak jsem doma také zkoušela pěstovat, ale moc mi to nejde, asi se o to neumím starat… plus k tomu nemáme vhodný podmínky :-)

• Citovat
  • Upravit
189
14.3.12 23:38
Petjuska:
petjuska90 píše:
Ahoj tak tady ctu jak vyjit s penezma a jak zit zdraveji. V lete se u nas konaji farmarske trhy takze budu pecena varena tam ale je to jen prece drahe !!! Jsem typicke panelakove dite a tak nemuzu mit doma ani prasata ani slepice :-D Ale chtela bych si vypestovat alespin par rajcatek nejakou tu bylinku atd.
Tak holky co mate zkusenosti poradte !!! Je lepsi kupovat uplne seminka a sazet do vaty nebo uz vyklicene ktere vam pak rostou kvetou a davaj namky. A kdy zacit pestovat a kdy premistit na balkon. Jeste co sazite a kde to kupujete. Dik za rady a zkusenosti !!!

Na jakou světovou stranu máš otočený balkón? To je dost podstatné..
A jinak můžeš všechno vypěstovat ze semínek, vyjde to levněji. Na rajčata a papriky už je pomalu čas. Být tebou nasadím je rovnou do květináče,který pak budeš mít na bálkoně, ať je nemusíš přesazovat. Semínka zahneš troškou hlíny, můžeš i přikrýt sáčkem nebo fólií, zalíváš a čekáš. Musí být někde na světle. V květnu je pak přesuneš na balkón.
Ostatní můžeš sadit přímo ven, dobu výsevu najdeš na sáčcích.
Přeju hodně pěstitelských úspěchů:)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1133
15.3.12 00:07

Mám sice zahradu, ale několik rajčat sázím i do kbelíků a plodí déle,než ty na záhonu. Já si předpěstuji v kelímcích ze semínek (teď je zrovna čas),v květnu přesázím do kbelíku a dám ven.
A v truhlících pěstuji převislé jahody.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16291
15.3.12 01:57

A nevíte prosím co dělám špatně když mi na okně v kuchyni chcípají bylinky? :lol: Momentálně šnitlík. Myslím, že jinak se tomu říká ještě pažitka :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14777
15.3.12 07:15
Hanule píše:
A nevíte prosím co dělám špatně když mi na okně v kuchyni chcípají bylinky? :lol: Momentálně šnitlík. Myslím, že jinak se tomu říká ještě pažitka :think:

jen mě napadá, jestli tam není moc teplo, my ji sadily ze semínka a nevylezla nám vůbec, svěřili jsem jí tetě co má květinářství a prý musí být v chladnu(máme ji na parapetu v hale (tedy teta ji vypěstovala :dance: :dance: :dance: ) a už ji máme snad pěti centimetrovou :potlesk: :potlesk: :potlesk: :potlesk: :potlesk: , prý má radši chladnější místnost,my ji totiž měli v dětském pokojíku a vůbec se jí se nechtělo vylést

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19746
15.3.12 08:00

Dají se na balkónu docela solidně pěstovat rajčata, já doporučuju koupit pak někde na trhu na jaře pak už rovnou sazenici ;) . Důležité je, aby tam šlo část dne sluníčko a hlavně, oproti tomu, když rostou na záhonku, tak kyblík nebo nádoba rychleji vysychá, takže bude nutné určitě ráno a večer zalévat - pravidelně, jinak ti to uhyne, takže je to blbé třeba když někam budete chtít jet.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4132
15.3.12 08:25
Adélky píše:
Dají se na balkónu docela solidně pěstovat rajčata, já doporučuju koupit pak někde na trhu na jaře pak už rovnou sazenici ;) . Důležité je, aby tam šlo část dne sluníčko a hlavně, oproti tomu, když rostou na záhonku, tak kyblík nebo nádoba rychleji vysychá, takže bude nutné určitě ráno a večer zalévat - pravidelně, jinak ti to uhyne, takže je to blbé třeba když někam budete chtít jet.

A jak asi velkou nádobu na ty rajčata? Chtěla bych letos zkusit na terase rajčata a papriky v nějakém kýblíku, ale nevím kolik tak prostoru pro kořeny :think: klasický 10tilitrový kýblík, nebo může být i menší?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
27305
15.3.12 08:27

Tak můžeš koupit sazenice, pak ale doporučuju přímo nějaký trh a sledovat, jestli nejsou slabé, tzn. vytáhlé rychle za sluncem, tenké, málo listů apod., cili proste slabé nevhodné sazenice. Ze semínka můžeš taky, my teda je dáváme na týden do vlhké vaty a když se objeví špička klíčku, jdou do kelímků a pak cca 15-20 cm sazenice z kelímků do zahrádky.
Na balkoně se dá pěstovat skoro cokoliv, muzes si udelat v hluboke bedne i zahon třeba na kedlubny, když na to přijde.
Další věc je ovšem balkon, jeho orientace, množství slunka a v neposlední řadě i jeho vzdálenost od nejblizsí větší silnice.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7615
15.3.12 09:11

Já bych teda doporučila taky zasadit přímo sazenice, koupíš na trhu a koupila bych si třeba dva druhy… žlutý a červený! Dál v truhlíku vypěstuješ bazalku, kadeřavou petrželku …klidně ze semínek! Nebo bazalku koupíš, stejně tak i rozmarýn, pažitku v květináčku (můžeš pak nasušit na zimu). Pokud bys chtěla i hezkej balkon tak bych zkusila i fazole… na balkón nad tebou bych přidělala provázky napnutý z tvýho balkonu, aby se fazolky mohly pnout a je to i pěkné…sousedka tak pěstuje na terase! Kvetou buď červeně nebo bíle! Máme naštěstí zahrádku, ale kdybych ji neměla tak to asi taky řeším takto… tento rok si dám určitě ale rajčata na balkon, není nad to ho utrhnout a sníst :-D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
536
15.3.12 09:17

Na balkon bych si dala spíš ty drobnější rajčata než klasické velkoplodé odrůdy - což teda nevím, jestli bude přísadu takových někdo někde na trhu nabízet. Jsou přímo i „květináčové“ rajčata, vypěstovat od semínka zas není taková věda 8) Měla jsem je před pár lety v truhlících po 3 rostlinkách. A i měsíční jahody.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16291
15.3.12 11:59
magda82 píše:
Hanule píše:
A nevíte prosím co dělám špatně když mi na okně v kuchyni chcípají bylinky? :lol: Momentálně šnitlík. Myslím, že jinak se tomu říká ještě pažitka :think:
jen mě napadá, jestli tam není moc teplo, my ji sadily ze semínka a nevylezla nám vůbec, svěřili jsem jí tetě co má květinářství a prý musí být v chladnu(máme ji na parapetu v hale (tedy teta ji vypěstovala :dance: :dance: :dance: ) a už ji máme snad pěti centimetrovou :potlesk: :potlesk: :potlesk: :potlesk: :potlesk: , prý má radši chladnější místnost,my ji totiž měli v dětském pokojíku a vůbec se jí se nechtělo vylést

V chladné místnosti právě že byl :think: Zkusím přendat jinam, uvidíme :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
ncc1701
15.3.12 13:46

Pažitka mi taky chcípá, ale já ji doma nepěstuju, jen si ji na zahradě vyreju do květináče a přenesu domů… ale už nevyroste :-(

• Citovat
  • Upravit
43035
15.3.12 15:28

Pestovala jsem v panelaku na jizni strane, sezona zacala brzo a taky brzo koncila, v cervenci uz slunce vsechno spalilo. mela jsem skvela rajcata. Ty se nejlip pestuji ve velikem pytli, do ktereho si das tak 50 cm zeminy. Rajcata tam vsadis az po zmrzlych, ale mela by byt uz velika, aby to slo rychle. (nemas-li lodzii zasklenou, to bysd mohla driv) - takze predpestovat doma na okne - vysejt hned, vcera bylo pozde, nebo pozdeji koupit sazenice.
rajcatum je na balkone skvele, chteji teplo a nesmi na ne prset (plesnivi). jen fakt nesmis setrit hlinou, v 20 cm kvetinacku vypestujes tak maximalne bonsai. Ja je mela 2,5 metru velka, plody jak jablka.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
43035
15.3.12 15:30
Hanule píše:

je zima a maji malo slunce. pazitka prej krasne roste, kdyz ji na podzim vyrejpnes i s hlinou a das na mrazak (vic balicku), pak postupne vytahujes a das rusat - mysli si potom, ze uz je jaro - skoncil mraz. ale nezkousela jsem to, mam ji dost naporcovane v mrazaku. Zikmni bylinky jsou uplne naprd, pokud jim nechces prisvecovat, je snad lepsi dycky si v supermarketu koupit za 30 novy kvetinacek.

mam teda skvelkou zkusenost s celerem na nat, ten drzi celou zimu na okne.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Party Time spotřebiče

• (4.8) + 30 recenzí

1.2 Spray Max mop box

• (4.8) + 25 recenzí