Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj,
mám školní děti a docela šílím, protože mi přijde, že naše školství jde do háje čím dál rychleji. Problémů vidím mnoho, ale zdá se mi, že se nic neřeší (nebo se řeší hodně blbě) a stav se neustále horší…
V poslední době se zaváví nové písmo Comenia Script, což stojí dost peněz, jsou problémy s licencí atd. - a já jsem u článků na toto téma dost naštvaná - proboha, proč se utrácejí peníze za toto? Proč se neřeší opravdové problémy?
A když už jsme u toho - kde vidíte opravdové problémy školství?
@SAJ z našeho školství také nejsem příliš nadšená. S písmem nemám zkušenost, tak nevím…
A kde vidím problémy školství? Na základkách mi až tak nic moc nevadí, spíš mám problém se středními školami a učňáky. Vadí mi, že se střední školy pořádně nevěnují přípravě na budoucí povolání. Mnoho děcek vyleze ze školy a velká část z nich by své povolání vůbec nemohla dělat. Ve školách jsou zařazeny nesmyslné předměty (proč musí být na SŠ dějepis, přírodní vědy, hudebka a další blbiny), místo toho, aby se přidalo více hodin odborných předmětu a z těch lidí něco bylo, radši tam naflákají tohle a děcka pak svému oboru nerozumí. Já jsem např. vyučená kuchařka ale když jsem vylezla školu, neuvařila bych ani guláš. Dávala se přednost klukům, kterých byla většina a nás holky nechávali dělat hlavně moučníky a studenou kuchyni, takže k pořádnému vaření jsem si nečichla a vařit jsem se musela naučit sama… ![]()
S Comenia Script souhlasím, naopak mi přijde absolutně zbytečné a zastaralé klasické psací písmo. Víc asi k tématu nemám, do školy dávno nechodím, mé dítě ještě ne, takže přehled schází.
Zbytečné mi nepříjde, je to pro děti jednodušší než klasické „psací“, já v podstatě psace skoro nepíšu, takže jsem se tak trochu učila ze synem ![]()
@Verca1989
(proč musí být na SŠ dějepis, přírodní vědy, hudebka a další blbiny)
To jako vážně? A co třeba proto, že by středoškolsky vzdělaný člověk měl mít nějaký všeobecný přehled?
Já používám script už 13 let a psace mám vpodstatě naučený jen podpis
script je pohodlný, rychlý. Moje dítko nastoupí do první třídy za rok, tak uvidím, co nás čeká. Script jsem se naučila na střední, kdy to od nás bylo vyžadované na hodinách technického psaní. A pomalu jsme se tak přeučili pouze na psaní scriptem. A já u toho už zůstala napořád.
jinak mi na základkách asi nic moc nevadí. Na středních to, co psala Verca 1989. Prostě na středních a učňácích je spousta zbytečných předmětů a málo odborných…
Jako sorry, ale historie, to je pamet lidstva. Kdyby clovek nemel pamet, opakoval by stale stejne chyby, kdyby lidstvo neznalo svou historii, mame porad dokola holocaust, vyvrazdovani jinych narodnosti a tak dale. Vazne si muze nekdo myslet, ze je dejepis je blbost? A co by se na skolach melo ucit? Cist, psat, surfovat po netu??
To samy prirodni vedy. Bez znalosti z prirodnich ved bys byla davno mrtva.
Nemám doma školáka ale kamarádka je naprosto nadšená z toho nového písma
děti to líp chápou a jde jim o moc líp
mě osobně se taky víc zamlouvá
Na naší škole píšou některé děti tímhle písmem. Jsme pilotní škola, takže máme už 3.třídu, kde se píše takhle. A u prvňáků je to na volbě rodičů…takže je tam třeba poměr psací písmo : comenia script 10:8.
Zbytečné? Vůbec ne.
Ditko skolou povinne jeste nemam, ale co mi vadi hrozne moc je uroven vyuky jazyku a to snad na vsech stupnich skolstvi, bohuzel nekdy vcetne VS.
vidim kolem sebe dost deticek co maji anglictinu od prvni tridy a jeste v 5. neslozi ani jednoduchou vetu…
PS: cest vyjimkam, urcite jsou skoly, kde to je jinak, ale obecne to je tragedie.
@ncc1701 ale jo, klidně, ale pořádný dějepis…na základce jsme začali pravěkem, končili jsme před druhou světovou…tu jsme totiž prolítli rychlostí blesku v devítce v druhém pololetí, že to byl spíš výsměch…a po nástupu na střední jsme začali čím? Jasně, pravěkem! Háhá, tak to raději pořádný informace o první a druhé světové, a prostě dějinách nám bližších, než to, co bylo v pravěku…to je totiž potom docela nuda, když už to člověk jednou probíral a raději dvě hodiny technologie navíc ![]()
Když jsme šli k zápisu tak první věc na kterou jsem se ptala bylo jestli taky nezačnou blbnout s tím novým písmem. Naštěstí ne. Podle mě by mohlo být na výběr. Třída s normálním písmem a třída s jiným ale to bych chtěla moc. Jsem ráda že u nás je klasika.
A zbytečné předměty na střední podle mě problém jsou. Já se nepokládám za všeobecně vzdělaného člověka i když mám maturitu. Protože jsem si tam sice ten děják, fyziku a literaturu odsedět musela, ale nenaučila. A nezajímá mě to ani teď. Když něco z historie vědět chci tak si to najdu.
No ale přežila jsem a přežijí i moje děti ![]()
@Knofletka
A co když budou chtít jít na vysokou a ten předmět jim bude chybět?
Pořád nevim, proč je to písmo zbytečný, blbý atd atd. Co vám na něm vadí? Mě teda nic. Roděj se děti s poruchama (nebo poradny nemaj co dělat, tak píšou diagnozy), doma je jim podnětem počítač a bedna…nejsou prostě tak „šikovní“, klasický písmo je pro ně problém, trápení. Comenia script je pro ně snazší, rychleji a líp se naučí číst.