Problémy v první třídě

10
24.3.13 07:12

problémy v první třídě

Dobý den,

chtěla bych znát něčí názor a třeba mi i poradíte, mám syna v první třídě, jsem zděšena ze známek, které paní učitelka rozdává a také z šíleně rychlého tempa, jakým se vyučuje. První 2 měsíce nosil syn jen razítka s úsměvem, když bylo něco špatně čuně s nápisem chce to více snahy. Od listopadu dostávaly děti známky č. 1,2, a 3. V pololetí měly všechny děti samé jedničky, ale co naslatalo po pololetí je tragedie, paní učitelka sází 4 a 5 a za každou chybu stupeň dolu, přičemž tempo výuky je šíleně rychlé a syn má problémy denně se s ním prakticky 1,5 hodiny učím. Mají jenom strašlivý dril. S matematikou nemá syn prakticky problémy nosí jenon jedničky občas dvojku, ale to hned za jednu chybu třeba z 20 příkladů, se čtením jsme měli problémy trošku na začátku roku, ale to jsme nějak zvládli, ikdyž to ještě není ono, ale má známky 1, 2, dvakrát přinesl asi 2/3. Problém je ale psaní, máme silné problémy, syn má potíže s psaním slov, vynechává čárky, háčky, stačí dvě čárky a hned má 3, začal mi nosit z diktátů 5 a 4 a hlavně nosit samé poznámky, že je děsně nepozorný, že se vůbec nesoustředí, už sedí i sám, aby ho nic nerušilo, ale řekla bych, že je to jen horší. Za pí. učitelkou jsme s manželem byli, zdá se normální a dá se s ní mluvit, vadí jí ta nepozornot, dohodli jsme se, že ho měsíc ve psaní nebude klasifikovat špatnými známkami, aby nebyl na nervy, ale mně přijde že už je, protože poslední týden, každý ráno zvrací, bolí ho bříško, když přijdem ze školy má průjem, zhubl se za 14 dní o 3kg, nechce nic jíst, v noci se budí a volá mě a hlavně je z něj dítě absolutně bez sebevědomí. V pátek jsem si s ním sedla a opatrně jsem se ho ptala, co ho trápí, začal strašně plakat, že se školy bojí, že dostane špatnou známku a že je hloupý a že ho bude pí. učitelka zase tahat za vlasy a nadávat mu, že je nepozorný. Strašně se těšil, že bude psát perem a teď píše jen tužkou, prý proto, že se bojí, že se bude muset ptát na použití zmizíku a paní uč. se bude zlobit, že má zase chyby, doma tak strašný to pasní není a ve škole tragedie. myslím si, že dělá chyby už ze strachu, nejhorší je, že přišel domů s tím, že mu prý hrozí 3 ze psaní na vysvědčední, mě to přijde drastický, nevím jak mu pomoci, protože vím, že se syn trápí a já jsem z toho šílená, napadlo mě, že půjdu do psychologický poradny, aby mi poradili a třeba se přijde na nějakou poruchu pozornosti a bude to mít na papíře a uč. bude muset změnit u něj přístup.
Byla bych ráda, kdyby jste mi některá z Vás poradila, třeba máte taky zrovna prvňáka.

Katka

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
26093
24.3.13 07:37

Prvňáčka teda nemám, ale říct mi dítě, že ho učitelka tahá za vlasy a vidět, že se z něj pomalu stává uzlíček nervů, řešila bych poradu s psychologem, ale ne kvůli hledání chyby na dítěti, ale aby vyhodnotil, jestli to u něj nejsou projevy šikanovanýho dítěte… A popravdě bych asi vážně přemýšlela o změně školy… :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
neprihlaal
24.3.13 07:40

Chudatko :-( Jak si ucitelka dovoli na nej vztahnout ruku? Co presun do jine tridy? To jestli ma maly problem s koncentraci by mohla v 1.tr.poznat i sama. Nemuze za to, ze je treba jeste trochu nezraly a projevili se to az pri vyucovani :-( Sla bych za psychol. a tam se poradila. I to jak place a zvraci, to je dist vazny.

• Citovat
  • Upravit
Yamaha
24.3.13 07:42

No to je šílený, mám taky prvňáka…a taky bojujeme… Ale ne takhle moc.. Chuďátko malý, zkoušela jsi s učitelkou mluvit? Nebo psychol. poradnu? Nebo zvažuj přechod někam jinam, pokud je to možný… Jinak z něj fakt bude zakomplexovanej ustrašenej klučina a to už nemá daleko k dalšímu…jako je šikana od ostatních, atd… Můj se stranil kolektivu, je jedináček, pořád jen s dospělýma…Tak mě učitelky varovaly právě před tou šikanou…

• Citovat
  • Upravit
10639
24.3.13 07:50

Jak si muze ucitelka dovolit tahani za vlasy? 8o
Meli jsme taky prvnacka, u zapisu vse ok, do skoly ho vzali.Ale ukazalo se, ze mu to ve skole nejde, pani ucitelka nemohla celou hodinu u nej stat a po lopate mu vysvetlovat co ma delat.
Manzel s nim byl na doporuceni v poradne a tam zjistili, ze se nedokaze hloubeji zamyslet nad ukolama, vse mu pani musela opakovat..dodala, ze je strasne liny, kdyz mu neco neslo, tak odporoval, ze to delat nebude…
Doporucila nam skolni dochazku ukoncit a zpet do skolky, protoze na skolu jeste neni zraly.
Je to syn manzela z prvniho manzelstvi-jeho mamka umrela.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1011
24.3.13 08:26

@simlík No tak hlavně hned jednej - pokud je dítě takto traumatizováno, tak to rozhodně není dobré. Zvážila bych změnu třídy, případně školy. Někdy ale opravdu stačí jen změna třídy - paní učitelky. Protože to, co si dovoluje je opravdu moc - nedovedu si představit, že bych děti tahala za vlasy nebo jim jinak ubližovala. Pokud vím, tak tělesné tresty byly již dávno zakázány.
Také bych zvážila návštěvu pedagogicko psychologické poradny, kde by Ti udělali diagnostiku a řekli, zda syn nemá nějakou dys a nebo zda má třeba pouze pomalejší tempo.
Ještě mě napadlo - co ostatní děti? Ty jsou v pohodě? Ty s paní učitelkou nemají problém?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
chatwenna
24.3.13 08:42

Znam jeden pripad z okoli, holcicka sla znovu do skolky…

Ale je skoro duben, tak nevim, jestli by to melo jeste vyznam :nevim:
Kazdopadne je to dost smutne, tak vam drzim palce…

PS: Kamaradka uci na prvnim stupni, momentalne ma druhacky (vede je od prvni tridy) a vypravela mi o tom, ze ve vetsine skol se detem meni ucitelka, kdyz jdou do treti… A ze ve treti tride uz se s nema nikdo „nemazli“ a ze je lepsi, kdyz si na klasickou vyuku zvyknou co nejdrive, protoze kdyz jsou deti zvykle, ze maji dva roky jednicky a pak prijde treti trida a s ni spatne znamky nesou to pry hur nez kdyz spatne znamky schytaji uz v prvni tride…

• Citovat
  • Upravit
14079
24.3.13 08:56

Mám taky prvňáčka a je trochu podobný - výborný v matematice, ve čtení, ale to psaní - zapomene sem tam tečku nad J nebo I nebo na konci věty, sklon písmenek ho pořád zlobí, kličky dole u Z, nahoře u B jsou takový kostrbatý. Ale rozhodně nedostává za každou tuhle chybu stupeň dolů. Schválně jsem se došla podívat do písanky - za jedno zapomenuté znamínko má místo jedna s hvězdičkou jen jedničku. Za dvě zapomenuté jedna mínus. Dvojku až za špatné písmenko v diktátu - např. A místo O. Mě se to zdá u vás moc přísný a vzhledem k reakci dítěte bych zvažovala přesun do jiné třídy nebo jiné školy.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9511
24.3.13 08:58

Dobré je se poptat, zda má stejný problém více rodičů a spojit se spolu.
Zkusit s učitelkou promluvit sami.
Když to nezabere, pak vyrukujete na ředitele, že x žáků chce na jinou školu, tak on učitelce domluví.
To jsou dost drsné postupy, na tak malé děti.
Když si představím, že mají před sebou tolik let školy a taková je první zkušenost :think:, tak se nedivím, že se dětem hroutí svět a nechtějí tam být.
Takové známkování jsme měli až na druhém stupni.
A nemyslím, že je to problém dítěte. Oni učitelky, mají povinnost se věnovat všem dětem nebo jim přidělit asistenta a jednodužší je pro ně poslat dítě do poradny a vyřadit ho ze třídy. 8)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
ohýnek
24.3.13 08:58

Taky nějak nechápu jak si paní učitelka může dovolit tahat dítě za vlasy.
Jinak syn je taky prvňák a tuhle dostla pětku, protože neměl pastleky ořezané úplně do špičky. Šíleným tempem jednou taky a denně spousty úkolů (i když poslední dobou začínají s úkoly trochu zvolňovat).Psaní se snaží, nepíše sice nejhůř, ale má to stížené tím že je levák. Takže když potřebují něco napsat rychleji naškrábeto a paní učitelka mu dá trojku a napíše mu tam fuj.

• Citovat
  • Upravit
72725
24.3.13 09:04

@simlík rozhodně bych šla znovu za učitelkou.. to, co popisuješ je normální neuróza.. mám taky prvňáka, diktáty mají též, za první chybu stupeň dolu, ale zase na druhou stranu - je jedno, jestli škrábou, hned po opraveném diktátu mají možnost si to opravit u tabule, takže ano, z diktátu dostal kluk i horší známku, u tabule opravil.. naše učitelka je vede hlavně k samostatnosti - aby zvládl opravu, aby nezapomínal úkoly, aby chápal a pod. u nás je jiný případ - dítě s velmi špatnou výslovností, které nezvládne napsat diktát. teď jsme měli schůzky a říkali, že zvažují, co dál :think: 5tky se dávají jen za zapomínání a velké prohřešky… takže určitě bych šla za učitelkou, protože pokud se to nebude řešit, tak chudák kluk :zed: :hug:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
639
24.3.13 09:08

Tak se mi zdá, že učitelky se zbláznily ne?? :cert: Já si teda nepamatuju že bychom dostávali už v první třídě pětky. A to že za kazdou chybu o stupeň zhoršenou známku sme měli až na druhÿm stupni. Normálně bych ho dala jinam. Vždyť v něm vypěstují averzi proti škole. Já bych se toho nebála a došla za ředitelkou, protože aby zvracel a hubnul ze stresu, by se mi nelíbilo. Tak pevny nervy :kytka: a nenech to jen tak :hug:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13119
24.3.13 09:09

Já bych došla na učitelku a klidně bych si k pohovoru přizvala i zástupkyni pro 1. stupeň s tím, že syn je nervní ze školy, že ti nepřijde normální, aby ho učitelka tahala za vlasy, že to dítě je v šíleném stresu z toho, že dostane špatnou známku, že bys chtěla vědět, jestli to je normální takhle známkovat (takhle známkovat začala u nás učitelka ve 2. tř) a zároveň se objednej do PPP s tím, aby ti řekli, jestli syn takhle reaguje pouze ze stresu, nebo je tam toho víc

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
G12
24.3.13 09:10

A je to pravda s tím taháním za vlasy? Děti si někdy dost vymýšlí ;) Jinak známkování rodiče těžko ovlivní, max. dát na jinou školu.

• Citovat
  • Upravit
3595
24.3.13 09:14

Ahojki,
u vás je to už moc, šla bych za učitelkou+ředitelem a změnila třídu, je to celkem běžné, takto bych dítě určitě nenechala.

Ale jinak, jak tu někdo psal, že je nejlepší zvyknout si na „tvrdší“ systém co nejdřív, tak to podepisuju. Mám druhačku, učitelka se nám bude měnit až ve 4. třídě, ale jejich současná učitelka, ta je hodná, milá, nemám proti ní nic, jen to známkování je bída, nejhorší známka je trojka, což bych i brala, kdyby ze spousty trojek během roku nebyly jedničky na vysvědčení. Je mi líto těch dětí, bude to pro ně vážně šok s jinou učitelkou.

Nicméně u zakladatelky mi to přijde opravdu už jako extrém, řešila bych to.
Vpodstatě za učitelkou jste už byli, další štace je ředitel a rovnou žádám tu změnu třídy.

A.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Knihy z edice Disney Baby

• (4.8) + 40 recenzí

Ahoj, tati