Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Pro děti kofein není zdravý.. ale na druhou stranu určitě je to zdravější než kola nebo nedej bože energy dring a to bohužel pije hodně dětí..
já bych spíše tedy volila kakao, granko nebo maximálně když už kapučíno či nějaké laté. expreso fakt ne
Já právě dětem nedávám nic s kofeinem. Už tak jsou dost divoké a ani to neznají, tak to nechtějí. A to nejsem žádná psycho matka, co vše řeší a hrotí. Mé dítě z toho vyloženě šokované a hned to komentovala, že dětská káva je pro děti lepší ![]()
Moje dítě si taky občas dává kávu s mlékem, většinou když má nízký tlak. konzultovala jsem to s doktorkou a prý lepší než, aby se dopovala cukrem nebo colou má ADHD a atopák. Asi od 10let si takhle dává, ale max 1× denně. někdy nic a v kavárně si dává běžně cappucino, ale tak tam je víc mléka.
Moje dítě od malička kávu miluje. Klasické preso s mlíkem, bez, s cukrem, bez cukru, klidně i turka. Dovolím mu max ochutnat na lžičku, nedovedu si představit, že bych mu v tomto věku vařila kafe.
Aktuálně je mu 11 a slíbila jsem mu, že až bude mít 12, koupím mu aspoň kafe bez kofeinu. Pamatuju si, že jako dítě jsem taky hrozně ráda kávu ochutnávala.
U nás pije kávu pouze taťka dětí. A má tam rád dost mléka nebo smetany. My tuhle potřebu nemáme. Prostřední chutná Caro. Všichni mají rádi kakao.
Ale zas je pravda, že si někdy koupíme Colu nebo Kofolu, že si dáme po obědě. Tam je taky kofein.
Ja pila kavu od asi 13 let, spis jako pubertacka, ktera si da s dospelyma na navsteve. V 8 letech mi to ale prijde hodne brzo.
@Anonymní píše:
Ahoj,
Zajímá mě názor. Jeden můj příbuzný pije v 8 letech kávu, maminka mu ještě podsouvá, ať si jí dá. Klasické presso z presovače s mlékem. Jaký na to máte názor? Mám stejně staré dítě a přijde mi to ujeté. Když jsem nabízela Caro, tak to je prý hnusné… Uplně se mi příčilo mu tu kávu udělat. Prosím o anonym, jinak smazat!!!
Nedala bych kávu dítěti ![]()
V okolí jsem zažila rodinu, kde lili miminu kafe do láhve a pak se smáli, jak je naspeedovane ![]()
Prostě někdo to má jinak. Já třeba nechápu, když vídám děti s energy drinky. Klidně i synovy spolužáky - prvňáky. Synův spolužák nosí k svačině ledovou kávu v krabičce. Učitelka řešila na rodicaku, že to není vhodný nápoj do školy.
Naučila jsem se to neřešit. Nemá to cenu.
Můj osmiletý syn mi občas vyjí lžičkou pěnu z kafe, ale to je tak dvakrát za rok.
Místo kafe pije klasickou meltu. Říká tomu kafíčko a je spokojený.
Cizímu dítěti bych kafe neudělala. Moje domácnost, moje pravidla. Ať mu ji dělá máma doma.
@Kelsey píše:
U nás pije kávu pouze taťka dětí. A má tam rád dost mléka nebo smetany. My tuhle potřebu nemáme. Prostřední chutná Caro. Všichni mají rádi kakao.
Ale zas je pravda, že si někdy koupíme Colu nebo Kofolu, že si dáme po obědě. Tam je taky kofein.
To sice je, ale je ho o dost mene nez v kave.
My jsme to na základě taky pili - asi někdy ve třetí třídě někdo zjistil „tajný“ kód do nápojového automatu a jelo se.
Nevím, no, jako dítěti bych to nepodstrojovala, ale asi bych nad tím přivřela oči. Úplně nevím, co by to mělo za negativa - asi nějaké žaludeční problémy, neurózy? To bych si snad všimla, a pokud bez problému, tak bych to neřešila. Asi záleží i na četnosti, zas aby nebyl závislák. ![]()
Nedala bych, neni to pro deti, stejne jako energeticke napoje. Snazim se, aby moje dite toto nepilo, ani limonady vyjimecne. Ale jako, jo ochutnat zonkafe jo, ale aby ho pilo denne a delala mu ho doma, to fakt ne..
Synovi bude na podzim 11 a občas si ode mě cucne Icecoffe, když si ho koupím (sladký, s mlékem, taková ta modrobílá krabička). Ale tak lok, dva, a jednou do měsíce, možná ani to ne.
Naposledy na mě vyžebral cucnout minulý týden na dovolené
Říkala sem mu, že mu doma můžu zkusit uvařit caro, jestli mu to pojede.
Nedovedu si představit mu dávat pravidelně presso
I cola je u nás hodně na příděl, energeťáky neexistují. Myslím, že na to má ještě času dost a dost.
Tak přemýšlím, od jakého věku já jsem pila kafe… tak od 15? A přemýšlím, v jakém věku by povolím kafe svému dítěti. Protože kdyby bylo na něm, už teď v deseti letech pije ledový kafe ve velkým, furt to somruje. Naštěstí se nechá ukecat na caro. Ale ani v těch deseti letech u nás kafe dětem fakt neexistuje.
Tak to by mě ani nenapadlo, mně přijde preso dost silný…občas děti (10 a skoro 8 ) ode mě ochutnají, ale třeba dvě lžičky…ani energeťáky nevedem, colu a kofolu max na oslavách…ale dcera v první třídě má holčičku, co má občas energeťák na svačinu, měla ho odpoledne v družině, tak jsem to viděla na vlastní oči…její mamka je zdravotnice…to by mě fakt nenapadl…ale když jsem byla malá, občas nám mamka dělala bílou kávu, tak jednou za měsíc na snídani…to mi chutnalo, byl to turek zalitej horkým mlíkem, cukr a bylo to přeceděné…takže vlastně taky kafe…
jinak jsem kafe začala pít až na vejšce
Ahoj,
Zajímá mě názor. Jeden můj příbuzný pije v 8 letech kávu, maminka mu ještě podsouvá, ať si jí dá. Klasické presso z presovače s mlékem. Jaký na to máte názor? Mám stejně staré dítě a přijde mi to ujeté. Když jsem nabízela Caro, tak to je prý hnusné… Uplně se mi příčilo mu tu kávu udělat. Prosím o anonym, jinak smazat!!!