Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Ahoj holky a kluci, mám takový problém. Před týdnem jsem u naší malé roční holčičky v postýlce našla mikroskopické „broučky“. Všechno jsem svlékla, vyprala, umyla a z matrace vyhodila nějakou pohankovou vložku, jakožto možný zdroj. Protože jsem tyhle broučky viděla i u babičky v mouce a jinde, šla jsem se poradit s internetem co to je. Jsou to zřejmě pisivky. Neštípou, nekoušou, nejsou to paraziti ani škůdci. Spíš jsou užitečné, protože žijí ve vlhku a živí se plísněmi. To mě docela překvapilo, protože máme byt spíš suchý a plísně jsme zatím žádné neobjevili. Sázela jsem na tu pohankovou vložku. Několikrát denně jsem chodila postýlku kontrolovat, občas jsem potkala 2 - 3 jedince a ty jsem zabila. Dneska ale jich bylo nějak víc. Ne tolik jako před týdnem, ale pár jich bylo. Nevíte prosím někdo co s nimi? Jedná se o postýlku, takže chemie nepřipadá v úvahu. Bydlíme ve starším domě a to že s námi žijí občas nějací brouci a pavouci je normál, ale nemusí tohle bydlet v postýlce naší malé ![]()
My jsme jich mívali sem tam pár v knihovně, nemuseli jsme je likvidovat. Ale píšou, že nesnáší průvan. Už se otepluje, tudíž větrat a větrat.. Nebo pokud lze, rovnou vyndat na pár hodin denně matraci a peřinku ven.
Jojo, to určitě jo. Jen je teď ještě pořád hnusně a mám strach, aby tu vlhkost venku právě nepobrala.
Tak i mouka může zvlhnout, když se blbě skladuje.
@Monira Dobrý večer, já vím, že je to asi doba co jste tohle řešili. Ale můžu se zeptat jak to dopadlo?
Písivky s námi žijí v bytě, hlavně teda v kuchyni. Větrám, odvlhčovač mám a vždycky třeba jednu najdu. Už jsem na ně volala deratizatora, ale ten povídal, že tihle broučci člověku ublížit nemoužou a že nechce zbytečně stříkat chemii do bytu. Ale já se jich i tak strašně bojím. Je to nepříjemné, přítel si myslí, že jsem blázen. Pořád zkoumám zdi
😅
Když jste je objevili doma, normalě jste fungovali? Prostě více větrat a pozor na vlhko?
Dobrý den, taky vidím, že se to řešilo už dávno, ale já jsem opravdu zoufalá. Před třemi dny se mi objevily pisivky v pokoji, zavinila jsem to nejspíš já, protože jsem nechala v koši plesnivou housku. No jinže nejhorší je to, že v koutě, kde mám jakoby plíseň na zdi.( bydlet v přízemí je peklo) Táta dnes vymaloval celý pokoj, seskrabal plisen a natřel barvou přímo na plísně. Snažím se je vystříkat, zahubit, dokonce jsme koupili i ten suchý kouř, který je sice vyhubil, ale ne všechny. Taky každý den větrám jak blázen a ono nic. Už je jich sice méně ale furt tu jsou. Vůbec nevím co mám dělat. Nevíte někdo co s tím? ![]()
@dracice45 Páni, super opatření, jste opravdu pečlivý. Myslim, že díky vasemu zasahu budou postupně mizet, nebude to ze dne na den ale pořád pravidelně větrejte a určitě se to zlepší.
Jinak to nemuselo být tou houskou, oni se prostě v domovech vyskytují běžně. Opravdu když jsem se na ně začala zaměřovat, tak žijí i v jiných domácnostech. A nic ti nemůžou udělat, ani nepřenáší nemoci. Takže hlavně klid, to bude dobré.
Dneska už jich je méně. Dělala jsem asi zásadní chybu v tom, že jsem je nastříkala a po hodině setřela. Včera jsem nastříkala věci postřikem, počkala přes noc a dneska jsem je neviděla na těch daných věcech. Jinde jsem občas jednu „potkala“ ale už je to mnohem lepší a také jsem klidnější. Doufám, že v zimě to nebude horší, protože můj pokoj nejde moc vyhřát.
Dobrý večer všem, obnovuji tento dotaz, objevila jsem je doma také.
Nejvíce v jídelně, kde mám i šatní skříň, kde jich je teda nejvíc. Je to novostavba a tak tam bylo hodně vlhko, navíc, nám tam jednou zateklo, než jsme opravili střechu a udělala se tam plíseň, právě nad touto skříní.
Tu plíseň jsme zlikvidovali a pak jsem je objevila. Pořád mám pocit, že na mě něco leze, když si vezmu oblečení, tak mě pořád něco kouše, i když na mě nic není. Taky si přijdu, jak blázen.
Teď jsme koupili odvlhčovač, ale furt tady jsou. Prosím prosím poraďte někdo, co dělat, už jsem zoufalá.
@Sára2020 dobrý den, úplně Vás chápu, je to strašně nepříjemné, ale nebojte. Nic
Vám nemůžou udělat, ani kousnout a nepřinášejí ani žádné nemoci.
A víte třeba kolik procent vlhkosti tam mate? Za tou skříní se ta plíseň taky objevila? Nemůžete mít vlhko třeba v té skříní, jestli nejak nenasákla?
Já jsem si třeba pořídila i ten ukazovac vlhkosti, ať v tom mám přehled a můžu to držet pod kontrolou. Jinak jestli třeba máte nějaké prasklinky na stěně, nebo ve spárách, tak je třeba povýsávejte.
@Kačullí Děkuji moc za uklidnění. Ano právě ta plíseň byla i za tou skříní, tu zeď jsme ošetřili chemicky a vlastně i alkoholem tu skříň několikrát. Zkusím ten vysavač, to je dobrý nápad.
Vlhkost když jsme si pořídili ten odvlhčovač byla 92%
teď to držíme mezi 50-60%, tak snad to taky pomůže. A vy jste se jich zbavila? Jako já jsem na hmyz zvykla, od mala žiju v baráku, ale tohle jsem nikdy nezažila a když jich je tolik, je to na palici ![]()
@Sára2020
Jasan, zkuste to povysavát. Já jsem se jich od té doby úplně nezbavila, ale jejich míň (sem tam nějakou potkám), když jsem se na ně totiž zaměřila, tak jsem je našla i u ostatních lidí doma a v každé budově, oni prostě existují fakt všude a u všech. Takže jsem se s nimi asi už trochu smířila. Ale pokud jste udělali takový velký pokrok s vlhkostí, tak se to snažte udržovat a oni budou teď postupně ubývat a mizet. Tohle procento vlhkosti už se jim tolik nelíbí.
Držím palce, určitě to dobře dopadne ![]()
Holky a čím jste to třeba zkoušely vystříkat? Taky je doma mám a chci to zkusit alespoň trochu zredukovat. Děkuju