Pěstování zeleniny na balkóně

Napsat příspěvek
Velikost písma:
7421
15.3.12 22:50

Ahoj,
už třetím rokem budu letos na balkoně pěstovat rajčata (rybízová, tyčková)- semínka vyrazila cca po týdnu.
Pěstuju je v klasickém velkém (průměr cca 30 cm) květináči.
Loni jsem koupila i nižší do obyčejných truhlíků a měly taky velký úspěch, ani jsme je neujedli…

Zkouším i měsíční jahody, ale ty se mi povedly jen asi 2 roky - napadám mi je nějaká záhadná plíseň…

Loni se mi celkem povedla bazalka trpasličí (ta obyč se moc nepodařila) a oregáno ( i když to až na druhý pokus), již teď mi venku v truhlíku vyrazila pažitka (taky loňská).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14396
19.3.12 16:35

Ahoj holky, máme balkon na JZ a chtěla bych pěstovat nejen rajčata, ale v knižkách jsem našla, že by měli jít i stromky. mě by se tam líbila, v mrazuvzdorném květináči, třeba třešínka. Pro začátek. :) Nemáte někdo zkušenosti. Jo, a stromek by měl být schopný venku přezimovat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7421
19.3.12 21:58

Tak se stromky bohužel, s rajčaty jen tu nejlepší ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14396
20.3.12 11:09

I tak, máme klasickou panelákovou lodžii, tak si musím rozmyslet, co všechno si sem chci dát a jak si to tu rozdělím do zon. Už máme stolek se dvěma židličkama a míst, kam dávám sušák. Ale to chci pak využit i na rozkládací lehátka, protože na lenošení je židle nepohodlná. Jak řešíte zastínění? Máte někdo markýzu?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2630
10.5.12 22:07

@Brontik prosímtě, co to máš za ty „nižší“ rajčata? já bych taky ráda nějaký do truhlíku a nevím, co koupit, aby mi z toho nevyrostla 2metrová potvora :nevim: :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7421
10.5.12 22:22

To jsou rajčata (rybízová, třešňová?) přímo určená do truhlíků, semena jsem loni nebo předloni koupila v Penny marketu. Aktuálně mají cca 25 cm (ty normální už tak metr). Zajdu se ti podívat do sklepa na semínka, co je to za odrůdu. ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7421
10.5.12 22:38

Tak oficiální název je rajče balkónové, odrůda Vilma. Ty moje jsou balené v roce 2008, ale sešly všechny ;). Sela jsme je na začátku března a už mám malý zelený. ;) Jen teda doufám, že mi o víkendu nezmrznou, asi je budu muset přesunout do chodby…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2630
10.5.12 22:47

díky, já si je zkusím sehnat v kelímku :) takže říkáš, že budou mít tak metr,jo? a máš je v normálním truhlíku? v jak velkým a kolik? :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7421
10.5.12 22:53

Nebudou mít metr, myslím že měly tak max 40 cm. Mám je v klasickým truhlíku, tak 40 cm dlouhém a mám tam 3. Jedno jsem loni měla i v klasickém květináči o průměru max 20 cm a taky mu tam bylo dobře. :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2458
10.5.12 23:08

Holky slyšela jsem že se dají koupit sazenice zeleniny i s květináčem, které se pěstují vzhůru nohama, prý je to v nějakém závěsném květináči se zeminou do kterého se jen přilévá voda z vrchu a sazenice i plody rostou směrem dolů k zemi. Údajně je to prý dobré trošku přivazovat, protože rostlinky mají samozřejmě tendenci táhnou se nahoru za světlem. Výhoda je prý že rostlina nechytá žádné nemoci, plísně prostě nic a údajně je to velmi praktické. Nenašla jsem o tom nic na netu, říkala mi to sousedka, máte některá zkušenost a co si o tom myslíte? Já bych to i vyzkoušela, třeba jez ze zvědavosti.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
exik21
23.10.12 12:06

Rajčátka a další chuťovky z balkonu

Ahoj, já jsem si koupila sazeničky na trhu 3 červené a 3 žluté, zasadila je na balkoně do truhlíků - POZOR truhlíky musí být dost velké a hluboké ať mohou kořeny pořádně růst - pak rajčátka lépe plodí..pokud ti nevadí vzhled, tak je uplně nejlepší zasadit sazeničky do nějakého hlubokého a velkého kýble. Pak stačí mít na sluníčku a zalévat každý den - POZOR ne na listy - jinak budou plesnivé ale jen ze spoda hlínu. Jednou za 14 dní až 3 týdny do zalévací vody přidat hnojivo na rajčata a prohnojit to, pak budou růst rychleji a budou chutnější..přidávám fotky mé letošní úrody, z 6ti sazeniček jsem sklidila cca 180-200 rajčátek… :)

• Citovat
  • Upravit
7.11.12 09:21

Ahoj, oživuji diskuzi, potřebovala bych prosím poradit.
Máme doma čili papričky, takové ty v květináči. Už jsou červené, začínají se scvrkávat a nevím, jestli už je mám otrhat nebo nechat, usušit, v celku, nakrájet :nevim:? Prostě nevím, co s nimi. A tu kytku pak zahodit nebo přesadit, plodí pak ještě někdy? Máte někdo zkušenost? Děkuji :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3065
9.5.13 10:51

Já sázím do kbelíků, mám doma 3 OBI oranž, ale klidně se dají použít i jiné, komu nevadí že pak budou už jen na zeleninu, protože dělám díry odpoda aby se mi nedržela přebytečná voda, tak taky dobrý, jinak rajčata mám normální tyčková, líbí se mi že je velké a krásně zelené, že není balkon jen šedivý. Mám zasazené stáleplodící jahody ve 2 truhlících, na 60 cm mám 3 sazenice, a pak tu mám asi 50 sazenic feferonek :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3065
9.5.13 10:57
@Bublana píše:
Ahoj, oživuji diskuzi, potřebovala bych prosím poradit.
Máme doma čili papričky, takové ty v květináči. Už jsou červené, začínají se scvrkávat a nevím, jestli už je mám otrhat nebo nechat, usušit, v celku, nakrájet :nevim:? Prostě nevím, co s nimi. A tu kytku pak zahodit nebo přesadit, plodí pak ještě někdy? Máte někdo zkušenost? Děkuji :kytka:

no pokud se ti už scvrkávají, tak zbytečně necháváš vysilovat rostlinku, natrhej je a nech dosušit, já je použávám pak tak jak jsou, nvíc semena můžeš použít na nový výsev, pár receptů na chilli omáčku najdeš na netu, jinak je používám i po kouskách tř do guláše a pod.
Co se týče rostliny tak zatím ji nevyhazuj, ne všechna chilli jsou jednoletá, myslím že ten muj má i rosliny pár let staré, tak uvidíš jak bude růst :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
839
16.3.14 16:15

Letos poprvé jsem se rozhodla něco si vypěstovat na lodžii, resp. balkoně předělaném na lodžii. Mám vymyšlená rajčata, což z výše napsaných názorů můžu, několik druhů salátů a možná papriky a mrkev. Co ale patisony nebo cukety, a v čem je mít? Když jsem se dívala na semínka, dceři se líbil meloun. Na ty rajčata se mi líbí toto: http://www.jysk.cz/…00/a/catalog , na saláty určitě něco mělčího. Musí se takto pěstovaná zelenina přihnojovat nebo jim stačí vhodně smíchaná hlína s rašelinou? Ale to už se ptám moc dopředu. Teď se řeší semínka a minipařeniště-v případě balkonů.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Party Time spotřebiče

• (4.8) + 30 recenzí

1.2 Spray Max mop box

• (4.8) + 25 recenzí