Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahoj,
jsem v 15tt a objevila jsem, že se mi přímo na bradavce (dvorci) tvoří piha velikosti asi 1 mm.
Je možný, aby se piha dělala i na takovém
místě?
Mám to nechat, nebo si ji nechat odstranit, i když představa rozřezané bradavky pár měsíců před kojením
?!?!?
Díky NiKi
Ahoj,
já bych se tím moc netrápila, měla jsem podobný problém, pihy a něco podobného mateřským znaménkům se mi objevily při těhotenství na dvorcích a i přímo na bradavce.
V nějaké knížce o těhotenství jsem se ale dočetla, že je to docela běžné, že jsou to prostě hormonální změny a tak jsem to ignorovala.
Ani nevím, kdy zmizely, nějak jsem po porodu neměla čas to moc sledovat… ![]()
Díky Aldo, já jen, že to vypadá, že ta piha bude trochu vystouplá, tak jsem si říkala, že by bylo blbý, aby jí dítě nějak nerozkousalo nebo tak něco.
Taky jak se mi trochu zvětšují prsa, tak dosavadní pihy se taky začínají „natahovat“ a začínají mít takový ty „rizikový nepravidelný okraje“ takže mě to dost děsí.
NiKi
Ahojky,
já na Tvém místě bych zašla k doktorovi. Když nic, tak Tě alespoň uklidní, že je vše v pořádku. Myslím, že klid je v Tvém případě důležitý.
Alenka
Niki, já myslím, že bys neměla čekat když si nejsi jistá. za kontrolu u dermatologa nedáš nic a neboj se, dneska už se takhle malá znamínka neřežou, ale vypalují laserovou tužkou - jenom to štípne. Navíc bych řekla, že je lepší řešit takový problém v těhu, než při kojení. Nebo tě aspoň lékař ujistí, že je to v pořádku. Rozhodně bych se ale šla poradit, zvlášť když je to znamínko vystouplé. vradavky jsou hodně namáhané místo a jak jistě víš, znaménka na exponovaných místech by se měla včas odstranit aby se zbytečně nedráždila. Toho vypalování laserem se neboj, nebolí to.
Radka
Ahojky, já je mám taky - a ne jednu, ale třeba i 3 vedle sebe. Je to spojené určitě s hormony, byla jsem u svojí kožařky - jsem u ní jako doma ( od malička ekzematička). Říkala, že mám čekat, že se to samo urovná.
Ahoj.
Som v 33.týždni. Tiež sa mi vytvorili na dvorčekoch riadne „šošovičky“ a z tých , ktoré mám odjakziva na ostatných častiach tela sa stali ovela hrubšie.Hlavne ma znepokojovali tie na prsníkoch, ale teraz ,ked viem, že nie som jediná, kto má takyto „problem“, som kludnejsia. Urcite je to normalny sprievodny jav v tehotenstve.
Ja by som tiez prosila o radu. Kedze nie som prihlasena, tak asi nemozem vytverit novu temu, tak si dovolujem moj problem rozobrat tu.
Asi stvrty den mam priserne bolesti v brusku. Moze to byt z toho, ze sa zrejme miminko zacalo otacat dolu hlavickou a tak mi roztahuje maternicu do takych rozmerov , na ktore nebola zvyknuta? Citim ho kopat totiz na takych miestach, kde som ho pred tym necitila.
Niekedy mam pocit, ze mi odkusuje z vnutornosti , taka je to bolest.
Dnes idem sice k doktorovi na kontrolu, takze sa urcite spytam aj jeho, ale v e-miminku som vzdy nasla uspokojivejsie odpovede na moje otazky, ako u samotneho doktora. Ste super baby!
Dia 20 a Mimi 33t
Ahoj NiKino!
V těhotensví je změněná hladina hormonů a může se vyskytovat zvýšená pigmentace. Pihy se mohou objevit kdekoliv, kolem dvorců to bývá časté. Většina z nich po porodu (nebo až po odstavení) postupně vymizí.
Co se Tvé pihy týče - tady Ti s tím nikdo neporadí, neviděly jsme jí a i kdyby tu byla mezi nám lékařka, určitě Ti nebude radit takhle na dálku… Musíš vyhledat odborníka a nechat si poradit. Doporučení Ti napíše gynekolog nebo praktický lékař ke kterému chodíš.
Alice
ahoj nikino,
já mám 5m holčičku a v těhotenství se mi přesně udělaly stejné „pihy“ jako tobě. nezkoušej to, ale někdy se dají sundat, oni se samy trochu odchlípnou. jakmile začneš kojit, tak ti je tvůj drobeček „sní“. někde jsem četla, že je to takhle správně, protože ty „pihy“ něco obsahují, ale už bohužel nevím co. na závěr, k dermatologovi nechoď, už takhle máš těch vyšetření až, až.....
zdravé a hodné miminko přeje alice
Taky se mi na dvorci udelal takovy vyrustek. Mam s nimi zkusenosti i jinde na tele a zbavuju se jich tak, za je podvazu niti a ony pak casem samy upadnou. Kdyz mi mala uzuzlala ten na prsnim dvorci, taky jsem ho podvazala a pri kojeni ji nasmerovala tak,aby to mela v koutku pusy. Nakonec to uzuzlala uplne a pak jsem to pro jistotu potrela genciankou. Nebylo to nic prijemneho, ale dalo se to vydrzet a ted mam pokoj.
Kuzelka
Ahoj holky pihatý !
tak jsem byla před vánoci u Dr., prý to nic není, pigmentace, která je v těhu normální a prý bude hůř. Neřeší se to nijak, není to nijak nebezpečný. Miminku nevadí, kojení a rozkousání nevadí.....
Nepravidelné okraje ostatních pih jsou způsobeny roztahováním kůže, takže pohoda.....
Je to 2 měsíce a přibližně před měsícem koukám - a piha je pryč ![]()
Po ní jen miniaturní kapička zaschlé krve. Patrně se mi sama odtrhla, ani jsem si toho nevšimla
Zbyla jen sotva okem znatelná hnědavá skvrnka…
Takže už to neřeším a těším se na mimčo.
Holky díky za rady a podporu !!!!
NiKi 25 tt